(14.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Proto zbývají pro Poslaneckou sněmovnu - protože hlasujeme jako druzí - 4 místa. Přesto bylo skutečně navrženo v původním návrhu 5, ale zbývají 4 místa.

Pro KSČM je 44 zákonodárců, 41 + 3, a jsou to 4 zástupci v této delegaci, a to 4 + 0, protože v Senátu nebyl zvolen žádný zástupce.

Pro KDU-ČSL jsou při celkovém počtu 36 zákonodárců navrženi 4 s tím, že by byli 3 v Poslanecké sněmovně a 1 v Senátu. V Senátu byli zvoleni 2 senátoři, ale po projednání s předsedou Senátu a senátorským klubem KDU-ČSL 1 senátor KDU-ČSL byl ochoten přejít jako náhradník. Proto pro klub KDU-ČSL zbývají 3 poslanci.

Pro US-DEU a Klub otevřené demokracie je 26 zákonodárců, a to 10 + 16, a je tam poměr 2,2, to znamená celkem 2 zástupci Klubu otevřené demokracie skutečně byli zvoleni jako senátoři a znamená to, že pro desetičlenný klub zástupců US-DEU v Poslanecké sněmovně nezbývá žádné místo, s tím, že samozřejmě je možné diskutovat o tom, jestli má mít KDU-ČSL při zbytku 3,27 4 pozorovatele a US-DEU při zbytku 2,2, tedy o minimum, jenom 2 nebo 3.

Já jsem nechtěl vstupovat do žádných práv jednotlivých klubů a také jsem to neučinil, jenom jsem trval na tom, aby bylo nějakým způsobem rozhodnuto. Vzhledem k tomu, že k dohodě nedošlo ať už na úrovni poslanců a senátorů ODS, nebo poslanců a senátorů KDU-ČSL a Unie svobody - vzpomeňte si, že tyto dva kluby byly vytvořeny z jednotné kandidátky do Poslanecké sněmovny a že je z kandidátky Čtyřkoalice do Senátu, čili by nebylo vhodné, aby kterákoliv politická strana jiná než zúčastněná na práci koalice se vměšovala do vnitřních záležitostí těchto dvou politických klubů ve sněmovně. Neměl jsem takovou ambici, a proto jsem navrhl, aby jednotlivé mandáty byly tímto způsobem rozděleny.

Navrhuji teď k hlasování, že v Poslanecké sněmovně bude 17 mandátů pozorovatelů naplněno tímto způsobem: 6 ČSSD, 4 ODS, 4 KSČM, 3 KDU-ČSL. US-DEU by měla jednoho náhradníka s tím, že ODS, která navrhuje 5, by měla také jednoho náhradníka a ČSSD by samozřejmě mohla mít také jednoho náhradníka. Statut náhradníka u pozorovatelů není dán, protože jde o úplně novou delegaci. Vzhledem k tomu, jaký je statut do 30. 4. 2004, je samozřejmě možné, že se na úrovni Evropského parlamentu bude možné střídat, stejně jako je tomu v Radě Evropy.

Vzhledem k tomu, že nedošlo k politické dohodě, nezbývá než zvolit nějakou formu, o které hlasováním musí rozhodnout Poslanecká sněmovna.

Já tedy navrhuji, aby pro jednotlivé poslanecké kluby v Poslanecké sněmovně byla tato čísla: 6 ČSSD, 4 ODS, 4 KSČM, 3 KDU-ČSL. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Zaregistrovala jsem přihlášku pana poslance Ouzkého, kterého žádám, aby se ujal slova, a zároveň předávám zpět řízení této schůze panu místopředsedovi Filipovi.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se prostřednictvím předsedajícího ohradil proti výkladu svého předřečníka. V této sněmovně opakovaně padají odkazy na precedenční právo používané v této sněmovně. Já si nepamatuji, že při ustavování kterékoliv zahraniční delegace do kterékoli instituce, do které vysílá své zástupce jak Poslanecká sněmovna, tak Senát, by docházelo k takovémuto zvláštnímu sčítání hlasů. My jsme se nikdy při sestavování - a já jsem vedoucím jedné z těchto delegací, je to stálá delegace při Parlamentním shromáždění Rady Evropy - delegací neohlíželi na uspořádání senátní části. Víte, že my nejsme schopni svým hlasováním nijak ovlivňovat rozhodování Senátu, a tudíž nechápu, proč bychom se na rozhodnutí Senátu měli ohlížet v této chvíli.

Já myslím, že je vysvětlení velmi účelové. Není mi známo nic o tom, že by k nějakému takovému výkladu nebo dohodě přistoupil klub ODS.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Ouzkému. Nemohu reagovat vzhledem k tomu, že řídím schůzi.

Přihlásil se předseda volební komise a po něm předseda klubu US-DEU.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji za slovo. Musím nějakým způsobem na to reagovat, protože se mi dostalo ke sluchu a víceméně se mi ozval předseda poslaneckého klubu US-DEU. Ohradil se proti mému vyjádření, že jsem sdělil, že US-DEU nedodržela dohody. Já jsem v podstatě konstatoval to, co jsme projednávali na volební komisi, a jako předseda volební komise nyní musím konstatovat, že zřejmě toto vyjádření bylo nevhodné. Proto se takto omlouvám předsedovi US-DEU a navrhuji, abychom postupovali ve volbách, pokud se dohodneme a nebudou námitky, tak jak jsem navrhl, to znamená po jménech.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To je druhá varianta možného řešení. Dobře. Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy. Pan předseda Kühnl? Ne. Nemám žádnou další přihlášku do rozpravy a rozpravu končím.

Protože volební komise navrhla veřejnou volbu a neměl jsem jinou připomínku k veřejné volbě, můžeme přistoupit k hlasování. Já ale svolám poslance do sněmovny.

Ano, pan předseda Kühnl se ještě hlásí o slovo. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Karel Kühnl: Pane předsedající, já bych si dovolil jenom upřesnění návrhu předloženého panem předsedou volební komise. Domnívám se, že by se mělo hlasovat - a navrhuji to - po jménech a podle abecedy. Prosím volební komisi, aby připravila abecední pořadí kandidátů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Budeme hlasovat po jménech a podle abecedy. Má někdo výhradu proti tomuto návrhu pana předsedy Kühnla? Není tomu tak. Myslím si, že to můžeme bez hlasování akceptovat. To je běžný pořádek.

Pan předseda volební komise má slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Když dovolíte, já potřebuji alespoň pět minut. Měl jsem to připraveno tak, jak to bylo původně dojednáno i ve volební komisi, to znamená přesně podle návrhů z jednotlivých poslaneckých klubů, tak jak seřazovaly návrhy poslanecké kluby. Musím teď vytvořit ze všech jmen abecední seznam. Bude mi to trvat nejméně pět minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. To je možné, čili teď se musíme rozhodnout o dvou věcech. Za prvé je tady můj návrh, to znamená, že se bude hlasovat podle klubů s ohledem na zvolené pozorovatele ze Senátu. To je jeden procedurální návrh. Druhý procedurální návrh je, že se bude hlasovat po jménech, a to v abecedním pořadí. To je druhý návrh a byl také jako druhý předložen. Budeme v pořadí předložených návrhů také o nich rozhodovat.

Pokud potřebuje volební komise čas, tak bychom mezitím mohli tento bod přerušit a rozhodnout o způsobu volby u tří voleb, které byly navrženy tajným způsobem. Vzhledem k tomu, že nikdo nenavrhl jiný způsob hlasování, to znamená veřejné hlasování u těchto tří voleb, tak bychom mohli o nich rozhodnout, abychom využili tu chvíli, kterou potřebuje volební komise. Má proti tomu někdo námitku? Není tomu tak.

Přerušuji bod číslo 83.

 

Vracím se do bodu 79 a ptám se, kdo souhlasí s tajnou volbou u bodu 79.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP