(12.30 hodin)
(pokračuje Schling)

O tom jsem hluboce přesvědčen. Ale jistě jsou tady záležitosti politické, je tady politický zájem koalice. Pokud bude formulován tak, že není v zájmu koalice zřídit tuto komisi a dělat politický tyátr, další tyátr z něčeho, co má být jenom skutečně veřejně prospěšnou stavbou, tak jsem připraven se podřídit a zřízení komise nepodpořit.

Dále bych chtěl říci k těm komisím obecně. Podporuji to, aby ta komise byla zřízena paritně, protože to odpovídá tradici zřizování komisí, protože ve vyšetřovacích komisích, má-li to zjištění mít jakousi váhu, nemá být nikdo přehlasováván, tam mají být závěry přijímány konsensuálně, tudíž není důležité, aby tam měla koalice nebo kdokoliv jiný většinu, paritní zastoupení je na místě.

Dále bych chtěl říci, že výsledky z minulých let v rozporu s tím, co se traduje, nebyly nijaké. Nebyly nijaké a dokonce vím, že pomohly orientovat i vyšetřování orgánů policejních např. v kauze krachu Kreditní banky Plzeň, kde státní zástupce pan Hrbotický obviňoval a policie vyšetřovala a dokonce dala do vazby, nebo orgány činné v trestním řízení braly do vazby, do vyšetřovací vazby funkcionáře banky, kteří byli ve funkcích na konci jejího fungování, kteří byli z Motoinvestu, a komise nepochybně prokázala, že pánové z Motoinvestu přišli do banky, když už byla vykradena. Tedy Motoinvest nevykradl Kreditní banku Plzeň a policie byla usměrněna, byl jí vytyčen směr na ty, kteří skutečně vykradli banku už dávno předtím, na vlastníky a manažery banky, kteří byli vyšetřováni, posléze také obviněni a někteří z nich i odsouzeni. Takže vyšetřovací komise může, samozřejmě také nemusí, být policejním orgánům nápomocná, nemusí jejich práci komplikovat.

Vážené dámy, vážení pánové, omlouvám se, že jsem vás svojí řečí obtěžoval tak dlouho, ale jde zde o záležitost velmi a velmi závažnou, za kterou český stát zaplatí. A já jenom velmi doufám, aby to byla jenom ta náhrada, o které se mluví přibližně ve výši tři čtvrtě miliardy korun. Já se obávám, aby to nakonec nebylo ještě víc právě na základě toho, jakým způsobem a jakými výroky bylo to vyjednávání od podzimu loňského roku až do ukončení smlouvy doprovázeno. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Schlingovi. Dovolte, abych vás informovala na základě četných žádostí o dalším našem postupu. Jsme ve sloučené obecné rozpravě k tomuto bodu. Podle vývoje této rozpravy - buďto se nám ji tu podaří dokončit před polední pauzou, nebo ji budeme muset přerušit, a to tak, že v polední pauze budou probíhat dvě akce - jednak volby, o kterých nás bude informovat pan předseda volební komise, ale těsně před jednou hodinou mu dám slovo, a poté se bude konat organizační výbor.

V tuto chvíli mám přihlášených dalších pět řečníků, ale s prioritním právem se hlásí v reakci na přednesená předchozí slova pan ministr dopravy Milan Šimonovský. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Po vyslechnutí předchozího projevu pana poslance Schlinga skutečně se nedivím tomu, v jakém stavu smlouva o výstavbě dálnice mezi Lipníkem a Ostravou byla. Skutečně ta smlouva byla natolik obecná, že by umožňovala jakýkoli výklad, a garantuji zde, že ty peníze, o kterých pan poslanec vzletně hovořil, že byly jako cena, která nebyla dosažena nebo nebude dosažena - těch 125 miliard Kč - by byla překročena skutečně mimořádně.

Ten problém byl skutečně v tom, že připravit smlouvu na základě jakéhosi studijního podkladu je prostě nemožné a v Evropě naprosto neobvyklé. Já znovu říkám, že jsme do toho pracovního týmu přijali zástupce, nebo byli členy zástupci agentur, které v Evropě tyto smlouvy připravují, a ti jednoznačně popsali, že rizika jsou veškerá na straně státu. O některých jsem hovořil v této zprávě, o některých rizicích jsem mluvil ve zprávě, kterou jsem předkládal několik měsíců zpátky. Ta rizika jsou neúměrná a je naprosto nemorální a nemravné, aby tato firma zhotovitele požadovala, aby měla zisk i dividendy i v tom případě, pokud stavba není zrealizována, nejezdí po ní žádná vozidla - po kontinuální stavbě. To je v Evropě prostě nepřípustné. Vždy má projekt tři zásady. Cena - ta je základní a ta je stanovena právě podle toho - a vybírají se tam všude soutěží. To jako náš model je skutečně jakási neznámá cesta. Tam se soutěží vybírá právě na základě ceny a jedině tak se může říci, že tato cena je přiměřená a že je tržní. Samozřejmě tato cena nejde žádným způsobem překročit bez dohody obou dvou stran a tyto podmínky pro dohody jsou zásadně popsány ve smlouvě, nebo body, ve kterých je možné dále jednat o zvýšení smluvní ceny, nikoliv to, že nám bude předkládáno zvýšení jen tak, že nastala nějaká okolnost tak, jak to předpokládá finanční model. To je prostě naprosto neúnosné, aby se stát někdy do takového dobrodružství příště pustil. Jediná naše výhoda je, že tu zkušenost jsme si prodělali nyní a že už víme, že bez toho, že bude známa pevná cena, pevný čas dokončení a také kvalita tohoto díla, se nemůžeme do podobné smlouvy pustit.

Samozřejmě to, že celá ta trasa byla neznámá technicky, pozemky nebyly pod kontrolou státu, tak bylo právě nemožné vypisovat na tuto akci soutěž se soukromým zhotovitelem a provozovatelem atd. To je prostě popření jakýchkoliv evropských zásad, a když jsem poslouchal ten projev, tak mě to skutečně přesvědčilo o tom, že ta vyšetřovací komise asi skutečně bude potřebná. Já jsem velmi rezervovaný k vyšetřovacím komisím… (Potlesk části sálu.) …ale to, že jsem byl nucen vyslechnout tady skutečně velmi pokroucený pohled na realitu, mě přesvědčilo o tom, aby se tím nestranně zabýval někdo, kdo bude usilovat o vyhodnocení zkušeností, které Česká republika získá z tohoto projektu a které získala z tohoto projektu, protože toto se už nemůže přece opakovat.

Všichni ti, kteří si najdou čas a přečtou si smlouvu a přílohy k ní, tak zjistí, že ty přílohy vůbec nekorespondovaly s tou smlouvou, to je prostě právní nonsens. A jestli skutečně ten, který to podepsal, to dokáže obhajovat, aniž by mlčel při této příležitosti - co jsem pokládal, že asi ta diskuse proběhne bez takového ohnivého vystoupení - tak mě to skutečně velmi zarazilo.

Co se týká nestandardní přípravy, která patří k vrcholu řeči pana poslance, který jaksi vyhrotil tu otázku, že měla být nalezena korupce, tak já znovu říkám, že to podezření jakési bylo a jako ten nestandardní přístup skutečně byl v tom, že nikdo na ministerstvu nebyl schopen říci, jak se ta cena tvořila. Čili všichni říkají, to se tvořilo ve vládě, to tvořili poradci ministerského předsedy. Já myslím, že to nebyla moje slova, ale že to byly všechny okolnosti této smlouvy, které vedly policii k tomu, aby zahájila šetření. Náš kontrolní odbor v šetření nepokračoval právě proto, že šetření převzala policie.

Já si také myslím, že vyšetřovací komise, kterou může zřídit sněmovna, může přispět k tomu, aby se nasměrovala práce policie. Já si skutečně myslím, že indicie, kdy jasně definovaná cena, cena zakázky nebo stavebních prací, která nepřesahuje 40 miliard Kč, aby následně po třiceti letech stála 125 miliard korun, to prostě jsou velmi jednoduché počty, k tomu nepotřebuji současnou hodnotu té stavby vypočítávat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP