(18.50 hodin)
(pokračuje Ransdorf)

Ve Velké Británii například je šéf BBC jmenován přímo vládou, nikomu to nevadí. Nevadí to proto, že jsou jasně a přesně stanovena pravidla hry. U nás tomu bohužel tak není. Chtěl bych říci, že mně by nevadilo to, že se po nás požaduje navýšit prostředky pro veřejnoprávní televizi. Veřejnoprávní televize je nepochybně důležitá i vzdělávací instituce. Vzdělávací pořady, zejména na druhém kanálu ČT, mají vynikající úroveň, plní své poslání a jsou také i příslušným způsobem oceňovány.

Dříve než přikročíme k navýšení poplatků, se domnívám, že je třeba udělat analýzu současných finančních prostředků, které jsou k dispozici, toho, zda jsou, nebo nejsou možné rezervy. A je třeba také říci, že dlouhodobě jsou nám příslušní činitelé dlužni analýzu struktury výdajů, jaká je struktura výdajů v pravém slova smyslu. Samozřejmě nemám na mysli audity, které je možné získat v této zemi za příslušný obnos peněz podle zadání. Pamatuji si jako člen vyšetřovací komise Kreditní a průmyslové banky Plzeň, kde kolega Schling seděl také, že jsme měli k dispozici tři audity, které se lišily v řádu miliard. Nejnižší ztráta byla v řádu 2 mld. a nejvyšší byla v řádu 12 mld. Malý drobný rozdíl 10 mld. jistě tedy i povrchním pozorovatelům neušel.

Nicméně v této souvislosti je potřeba se ptát, zda byly u veřejnoprávní televize vyčerpány rezervy? A vůbec, zda ve veřejnoprávních médiích nemůžeme udělat jinou úpravu, která by vedla ke sdružení prostředků a úspoře? V řadě zemí západní Evropy například funguje veřejnoprávní rozhlas a veřejnoprávní televize dohromady. Mají společnou správu, společné kapacity a samozřejmě to také vede k uspořeným prostředkům.

Chtěl bych se zeptat pana ministra kultury, mého oblíbeného ministra, doufám, že tady někde je, na některá čísla. Je pravda, že má televize Prima 250 zaměstnanců, že televize Nova má 300 zaměstnanců a že u veřejnoprávní televize počet zaměstnanců se pohybuje mezi 2500 až 2700? Samozřejmě kolují různé informace. Já bych chtěl vědět od člověka, který je kompetentní a který má tuto věc takříkajíc v referátu, aby nám sdělil čísla, která odpovídají.

Samozřejmě se zdá, že mohou na mediální oblast, která je starší, než se domníváme, být uplatněna různá rčení, různé aforismy. Zdá se mi, že snad čínská moudrost je nejpatřičnější. Například televizi Nova přísluší teď heslo Mao Ce-tunga "Palte na štáby". Dnes se to naplnilo. Pokud jde o veřejnoprávní televizi, možná myšlenka jiného čínského vůdce, Teng Siao-pchinga, a sice: "Tučné ryby v čisté vodě nežijí."

Chtěl bych této ctihodné sněmovně dát k úvaze také prosté srovnání. Veřejnoprávní televize má k dispozici řádově stejný objem prostředků jako Ministerstvo zahraničních věcí, které spravuje 120 objektů po celém světě. Ministerstvo zahraničních věcí, které má takové ohromné úkoly v souvislosti se vstupem do Evropské unie, s posílením bezpečnosti našich objektů, má odstranit havarijní stav řady objektů v zahraničí. Nedávno jsme viděli londýnskou ambasádu, která vyžaduje naléhavou investici. Vedle toho samozřejmě máme i resort, který přímo spravuje pan ministr Dostál, Ministerstvo kultury, které má 6 mld. korun v současném rozpočtu a které má rovněž úkoly, které přesahují finanční možnosti tímto rozpočtem dané. Pan ministr by potřeboval zhruba dvouapůlnásobek toho, co v současné době má.

Já bych rád zavedl třeba určitý poplatek nebo daň, která by vedla k financování české kultury. Rád bych tedy pomohl v této věci. Samozřejmě se budu bít za to, aby v příštím rozpočtu Ministerstvo kultury dostalo více prostředků. Ale srovnání těchto tří institucí, Ministerstva kultury, Ministerstva zahraničních věcí a veřejnoprávní televize, které řádově vlastně spravují stejný objem prostředků, mě vede k tomu, že bychom měli přemýšlet právě nad určitými změnami ve struktuře a hledáním vnitřních rezerv.

Rozhodně to není nic, co bychom měli podceňovat. Vezměte si, že třeba Ministerstvo zahraničních věcí dlouhodobě ztrácí proporcionálně ve struktuře rozpočtu. Na začátku 90. let mělo 1 % ve struktuře rozpočtu. V tomto rozpočtu je to už 0,62. Celých třináct let systematický pokles - a to je tendence, kterou bychom měli zastavit. A rovněž Ministerstvo kultury hospodaří se stále méně dostačujícím objemem prostředků. Na druhé straně se po nás žádá, abychom jinde tedy byli vstřícní. Myslím si, že je čas přemýšlet o proporcích a hledat jiná řešení.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Miloslavu Ransdorfovi.

Oznámím vám, jak budeme pokračovat. Body 22 a 23 znovu přeruším, protože přihlášky do rozpravy nebyly vyčerpány. Shodli jsme se v úterý jak na grémiu, tak potom při zahájení sněmovny, že budeme končit v 19 hodin.

Zítra ráno budeme pokračovat pevně zařazeným bodem Odpovědi na písemné interpelace. Potom bychom tyto dva přerušené body doprojednali a pak bychom pokračovali v programu naší schůze. To je podle mého soudu pro dnešek vše. Zítra ráno zahajujeme v 9 hodin odpověďmi na písemné interpelace poslanců.

Děkuji vám, přeji příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 18.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP