(13.50 hodin)
(pokračuje Hojda)

Pane předsedající, můžete otevřít rozpravu k navrženým kandidátům a ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. V bodě číslo 80 otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Protože nemám žádnou písemnou přihlášku ani z místa nikoho nevidím, rozpravu končím a přerušuji bod 80 a prosím o uvedení bodu číslo…

Ano, pan kolega Vidím přece jen s faktickou připomínkou.

 

Poslanec Jan Vidím: Přesně tak, pane předsedající. I u minulého bodu i u tohoto volební komise navrhuje volbu tajnou a je nezbytné o tomto dát hlasovat a rozhodnout o způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem přerušil ten bod, pane kolego, a nechám hlasovat o způsobu volby u všech navržených tajných voleb tam, kde je to možné, až těsně před volbou. Jestli máte námitku proti postupu předsedajícího, můžeme o ní dát hlasovat.

Dobře. Takže v rámci bodu, přesvědčujete mě. Dobře, vzhledem k tomu, že jsme stejný postup zvolili, že budeme o té tajné nebo veřejné volbě jednat, až uvedeme všechny body tajných voleb, to znamená 79, 80 , 81 , 82, ptám se, jestli uplatňujete námitku proti postupu předsedajícího. - Potom najednou. Ano. Děkuji. Takže můžeme tak pokračovat.

 

Takže otevírám bod 81.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Bod číslo

 

81.
Návrh na volbu člena dozorčí rady České konsolidační agentury

 

Nejprve bych vás chtěl informovat, že 19. března 2003 se vzdal funkce člena dozorčí rady České konsolidační agentury poslanec Milan Urban. Tím se v dozorčí radě uvolnilo jedno místo.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: Petr Braný - KSČM, Luděk Polášek - ČSSD. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 3. 4. 2003.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou, která je technicky připravena. Doporučuji, aby po rozpravě k navrženým kandidátům Poslanecká sněmovna nejprve konstatovala, že Milan Urban rezignoval ke dni 19. 3. 2003 na svoji funkci, a pak teprve proběhla tajná volba.

Pane předsedající, můžete otevřít rozpravu k navrženým kandidátům a ke způsobu volby, a jestli dovolíte, já bych se hned přihlásil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Otevírám rozpravu a žádám pana předsedu volební komise, aby se ujal slova.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já celkem chápu připomínku pana kolegy Vidíma týkající se právě hlasování o způsobu volby, ale právě k tomu byla otevřena rozprava, aby případně padl nějaký protinávrh. Jestliže jsem navrhoval za volební komisi, aby ty volby, které jsem navrhl, se konaly jako tajné, tak mohl kdokoli vystoupit a navrhnout, aby se volby konaly jako veřejné. A pak bychom o tom hlasovali. Jinak si myslím, že je příhodné, aby pokud společně navrhujeme volby tajné, aby případně na závěr jsme hlasovali o tom, že budou tyto volby tajné. Ale znovu připomínám, zatím v minulosti jsme postupovali vždy tímto způsobem, tak jak navrhuji. To znamená, pokud někdo nevznesl námitku, vždy se hlasovalo tím způsobem, jak navrhla volební komise.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla přihláška do rozpravy. Nyní se ptám, kdo další se hlásí do rozpravy. Písemnou přihlášku nemám žádnou, takže rozpravu končím. Přerušuji tento bod a budeme se zabývat bodem č. 82.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já, pane předsedající, jestli bych vás mohl požádat, abychom se u toho bodu 81…

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, byla vznesena námitka proti řešení bodu 82. dnešního dne, takže tuto připomínku, protože na tom byla politická dohoda, beru v úvahu a bod 82. budeme projednávat až dne 29., resp. 30. dubna.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já se omlouvám ještě jednou. U toho bodu 81, který jsme přerušili, je zapotřebí, aby Poslanecká sněmovna konstatovala, že Milan Urban rezignoval ke dni 19. 3. 2003 na svoji funkci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. V hlasování ještě v bodě 81. je potřeba vzít na vědomí rezignaci pana poslance a ministra Milana Urbana.

 

Vezmeme to na vědomí v hlasování pořadové číslo 338, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 338 z přítomných 176 pro 155, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano. Nyní bychom projednávali bod číslo

 

82.
Návrh na volbu členů a náhradníků dozorčí rady Ústřední pojišťovny
Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky.

 

Nejprve bych vás chtěl informovat, že dne 2. 4. 2003 skončilo čtyřleté volební období třem členům zástupců pojištěnců dozorčí rady Ústřední pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky - byli to Jana Dvořáková, Jiří Stříteský a Jan Vidím - a dvěma náhradníkům zástupců pojištěnců dozorčí rady Ústřední pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, a to Františku Rajtoralovi (?) a Františku Terezovi. Tím jsou v dozorčí radě uvolněna všechna tři místa členů a všechna tři místa náhradníků.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy na volbu za členy dozorčí rady: Josef Mikuta - ČSSD, Jiří Stříteský - ODS, Rudolf Tomíček - ČSSD, Jan Vidím - ODS a Dana Žáková - KSČM, přičemž v tom návrhu, tak jak jej obdržela volební komise, byl pan kolega poslanec Josef Mikuta označen současně i pro volbu náhradníka, Rudolf Tomíček rovněž pro volbu náhradníka a Dana Žáková rovněž pro volbu náhradníka.

Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 3. 4. 2003.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu veřejnou hlasovacím zařízením tak, jak proběhla volba těchto funkcionářů před čtyřmi lety na 10. schůzi Poslanecké sněmovny 2. 4. 1999.

A s ohledem na to, že jsme měli na volební komisi avizovány určité návrhy na změny, tak by bylo dobré, aby se případně vyjádřili v otevřené rozpravě zástupci politických stran.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám rozpravu a vidím přihlášku pana předsedy klubu ČSSD Petra Ibla. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. My jsme provedli změnu a odevzdali jsme to předsedovi volební komise i písemně, a to, co se týká člena dozorčí rady, Josef Mikuta byl stažen, byl ponechán pouze jako náhradník, a z náhradníků byl stažen Rudolf Tomíček a ponechán jenom jako člen.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Pan předseda volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já děkuji. Požadoval jsem i toto přednesení z toho důvodu, že to nebylo projednáno na volební komisi. Čili myslím si, že to není nic proti ničemu a je dobře, že to i takto zaznělo zde na jednání.

Proto doporučím, abychom postupovali při hlasování následně. Abychom nejprve hlasovali o navrženém členu této rady panu Janu Stříteském.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Jedná se o veřejnou volbu. Nikdo v rozpravě nezpochybnil, že půjde o veřejnou volbu, čili tento bod bychom mohli projednat celý bez přerušení.

 

A budeme tedy hlasovat o navrženém kandidátovi v hlasování pořadové číslo 339. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 339 z přítomných 176 pro 129, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Můžeme hlasovat o dalším.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP