(14.00 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Dále je za člena navržen pan Rudolf Tomíček.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 340 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 340 z přítomných 176 pro 134, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dále za člena rady je navržen pan Jan Vidím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 341 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 341 z přítomných 175 pro 131, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: S ohledem na to, že byli zvoleni všichni tři členové, už nebudeme hlasovat dále o členech.

Omlouvám se. Za člena této rady je navržena paní Dana Žáková.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 342 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 342 z přítomných 174 pro 48, proti 15. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nyní můžu konstatovat, že v prvém kole byli zvoleni tři členové dozorčí rady, a to je pan Jiří Stříteský, Rudolf Tomíček a Jan Vidím.

Nyní budeme hlasovat o náhradnících. Za náhradníky byli navrženi pan Josef Mikuta

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 343 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 343 z přítomných 174 pro 116, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dále byla navržena za náhradníka paní Dana Žáková.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 344 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 344 z přítomných 175 pro 136, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Konstatuji, že v prvém kole byli zvoleni náhradníky dozorčí rady ÚP VZP ČR následující. Je to pan Josef Mikuta - ČSSD a paní Dana Žáková - KSČM. Tímto je volba skončena.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Otevírám bod

 

83.
Návrh na volbu pozorovatelů do Evropského parlamentu

 

Poslanec Pavel Hojda: Bod 83 je volba pozorovatelů do Evropského parlamentu, to je pokračování přerušeného bodu z minulého zasedání parlamentu. Jenom bych konstatoval, že ve stanovené lhůtě byly volební komisi předloženy následující návrhy: za ČSSD 6 pozorovatelů a 1 náhradník, 6 pozorovatelů - je to Milan Ekert, Petr Lachnit, Vladimír Laštůvka, Libor Rouček, Petr Šulák a Miloš Titz, náhradník je Eva Nováková; za ODS 5 pozorovatelů - Miroslav Ouzký, Jan Zahradil, Miroslav Beneš, Helena Mallotová, Hynek Fajmon; za KSČM 4 pozorovatelé - Václav Exner, Jiří Maštálka, Miloslav Ransdorf a Kateřina Konečná; za KDU-ČSL 3 pozorovatelé - Vilém Holáň, Jaroslav Lobkowicz, Jiří Karas a za US-DEU 1 pozorovatel - Pavel Svoboda.

Z uvedených návrhů vyplývá, že poslanecký klub US-DEU nedodržel dohody a navrhl místo náhradníka pozorovatele. To znamená, že máme neustále návrh na 19 pozorovatelů místo 18 a návrh na jednoho náhradníka místo dvou. Jedná se o atypickou volbu a volební komise navrhuje, aby proběhla stejným způsobem jako volby delegací Parlamentu, to je veřejně hlasovacím zařízením v případných dvou kolech.

Navrhuji, abychom nejprve vedli rozpravu o kandidátech a o tom, jak technicky z navržených kandidátů zvolit 18 pozorovatelů a 2 náhradníky. Po ukončení rozpravy bychom hlasovali pomocí hlasovacího zařízení o každém kandidátovi zvlášť.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Otevírám rozpravu, do které vidím přihlášku pana předsedy klubu US-DEU pana Karla Kühnla. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, rád bych konstatoval, že jsme zvolili předsedu volební komise k tomu, aby korektně vedl volby, aby nevkládal dezinformaci do svých vystoupení. Žádná dohoda, kterou zmínil, nikdy neexistovala a navrženi jsou takoví kandidáti, kteří jsou navrženi, a to zcela právoplatně.

K tomu počtu, který máme volit. Domníval jsem se, že platí, že za Senát je zvoleno 7 pozorovatelů a za sněmovnu má být zvoleno 17, nikoliv 18, tak prosím, aby to bylo zkorigováno.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji předsedovi klubu US-DEU. Nyní se hlásí do rozpravy místopředseda Poslanecké sněmovny pan Vojtěch Filip. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, paní a pánové, je pravda, a musím opravit pana předsedu volební komise, že ke skutečné dohodě všech parlamentních stran nedošlo. Došlo jenom k většinové dohodě, a to u těch, kde nedošlo ke kolizi. Protože nikdo nenamítal nic ve chvíli, kdy delegace Parlamentu České republiky, protože je to jednotná delegace českého Parlamentu, jeho obou komor do Evropského parlamentu - tato delegace má 24 členů.

Na jednání 18. 2. letošního roku na poradě předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy a předsedy poslaneckých klubů byla konstatována jediná dohoda, že se bude vycházet z počtu 281 zákonodárců, to znamená obou komor Parlamentu. Těch 24 zástupců bude zvoleno principem poměrného zastoupení. Tento byl také uplatněn u všech parlamentních klubů.

Počet jednotlivých zákonodárců je tedy takový:

Poslanecká sněmovna a Senát pro Českou stranu sociálně demokratickou - 81 je 70 + 11, tedy 7 zástupců je 6 + 1, 6 sněmovna, 1 Senát. Respektovali jsme, že v Senátu už byl zvolen jeden senátor. Tento návrh byl také předložen.

ODS - 84 je 58 + 26 a to znamená 7 zástupců, a z toho byli zvoleni 3 zástupci v Senátu. Bylo vyvoláno jednání uvnitř poslaneckého senátorského klubu ODS, ale žádný ze senátorů ODS se svého mandátu do zvolené delegace nevzdal ani se nenechal přeřadit mezi náhradníky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP