(10.20 hodin)

Poslankyně Hana Šedivá: Dobrý den. Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu na své 12. schůzi dne 13. března 2003 projednal návrh vlády, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu návrh na bezúplatné převody nemovitostí ve správě Fondu dětí a mládeže v likvidaci na nové nabyvatele, tzv. druhé kolo, který máte předložen jako tisk 222. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po odůvodnění náměstka Hrdého z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a po zpravodajské zprávě poslankyně Hany Šedivé a po rozpravě doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s návrhem vlády na bezúplatné převody nemovitostí s těmito pozměňovacími návrhy.

Za prvé. Bod číslo 4 se vypouští a nemovitosti uvedené v přílohách 41, 42, 43, 44 a 46 části III/3 se převádějí do bodu číslo 3. Jedná se o nemovitosti, které byly původně vyřazeny z vládního návrhu, kde jsou vedeny soudní spory.

Za druhé. V příloze číslo 12 v části III/I hotel Dix Železná Ruda se pořadí nabyvatelů stanoví takto: 1) Pionýr, 2) Mladí sociální demokraté, 3) Dům dětí a mládeže Stod.

Za třetí. V příloze číslo 24 část III/I KM Revoluční čp. 1062, Jičín se pořadí nabyvatelů stanoví takto: 1) Junák, Svaz skautů a skautek, 2) TJ Jičín.

Čtvrtý pozměňovací návrh. V příloze číslo 32 části III/I KM Vyškov čp. 253, Vyškov se pořadí nabyvatelů stanoví takto: 1) Junák, Svaz skautů a skautek, 2) Mladí sociální demokraté, Hybernská 7, Praha 5.

Pátý pozměňovací návrh. V příloze číslo 36, část III/II AB Třída 17. listopadu čp. 1126, Olomouc se pořadí nabyvatelů stanoví takto: 1) Dům dětí a mládeže Olomouc, 2) Mladí konzervativci, 3) Junák, Svaz skautů a skautek.

Šestý pozměňovací návrh. V příloze číslo 39, části III/II UZ Češkovice čp. 158, Blansko se pořadí nabyvatelů stanoví takto: 1) Město Blansko, 2) Kolpingovo dílo české, Žďár nad Sázavou.

Dále mě výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pověřil, abych tuto zprávu podala na dnešní schůzi a seznámila s ní Poslaneckou sněmovnu. Návrh vlády máte předložen v materiálu, sněmovní tisk 222. Tento návrh říká, že Poslanecká sněmovna souhlasí s návrhem vlády na

1. bezúplatné převody nemovitostí ve správě Fondu dětí a mládeže v likvidaci, uvedené v příloze 1 až 35, části III/I předloženého materiálu ve smyslu usnesení vlády č. 287 ze dne 18. 3. 2002 za podmínek uvedených v části IV přílohy s tím, že u nemovitostí uvedených v příloze č. 4 a 11 bude zřízeno věcné břemeno.

2. Poslanecká sněmovna souhlasí s -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní zpravodajko, dovolím si vás přerušit. Domnívám se, že tento návrh usnesení máme všichni v materiálech a že není nutné úplně celý jej číst. Takže jenom váš závěr.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Navrhuji, aby Poslanecká sněmovna s tímto návrhem usnesení vyslovila souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které mám zatím dvě písemné přihlášky. Jako první dostane slovo pan poslanec Miloslav Kala, jako druhý pan poslanec Petr Bratský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych se stručně vyjádřil k návrhu na bezúplatné převody nemovitostí ve správě Fondu dětí a mládeže, tisk 222.

V předkládací zprávě se rekapituluje postup výběrové komise, která měla podrobně posuzovat jednotlivé žádosti s ohledem na to, aby objekt sloužil v co největší míře pro práci s dětmi a mládeží, a rovněž přihlížela k umístění nemovitosti v regionu, k její dostupnosti a stavebnímu charakteru. Rád bych tyto skutečnosti dokumentoval na příkladu, který je uveden v materiálu jako příloha č. 39 v části III/II, Ubytovací zařízení Češkovice, okres Blansko. Předešlu, že ve zdůvodnění k tomuto materiálu se uvádí, že Česká tábornická unie, což byl předcházející nájemník a provozoval toto zařízení do léta roku 2000, objekt doslova vybydlela a předávala ho téměř v neprovozuschopném stavu. Tuto skutečnost ovšem vyvrací jednak protokol o inventarizaci při předávání objektu mezi Českou tábornickou unií a Kolpingovým dílem, který žádné takové informace neobsahuje. Navíc bych chtěl uvést, že po převzetí objektu Kolpingovým dílem obdržela tato organizace od Fondu dětí a mládeže grant ve výši 300 000 Kč na opravu terasy a dále mu byla schválena rekonstrukce vytápění, na kterou ovšem Česká tábornická unie předložila již v roce 1996 Fondu dětí a mládeže projektovou dokumentaci s rozpočtem ve výši 820 000 korun a návrh finančního zajištění. Tato žádost nebyla České tábornické unii ovšem vyřízena. Komise jistě přihlédla i k umístění nemovitosti. Vždyť organizace, která je registrovaná ve Žďáru nad Sázavou, dostala přednost před městem Blansko, které sdružuje a je podporováno téměř 20 000 členy dětských a mládežnických organizací. To je obsahem i další námitky, kde organizace Kolpingovo dílo sdružuje podle materiálu pro výběrové řízení 332 členů, projekt města Blansko je podporován 20 000 členy sdružených ve 20 organizacích.

Dovolte mi, abych z projektu vyňal několik údajů. Využití objektu má být organizacemi Dům dětí a mládeže Blansko, Junák, Středisko Blansko, Pionýr, Pionýrská skupina Blansko, Česká tábornická unie, Tělovýchovná jednota ČKD Blansko, Asociace sportovních klubů, TJ Olympia Blansko, TJ Sokol Blansko, TJ Orel Blansko, Brněnské kolo a Brněnská asociace nestátních neziskových organizací a další organizace a sdružení dětí a mládeže. Jako přílohy k projektu města byla zařazena dvě vyjádření k projektu, kde členové výboru Brněnské asociace nestátních neziskových organizací se seznámili s výše uvedeným projektem města. Vyjadřují plnou podporu ve snaze o získání uvedeného objektu. Obsah projektu plně koresponduje s úsilím, které asociace vyvíjí ve prospěch dětí a mládeže sdružených v naší asociaci. Většina našich členských sdružení dětí a mládeže navíc turistické nabídky objektu využívala v letech 1995 až 2000 za účelem krátkodobých a pobytových akcí pro děti a mládež.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP