(13.40 hodin)
(pokračuje Hojda)

Dalším bodem je návrh na ustavení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Jde o bod

 

75.
Návrh na ustavení dočasné komise Poslanecké sněmovny
pro otázky Ústavy České republiky

 

Poslanec Pavel Hojda: Připomínám, že Poslanecká sněmovna tuto komisi dne 5. května (?) svým usnesením 347 zřídila a stanovila, že tato komise byla ustavena podle zásady poměrného zastoupení, a určila počet jejích členů na 11: 4 ČSSD, 3 ODS, 2 KSČM, 1 KDU-ČSL a 1 US-DEU.

Poslaneckými kluby byly navrženi za členy této komise tito poslanci a poslankyně: Eva Dundáčková - ODS, Vojtěch Filip - KSČM, Zdeněk Koudelka - ČSSD, Stanislav Křeček - ČSSD, Jitka Kupčová - ČSSD, Ivan Langer - ODS, Hana Marvanová - US-DEU, Jiří Pospíšil - ODS, Marie Rusová - KSČM, Hana Šedivá - ČSSD a Miloslav Výborný KDU-ČSL.

Návrhy byly zaslány klubům dne 3. 4. 2003.

Nyní prosím, pane místopředsedo, abyste otevřel rozpravu k předložené kandidátce a k ustavení této dočasné komise.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu k bodu číslo 75 a ptám se, kdo se do ní hlásí, zejména procedurálně - jestli budeme hlasovat najednou, nebo o každém jménu zvlášť.

Protože jde o ustavení komise, jsem přesvědčen, že se hlasuje najednou. Co soudí předseda volební komise?

 

Poslanec Pavel Hojda: Jako předseda volební komise po projednání ve volební komisi navrhuji, aby se hlasovalo en bloc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Stanovisko volební komise je tedy zřejmé. Dívám se a zjišťuji, že se do rozpravy nikdo nehlásí, písemnou přihlášku žádnou nemám, rozpravu proto končím.

Můžeme tedy hlasovat o ustavení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky, a to jedním hlasováním. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Prosím tedy, abychom hlasovali o ustavení komise se jmény, která jsem přečetl a se kterými jsem vás před chvílí seznámil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 337 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 337 se ze 178 pro vyslovilo 173, proti nikdo. Tento návrh byl přijat, komise byla ustavena.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji a současně konstatuji, že dočasná komise pro otázky ústavy byla ustavena a po uzavření tohoto bodu bych vyhlásil lhůtu na podání návrhů na předsedu této komise.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, končím bod č. 75. Máte tedy slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Když tedy dovolíte, vyhlásil bych lhůtu pro podávání návrhů na předsedu této komise. Prosím, abyste návrhy od poslaneckých klubů předávali tajemníkovi komise, a to nejpozději do středy příštího týdne, tak aby volba mohla proběhnout na přerušeném jednání. Tedy ještě jednou - do středy příštího týdne do 12 hodin.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, k tomuto termínu, který vyhlásil předseda volební komise, abychom mohli komisi učinit funkční dne 29. nebo 30. dubna.

 

Můžeme tedy pokračovat dalším volebním bodem, kterým je bod číslo

 

78.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky

 

Prosím pana předsedu Hojdu, aby pokračoval.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano. V kontrolní radě je stále neobsazeno jedno místo.

Podle § 36 odst. 6 jmenuje Poslanecká sněmovna člena této kontrolní rady na návrh právnických osob zabývajících se výzkumem a vývojem. Protože zákon způsob podávání návrhů nestanoví, rozhodla Poslanecká sněmovna, že návrhy budou předkládány na základě výzvy předsedy Poslanecké sněmovny uveřejněné v České tiskové kanceláři.

Poprvé takovouto výzvu vydal předseda Poslanecké sněmovny dne 6. prosince minulého roku. Návrhy však byly předloženy po skončení stanovené lhůty. Proto předseda Poslanecké sněmovny dne 5. března t. r. vydal novou výzvu s tím, aby právnické osoby zabývající se výzkumem a vývojem předložily volební komisi do 20. března 2003 návrhy kandidátů na jednoho člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky. Ve stanovené lhůtě volební komise neobdržela opět žádný návrh, a proto navrhuji ukončení projednávání tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Vzhledem k tomu, že není žádný návrh, nemůžeme nikoho volit. Navrhuji tedy vyřazení tohoto bodu z programu naší schůze, resp. ukončení jeho projednávání, což bude jednodušší, protože nebudeme muset hlasovat.

Tento bod jsem tedy ukončil.

 

Můžeme pokračovat bodem číslo

 

79.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kultury České republiky

 

Prosím znovu předsedu volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Pod bodem č. 79 je tedy návrh na volbu členů Rady Státního fondu kultury České republiky. Dne 8. března t. r. skončilo tříleté volební období posledním dvěma členům této rady. Od tohoto dne není rada personálně obsazena, a podle zákona č. 239/1992 Sb., o Státním fondu kultury ČR, je možno zvolit 13 členů.

Dne 10. března t. r. předložil ministr kultury návrh na volbu 13 členů této rady, a to ve formě následujících jmen: Daniel Andel, Věra Beranová, František Cundrla, Stanislav Hložek, Miloš Horanský, Danuše Kábrtová, Ivan Klíma, Jan Kněžínek, Jan Krist, Vladimír Líbal, Jan Paul, Vít Richter, Miloslav Stříteský, Karel Sýs, Jan Trefulka, Ivan Vyskočil.

Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům dne 3. dubna 2003.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou, která je technicky připravena.

Nově zvoleným členům započne tříleté volební období dnem volby.

Pane místopředsedo, můžete otevřít rozpravu k navrženým kandidátům a ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Jsme v bodu 79 a já otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se proto, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Rozpravu tedy končím a přerušuji tento bod.

 

Přecházíme k bodu číslo

 

80.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu České republiky
pro podporu a rozvoj české kinematografie

 

Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano. Na návrh ministra kultury zvolila Poslanecká sněmovna 11. prosince roku 2002 pět členů této rady. Dne 5. března letošního roku pak Poslanecká sněmovna zvolila další tři členy této rady. K dnešnímu dni má tato rada devět členů, neboť kromě nově zvolených osmi členů je členem této rady stále Jan Šuster, kterému skončí volební období až dnem 31. 10. 2004.

Dne 21. března t. r. předložil ministr kultury volební komisi tento návrh: Michal Bregant, Lubor Dohnal, Jessica Horváthová, Jan Joukal, Vladimír Just, Otakar Kosek, Anna Müllerová, Radek Pernica, Marcela Pittermannová, Jiří Stránský.

Znovu upozorňuji, že mají být zvolení pouze čtyři členové této rady státního fondu ČR.

Návrh byl postoupen poslaneckým klubům dne 2. 4. 2003.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou, která je technicky připravena.

Jen připomínám, že zvoleným členům začne jejich tříleté funkční období až dnem volby.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP