(11.50 hodin)

Poslankyně Hana Šedivá: Poslední návrh: Poslanecká sněmovna žádá Fond dětí a mládeže v likvidaci, aby do doby předložení a schválení novely zákona nepřipustil zařazení vhodného - ne, zcizení majetku vhodného k bezúplatným převodům.

(Ministryně Buzková mimo mikrofon: Ještě jednou.) Zcizení majetku vhodného k bezúplatným převodům. (Hlasité reakce ve sněmovně.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Takže je zájem, aby bylo doprovodné usnesení ještě jednou přečteno paní zpravodajkou? Je. Paní zpravodajko, já bych vás moc prosil, kdybyste ho ještě jednou přečetla sněmovně.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Poslanecká sněmovna žádá Fond dětí a mládeže v likvidaci, aby do doby předložení a schválení novely zákona nepřipustil zcizení majetku vhodného k bezúplatným převodům.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Stanovisko paní ministryně? (Hluk ve sněmovně.) Já bych prosil, aby komunikace ve sněmovně probíhala jen mezi těmi, kterým je uděleno slovo. Slovo měla uděleno paní ministryně školství, řekla stanovisko souhlasné. Paní zpravodajka? (Souhlasím.) Dobře.

 

V hlasování číslo 312, které jsem právě zahájil, se ptám, kdo je pro toto doprovodné usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 312 z přítomných 182 poslanců pro 153, proti jeden.

 

Byl ukončen bod 88 tímto hlasováním, schválením usnesení a dvou doprovodných usnesení. Já jsem poděkoval paní ministryni, paní zpravodajce, ale požádám je, aby zůstaly u stolku zpravodajů, protože budeme pokračovat bodem číslo 89, a to je

 

89.
Zpráva o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže v likvidaci
vypracovaná k 31. prosinci 2002
/sněmovní tisk 226/

 

Předloženou zprávu projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisky 226/1 a lomeno dva. Nyní prosím zpravodajku výboru poslankyni Hanu Šedivou, aby nás o jednání výboru informovala a přednesla návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, paní zpravodajko, kdybyste nám uvedla své usnesení.

A ještě než začnete mluvit, požádal bych sněmovnu o klid. (Poslanci hlučí, někteří odcházejí ze sněmovny.) Počkáme chvilku, než se ti, kteří nemají zájem o projednávání tohoto bodu, odeberou mimo jednací síň, protože bych byl rád, abychom tento bod projednávali v klidu. Děkuji.

Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové poslanci, dovolte, abych vám předložila zprávu o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže v likvidaci ke dni 31. 12. 2002. Tato zpráva byla zpracována podle článku I. odst. 3 zákona č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže a o změnách některých zákonů. Zprávu jste měli předloženu jako sněmovní tisk číslo 226. Tato zpráva zahrnuje období od 1. června 2002 do 31. prosince 2002 a navazuje na tři předchozí zprávy o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže.

Usnesením číslo 20 výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu ze 3. schůze ze dne 18. září Poslanecké sněmovny Parlamentu byl fond požádán o předložení informace o finančním hospodaření. Vzhledem k tomu, že zpráva by zahrnovala ekonomické údaje pouze k datu 30. 10. 2002, je na základě ústního doporučení členů tohoto výboru předkládána zpráva s časovým posunem právě ke konci roku.

V období od 1. června 2002 do 31. 12. 2002 fond realizoval usnesení číslo 1834 z 39. schůze Poslanecké sněmovny - výsledky prvního kola výběrového řízení na bezúplatné převody nemovitostí ve správě fondu. K bezúplatnému převodu bylo tehdy schváleno 62 nemovitostí. Fond v tomto období předložil všem budoucím nabyvatelům návrhy smluv na bezúplatné převody nemovitostí a movitého majetku, upřesňoval identifikační údaje nabyvatelů a postupně řešil jednotlivé připomínky a podněty. Někteří nabyvatelé na zaslaný návrh smlouvy nereagovali vůbec.

Z celkového počtu 62 nemovitostí schválených k bezúplatnému převodu bylo uzavřeno ke konci roku 12 smluv, u nichž byl následně podán návrh na vklad práva do katastru nemovitostí, z toho u sedmi byl již proveden. Tři nemovitosti jsou v soudním sporu. K devíti smlouvám fond neobdržel vyjádření mládežnických organizací a 35 smluv pro občanská sdružení zastřešená Českou radou dětí a mládeže se zatím tyto smlouvy v tom datu k 31. 12. nepodařilo uzavřít. - Tady bych chtěla říct, že od té doby již k určitému posunu došlo a řada smluv je již uzavřena.

Ze strany výše uvedených občanských sdružení byly fondu průběžně předávány připomínky k návrhům smluv, proběhla řada osobních jednání, při kterých se hledaly styčné body, aby bylo možno smlouvy bez problémů uzavřít. Výsledkem jednání, kterých se zúčastňovali i zástupci podvýboru pro mládež výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, bylo to, že byla nalezena shoda ke znění jednotlivých odstavců smlouvy a smlouvy tudíž byly bez problémů mládežnickými organizacemi přijaty a některé byly již i podepsány.

Současně fond zahájil přípravné práce pro realizaci výsledků druhého kola výběrového řízení na bezúplatné převody, které jsme schválili dneska. Žádost o bezúplatný převod předalo 88 žadatelů, kteří předložili celkem 208 projektů a požádali o bezúplatný převod 78 nemovitostí z celkové nabídky 106 nemovitostí. O dvacet nemovitostí nikdo nepožádal. Závěry druhého kola jsme tedy projednali dneska.

Likvidace Fondu dětí a mládeže v likvidaci podle zákona 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, probíhá oproti likvidacím nestandardním způsobem. Největší důraz je zde kladen na bezúplatné převody majetků, o kterých se rozhoduje na návrh vlády České republiky v Poslanecké sněmovně.

Úplatné převody zbývající části majetku bude možno realizovat až po ukončení druhého kola výběrového řízení, případně třetího, tak jak byla zavázána dnes vláda. Nemovitosti, které jsou doposud ve správě fondu, jsou nadále v maximální míře pronajímány. Výnosy z pronájmů jsou využívány na úhradu provozních nákladů, ve výjimečných případech, například havárií, i investičních nákladů. Dále jsou využívány v souvislosti s rozhodnutím orgánů státního stavebního dohledu rozhodnutími stavebních odborů příslušných úřadů, v nichž je objevem nejvýraznějším nařízená demolice objektu v Desné. V případě, kdy jsou nemovitosti bez nájemců, jsou dle možnosti využívány k ochraně a zabezpečení objektů s cílem minimalizovat ztráty způsobené kriminální činností. Všechny objekty jsou i řádně pojištěny.

Fond k 31. 12. 2002 eviduje řadu soudních sporů na určení vlastnictví, sporů o zaplacení dlužné částky neplatiči nájemného a sporu na vyklizení. Soudní spory jsou v různém stadiu projednávání od podání žaloby přes rozsudky soudů různých stupňů až k opakovanému odvolání proti rozsudkům. Některé probíhají již řadu let. Všechny pohledávky jsou řádně vymáhány tam, kde je to možné na základě mimosoudních vyrovnání, nejčastěji však soudní cestou. Přehled soudních sporů máte všichni v příloze k materiálu.

V souladu s usnesením číslo 20 výboru pro vědu, vzdělání, kulturu byl rovněž zpracován přehled o finančním hospodaření, který je rovněž přílohou materiálu, sněmovního tisku č. 221.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP