(10.30 hodin)
(pokračuje Kala)

Velmi nelichotivě proto neseme skutečnost, že turistická základna je od roku 2000 uzavřena, což dle našeho názoru vážně ohrožuje její původní poslání. Předpokládáme v případě, že nemovitost bude převedena do vašeho vlastnictví, uzavření vzájemné dohody o spoluúčasti, tak jak bylo dohodnuto dříve.

Podobně se vyjadřuje organizace Brněnské kolo, která sdružuje 15 269 vlastních členů ve 20 sdruženích a rovněž podporuje projekt, který předložilo město Blansko.

Na závěr bych proto chtěl ocenit práci výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož členové se podrobně seznámili s dostupnými informacemi a doporučili změnit v případě ubytovacího zařízení Češkovice pořadí navržené komisí. Věřím, že doporučení výboru přijmete, a předem vám za ně děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan poslanec Petr Bratský a jako další do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Bratský: Dobrý den. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, budu hovořit jen velice krátce.

Chtěl bych upozornit na to, že materiál, který máme před sebou, hovoří o přechodu majetku, který za léta již doznal značných změn, většinou k horšímu. Fond nebyl a nemohl ani být dost dobrým správcem. Finanční zisk, který měl z pronájmu těchto objektů, zdaleka nemohl pokrýt jejich údržbu, a nakonec pan likvidátor nám to i na jednání výboru v podstatě přiznal.

Je třeba říci, že tisíce obětavých lidí, kteří pracují s dětmi a s mládeží v různých organizacích, očekávají, že dnes dojde konečně k zásadnímu rozhodnutí a majetek přejde na tyto organizace, a jak říkala paní ministryně Buzková, v podstatě je to i nutné pro jejich práci. Všichni to čekají a my bychom tomu měli dát zelenou.

Objevilo se několik drobných případů, které jsou popsány v materiálu, a proto došlo k některým pozměňovacím návrhům, které možná stojí za úvahu ještě probrat, ale jako celek bychom materiál měli podpořit, ať dopadnou jednotlivá hlasování k těmto jednotlivým případům jakkoliv.

Samozřejmě že je jasné, že v době tak zdlouhavého procesu došlo k různým animozitám, že došlo i k drobným nedostatkům, možná se nebojím říci ani podvodům nebo uvedení alespoň nepravdivých údajů, a to byl třeba bod č. 3 pozměňovacího návrhu Revoluční číslo popisné 1062 Jičín, kde výbor potom doporučil změnu pořadí a TJ Jičín, která uvedla nepravdivé údaje, se odsunula na druhé místo a před ni byla předřazena organizace Junák.

Myslím si ale, že jednotlivá hlasování k těmto drobným pozměňovacím návrhům by neměla ovlivnit hlasování jako o celku, měli bychom ho podpořit, a zároveň se i přimlouvám za to, abychom podpořili bod č. 1, který vypouští nemovitosti uvedené v přílohách č. 41, 42, 43, 44 a 46, a nepřevádět je do bodu 3 tak, jak byl vládní návrh. Měli bychom v tomto případě podpořit návrh výboru, tak jak byl vznesen.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, už jsem hovořil o mladých sociálních demokratech, když se dělal první bezúplatný převod. Tehdy mi bylo vyhověno jen zčásti. Nyní opět připomínám, že mladí sociální demokraté jsou podle stanov sociální demokracie součástí sociální demokracie. Jejich vedení zasedá - přímo ze stanov - ve vedení sociální demokracie, tudíž de facto převádíme majetek, který měl sloužit dětem a mládeži, politické straně, tj. sociální demokracii. Nic proti tomu, pokud to kolegové chcete udělat, ale řekněte to rovnou.

Další velice zajímavá věc je převod na tzv. Českou komoru. Tato organizace, která údajně pracuje s dětmi a mládeží, dostává dva objekty, jejichž charakter nemovitostí je uveden jako komerční využití. Ale co je na tom zajímavější - že to, že pracují s dětmi a mládeží, si fond ověřil podle dopisu, který dostal z Městské části Prahy 5, kontrolního výboru zastupitelstva, jak je na hlavičce hlavičkového papíru. Dopis je krátký, takže ho ocituji, protože je moc krásný. Je adresován samozřejmě Pavlu Žákovi, likvidátorovi Fondu dětí a mládeže.

"Vážený pane, na základě přiložených dokumentů - stanovy, potvrzení o registraci, doklad IČO - potvrzujeme tímto, že občanské sdružené Česká komora trvale pracuje s dětmi a mládeží, zejména v oblasti volnočasových aktivit."

Je báječné, že takto kontrolní výbor jakoby potvrdí na základě nějakých papírů, že někdo pracuje s mládeží, nikoli na základě vlastních zkušeností nebo něčeho takového, ale na základě dokladů. Ještě hezčí a ještě výstižnější je - a vystihuje to práci Fondu dětí a mládeže a bohužel i vlády, která toto schvalovala - kdo je pod tím dopisem podepsán. Je tam podepsán pan Jiří Metelec, místopředseda klubu zastupitelů ČSSD, tudíž žádný orgán zastupitelstva. Nevyjadřovalo se k tomu zastupitelstvo, ale vyjadřoval se jen místopředseda klubu ČSSD.

Je samozřejmě veřejným tajemstvím, že Česká komora je další spřízněnou organizací ČSSD s virtuálními členy a s virtuální prací s mládeží. Takto se sociální demokracie dostává k dalším majetkům. Takže my tu na chudou sociální demokracii, která má Lidový dům, převádíme další čtyři lukrativní budovy. Pokračujte v tomto, kolegové!

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nemám žádnou další přihlášku do všeobecné rozpravy. Vidím z místa pana poslance Josefa Mikutu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Mikuta: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, kolegyně a kolegové, chtěl bych jen krátce zareagovat na kolegu Plevu a při vší úctě musím říci, že než se vyjadřuji o politické straně jiné, než je ta moje, bylo by dobré si věc opravdu řádně prostudovat.

V části 11 našich stanov, o kterých jste hovořil, čl. 38 - tam by bylo na místě hovořit o integrální součásti sociální demokracie - je tam napsáno, že tzv. sociálně demokratické ženy jsou zájmovým hnutím pracujícím v rámci ČSSD. Zrovna tak v čl. 39 odst. 1 Klub seniorů je zájmovým hnutím pracujícím v rámci ČSSD. Avšak v části 12 čl. 41 Mladí sociální demokraté v odst. 1 jsou definováni jako sociálně demokraticky orientovaná mládež, s níž ČSSD úzce spolupracuje na základě společných politických názorů a cílů. Tuto vzájemnou spolupráci považuje ČSSD za přirozenou a oboustranně prospěšnou. Spolupráce ČSSD a MSD je podmíněna tím, že programové cíle MSD nejsou v rozporu s programovými cíli ČSSD. Struktura MSD se opírá o formu občanského sdružení. MSD je to poslední na světě, co by bylo integrální součástí ČSSD zcela a výhradně podléhající jejímu vedení.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další se přihlásila paní poslankyně Michaela Šojdrová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

Promiňte, pan poslanec Pleva se s faktickou poznámkou hlásí. Má tedy přednost. Já se omlouvám, neviděla jsem ho včas.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych jen poděkoval kolegu Mikutovi, že přesně citoval stanovy a tím doložil mé tvrzení, že Mladí sociální demokraté jsou součástí stanov.

Nejsou ve stanovách? Tak z čeho tedy četl pan kolega Mikuta? Jestli by ještě mohl ocitovat tu část, kde předseda Mladých sociálních demokratů se zúčastňuje a je ze stanov členem vašeho ústředního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní poslankyně Michaela Šojdrová má slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, páni ministři, kolegyně a kolegové, paní ministryně, chtěla bych se velmi stručně vyjádřit k usnesení vlády i k usnesení výboru a velmi stručně k diskusi. Chtěla bych ji vrátit k věcnému obsahu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP