(9.30 hodin)
(pokračuje Hasil)

Možná, že je dobré vědět, i jakou mají soběstačnost zoologické zahrady. Zoologické zahrady mají soběstačnost v rozpětí mezi 20 až 50 %, přičemž těch 50 % je výjimečná záležitost u výjimečné zoologické zahrady.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Promiňte, pane poslanče, nerada, ale na chvilinku vás přeruším. Prosím, kolegové a kolegyně, o klid. Rozejděte se, usaďte se do svých lavic. Nehloučkujte se a nepovídejte.

Pokračujte, prosím.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Zoologické zahrady ovšem nemají účel svého bytí pouze to, že ukazují zvířata. Je škoda, že do dnešních dnů se touto záležitostí nezabývalo například ministerstvo školství, nehledalo peníze, protože neoddiskutovatelným smyslem zoologických zahrad je přece výchovný a vzdělávací proces. Určitě je chyba, že o zoologické zahrady se nezajímá Ministerstvo pro místní rozvoj. Zoologické zahrady přece velkým způsobem podporují otázku cestovního ruchu v regionu. Zoologické zahrady mají nesmírný význam v rámci jednotlivých měst i v otázce podpory malého a středního podnikání. Musí nakrmit, malí podnikatelé, návštěvníky měst, kteří přijíždějí do zoologických zahrad - tady se na mě kolega dívá - v Liberci je to například téměř 300 tisíc návštěvníků, kteří přijíždějí do Liberce navštívit zoologickou zahradu. Takže to je určitě velký počet lidí.

Nebudu dále mluvit, ale v každém případě si myslím, že bychom měli podpořit původní návrh ze sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nemám žádnou další přihlášku do rozpravy. Ani nikoho nevidím, že by se hlásil z místa, rozpravu tedy končím.

Ptám se zástupce navrhovatele, případně zpravodajů, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Nechtějí.

Přistoupíme tedy k hlasování. Dovolím si vás předtím všechny odhlásit. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Pro ty, kteří přicházejí, opakuji, že jsem vás všechny odhlásila. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Nyní přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad a o změně některých zákonů (zákon o zoologických zahradách), podle sněmovního tisku 62/4, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 62/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 280 z přítomných 182 poslanců pro návrh hlasovalo 7, proti 162. Tento návrh nebyl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad a o změně některých zákonů (zákon o zoologických zahradách) ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 62/4."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s takto předneseným návrhem usnesení, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 281 z přítomných 181 poslanců 137 hlasovalo pro návrh, proti 37. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Končím tento bod. Děkuji panu senátorovi i zpravodajům a panu ministrovi Palasovi.

 

Budeme pokračovat v projednávání bodu

 

101.
Návrh zákona o uvádění do oběhu reprodukčního materiálu lesních dřevin
lesnicky významných druhů a umělých kříženců, určeného k obnově lesa
a k zalesňování, a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin)
/sněmovní tisk 129/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 129/4. Vítám mezi námi opětovně pana senátora Josefa Vaculíka.

Prosím, aby za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům se postupně vyjádřil ministr zemědělství Jaroslav Palas a ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který je ovšem omluven, takže to zbude na ministra zemědělství pana Jaroslava Palase. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, chtěl bych říci, že návrh zákona o uvádění do oběhu reprodukčního materiálu lesních dřevin lesnicky významných druhů a umělých kříženců, určeného k obnově lesa a k zalesňování, a o změně některých souvisejících zákonů je ryze technickou normou. V této chvíli si dovolím se omezit pouze na konstatování, že Senát odvedl velmi dobrou práci a svými pozměňovacími návrhy tuto technickou normu vylepšil. Chtěl bych vás proto požádat, abyste přijali verzi senátní. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se chce k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu vyjádřit zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Pavel Kováčik. Vidím, že nechce.

Otevírám tedy rozpravu. Úvodem chci připomenout, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy. V rozpravě jako první vystoupí pan senátor Josef Vaculík. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Josef Vaculík: Vážená paní předsedající, ctěné kolegium Poslanecké sněmovny. Návrh zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin, senátní tisk č. 55, byl v Senátu projednán výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Tento výbor doporučil Senátu vrátit návrh zákona Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy. Senát na své 4. schůzi dne 3. dubna 2003 hlasováním č. 69 rozhodl počtem 47 hlasů z přítomných 54 senátorů o vrácení návrhu zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin Poslanecké sněmovně.

Vláda jako předkladatel byla při projednávání návrhu zákona zastoupena ministrem zemědělství Ing. Jaroslavem Palasem, který zaujal ke všem pozměňovacím návrhům přijatým Senátem kladné stanovisko.

Přijaté pozměňovací návrhy nemění věcnou podstatu zákona, pouze odstraňují drobné nesrovnalosti obsažené ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

K odůvodnění pozměňovacích návrhů bych sdělil následující.

K části první, bod č. 1. Návrh vypouští nadbytečné zavedení legislativní zkratky pro pojem dodavatele, když tento pojem je již definován ve vymezení pojmu zákona.

K bodu číslo 2, 3 a 4. Ustanovení § 30 odst. 2 písm. f) - návrh zákona zavádí povinnost pověřené osoby vést ústřední evidenci o školkařské činnosti provozované v rámci licence. Z tohoto důvodu považoval Senát za potřebné v ustanoveních § 24 stanovit dodavatelům, kteří jsou provozovateli lesních školek, povinnost vést evidenci o školkařské činnosti a předkládat záznamy o této evidenci pověřené osobě. Zároveň se navrhuje, aby podrobnosti o vedení a předkládání evidence o školkařské činnosti stanovila vyhláška.

K bodu číslo 5 a 6. Návrhem na označení příslušných obecních úřadů uvádí se do souladu se zákonem o obcích a zároveň se stanoví, že působnost obecních úřadů obcí s rozšířenou působností uvedená v § 27 je výkonem přenesené působnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP