Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
15. května 2003 v 9.10 hodin

Přítomno: 196 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně a páni poslanci, vážený člene vlády, přeji vám dobré ráno a zahajuji třetí jednací den 16. schůze Poslanecké sněmovny.

Prosím vás, abyste se posadili a přihlásili se svými hlasovacími kartami. Pokud někdo nemá svoji identifikační kartu, ať si ji vyzvedne a ohlásí mi číslo karty náhradní.

Sděluji, že do zahájení této schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání místopředseda vlády Pavel Rychetský, ministryně zdravotnictví Marie Součková a ministr dopravy a spojů Milan Šimonovský.

Dnes se budeme věnovat nejdříve pevně zařazenému bodu č. 109 a pak dále včera přerušeným bodům 22 a 23 a poté už podle schváleného pořadu schůze budeme pokračovat body 24 a 25. Připomínám, že na odpoledne jsme si schválili, že jako první projednáme bod 18.

Nyní přistoupíme k dalšímu bodu schváleného pořadu, jímž je bod

 

109.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad jednání 16. schůze Poslanecké sněmovny byla předložena jediná odpověď na vznesenou interpelaci, s níž poslanec není spokojen, a z toho důvodu požádal o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny.

Pak bych vám ještě sdělil, že poslanec Hynek Fajmon požádal předsedu Poslanecké sněmovny, aby v souladu s ustanovením § 112 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny oznámil, že ministr pro místní rozvoj Pavel Němec neodpověděl na jeho interpelaci ve věci havarijního stavu chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře, která byla odeslána dne 26. 11. 2002. Tato odpověď mu nebyla doručena ani 17. dubna 2003, kdy odesílal svůj dopis na předsedu Poslanecké sněmovny.

Nyní přistoupíme k projednávání odpovědi na písemnou interpelaci. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Beneše ve věci investiční pobídky pro společnost Schwan-STABILO Cosmetics, s.r.o. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 323. (Hluk v sále.) Prosím ještě jednou o klid.

Otevírám rozpravu. Hlásí se interpelující pan poslanec Miroslav Beneš. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedo, pane premiére, pane ministře, paní poslankyně, páni poslanci. Investiční pobídky jsou udělovány Ministerstvem průmyslu a obchodu na základě zákona o investičních pobídkách. Investiční pobídky jsou to, čím se tato vláda často zaštiťuje, kterak přispívá k vytváření pracovních míst.

Institut interpelace není určen k tomu, aby předseda vlády pokřikoval mimo mikrofon na interpelujícího, ale pro to, aby interpelující měl příležitost vyjádřit trošku více svého názoru, v tomto případě zřejmě asi nespokojenost s odpovědí na interpelaci, protože možná, až se s tím případem trošku více seznámíte, tak mi dáte za pravdu.

Dovolte, abych vám představil dvě jihočeské firmy. Jedna firma zahraniční, ona Schwan-STABILO Cosmetics, s.r.o., ve věci, ve které jsem interpeloval. Firma, která přišla do Českého Krumlova na přelomu let 1993-94, začala tam podnikat v oblasti kancelářské techniky a také v oblasti kosmetických výrobků. Další firma je firma Koh-i-noor, firma, která je oním diamantem na jihočeském průmyslovém poli, protože na konci minulého století oslavila, a nejenom ona, ale i celé jižní Čechy, 150 let svého trvání. Je to, mimochodem, první průmyslová firma v jižních Čechách.

Dopředu upozorňuji, že k oběma firmám mám velmi kladný vztah, obou firem si nesmírně vážím a s oběma řediteli mám velmi dobré vztahy. Jednoho jsem poznal coby primátor města Českých Budějovic velmi detailně jako člověka, který stál v čele podniku, který byl privatizován v kuponové privatizaci, a až jednou dějiny umožní odhlédnout od balastu, který na kuponovou privatizaci byl házen, tak možná, že třeba tato firma bude jedna z ukázek toho, kterak z kuponové privatizace vzešel, byť po určitých peripetiích, dobrý vlastník. Firma druhá je firma se zahraničním kapitálem, jejíhož ředitele velmi dobře znám ještě z mimopolitického působení z dob, kdy jsem dělal restrukturalizaci Jihostroje Velešín a on tam působil a následně odcházel do této firmy, ačkoliv jsme se ho snažili přesvědčit, aby zůstal v tomto strojírenském podniku.

A nyní k vlastnímu zjištění. Firma Schwan-STABILO Cosmetics, s.r.o., dostala investiční pobídku, a je to uvedeno jak v mé interpelaci, tak v odpovědi pana ministra, ve výši 266 mil. Kč, kdy během následujících deseti let může čerpat slevu na dani z příjmů právnických osob. Předtím než jsem interpeloval, protože nechci drahý čas ministrů odčerpávat odpověďmi na interpelaci, ptal jsem se a zjišťoval jsem si na Ministerstvu průmyslu a obchodu, o co že se přesně jedná. Bylo mi sděleno že firma Schwan-STABILO Cosmetics, s.r.o., získává tuto investiční pobídku na výrobky, které pouze ze 2 % jsou určeny na domácí český trh, tedy z 98 % jsou určeny ven, a že se jedná o firmu, která nově vstupuje na trh běžných kosmetických tužek, protože dosud působila společnost pouze na trhu luxusních kosmetických tužek - dámy mi pak možná o přestávce řeknou, jaký je mezi tím rozdíl - a že hlavními odběrateli českokrumlovského výrobního závodu jsou zahraniční kosmetické koncerny. A protože firma Koh-i-noor, resp. nebylo známo Ministerstvu průmyslu a obchodu, že firma Koh-i-noor také vyrábí kosmetické tužky, takže se nejedná vůbec o nějakou nezdravou konkurenci, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tuto investiční pobídku schválil.

Ano, já jsem se tedy zeptal v Koh-i-nooru, kde jsem se dozvěděl, že v minulém roce vyrobili 2 300 688 kusů kosmetických tužek. Z toho pro tuzemsko 354 384, což tedy znamená, že na domácí trh je určeno 15 % a na vývoz je určeno 85 %.

Nedalo mi to, sedl jsem, napsal jsem panu ministrovi interpelaci, zda opravdu je přesvědčen, že uvedení této investiční pobídky je efektivní a správné, když společnost - a budu teď už používat označení A - odčerpala svému konkurentu, tedy firmě B, část pracovníků, část trhu a firma B, tedy firma česká, se svým způsobem potýká s nezdravou konkurencí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP