(9.20 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali. Já děkuji panu senátorovi a končím tento bod.

 

Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod číslo

 

100.
Návrh zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad
a o změně některých zákonů (zákon o zoologických zahradách)
/sněmovní tisk 62/4/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 62/5. Vítám mezi námi pana senátora Petra Fejfara.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek, který ovšem je z dnešního jednání omluven, a já se ptám, zda někdo jiný z vlády pana ministra Ambrozka zastoupí. - Vidím, že tomu tak nebude. Tak se zeptám, zda se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu chce vyjádřit zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Tomáš Hasil. - Je tomu tak. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Vážená paní předsedající, kolegové a kolegyně. Vrátil se nám návrh ze Senátu s pozměňovacími návrhy. Jsou tam tři body. Řekl bych, že u dvou těchto bodů se to týká skutečně pouze jazykové úpravy a nemění to obsah zákona, který námi prošel. Ve třetí části je celá záležitost trošku složitější, protože Senát navrhuje vypustit část, která se týká osvobození zoologických zahrad od platby daní za reklamu a sponzorské dary v zoologických zahradách. Myslím si, že tento návrh bychom neměli podpořit. Je to moje osobní stanovisko.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Dále se táži zpravodaje výboru pro evropskou integraci pana poslance Petra Lachnita, zda chce vystoupit se svým vyjádřením. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, paní předsedající. Z hlediska výboru pro evropskou integraci oba dva návrhy, jak poslanecký, samozřejmě to už jsme projednávali, tak senátní, neruší kompatibilitu s právem Evropské unie.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Předtím než otevřu rozpravu, vás ještě jednou poprosím, abychom se všichni ztišili, abychom se slyšeli.

Otevírám rozpravu a úvodem chci připomenout, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy. V rozpravě jako první vystoupí pan senátor Petr Fejfar. Žádnou další přihlášku do rozpravy nemám.

Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Petr Fejfar: Vážená paní místopředsedkyně, vážené předsednictvo, vážená vládo, vážené kolegyně poslankyně a poslanci. Návrh zákona o zoologických zahradách byl Senátu postoupen dne 11. března 2003 a projednaly jej čtyři senátní výbory, přičemž dva z nich - výbor pro evropskou integraci a výbor pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice - doporučily návrh zákona schválit ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou. Zbývající dva výbory - výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu, životní prostředí jako výbor garanční a výbor pro hospodářství, zemědělství, dopravu - doporučily návrh zákona vrátit s pozměňovacími návrhy.

Plénum Senátu se předmětným návrhem zákona zabývalo na své čtvrté schůzi dne 3. dubna 2003. Po ukončení obecné rozpravy hlasoval Senát nejprve o návrhu schválit návrh zákona ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou a následně o návrhu na zamítnutí návrhu zákona. Ani jeden z těchto návrhů nebyl přijat. V souladu s jednacím řádem Senátu byla k návrhu zákona otevřena podrobná rozprava. Po jejím ukončení přistoupil Senát k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích a tři z podaných pozměňovacích návrhů přijal. Pro usnesení vrátit návrh zákona Poslanecké sněmovně s přijatými pozměňovacími návrhy se z 64 přítomných vyslovilo 36 senátorů, jeden senátor byl proti.

Pozměňovací návrhy uvedené pod body 1 a 2 se pokoušejí odstranit zjevné chyby v návrhu zákona. V případě prvním jde o jazykově nesprávnou dikci v § 2 odst. 1 písm. b), které ve spojení s předvětím nedává v českém jazyce smysl. V případě druhém se pojem licence, který se vyskytuje na mnoha místech tohoto zákona, vkládá i do § 16 odst. 1. písm. c) namísto zde zřejmě chybně použitého slova povolení.

Stanoviska ministra životního prostředí k těmto pozměňovacím návrhům byla při projednávání návrhu zákona v plénu Senátu neutrální.

K třetímu pozměňovacímu návrhu, to je vypustit z návrhu zákona část čtvrtou, obsahující novelu zákona o daních z příjmů, dospěl Senát po opravdu obšírné diskusi jak ve výborech, tak na plénu Senátu. K tomuto rozhodnutí vedly Senát jednak důvody věcné - proč osvobozovat od daně z příjmů právě provozovatele zoologických zahrad a ne další subjekty provádějící veřejně prospěšné činnosti, jako např. muzea, galerie a mnoho dalších, a jednak nedostatky právní, které mohou způsobit problémy při aplikaci zákona v praxi. Od daně z příjmů právnických osob se osvobozují příjmy i z darů, které již dnes nejsou předmětem daně, a nemohou být proto osvobozovány. Novela dále neobsahuje přechodné ustanovení, které by vyřešilo, pro které zdaňovací období se nová úprava použije poprvé. V neposlední řadě byla v souvislosti s osvobozením příjmů z reklam zmíněna též obava z možných daňových úniků u provozovatelů, kteří zároveň s provozováním zoologické zahrady provozují i jiné činnosti naplňující znaky podnikání. Tady bych si dovolil říci, že se samozřejmě může jednat v případě přijetí této novely také o nové provozovatele, kteří budou žádat o licence provozování zoologické zahrady.

Vážené dámy a pánové, závěrem vás žádám, abyste věnovali pozměňovacím návrhům, které přijal Senát Parlamentu České republiky, pozornost, a pokud vám to dovolí vaše dobré vědomí a svědomí, tak schválili návrh zákona o zoologických zahradách ve znění schváleném Senátem Parlamentu České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane senátore. Dále se do rozpravy přihlásil ministr zemědělství pan Jaroslav Palas a vidím další přihlášku. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Dovolte mi, abych vystoupil za nepřítomného ministra životního prostředí pana Libora Ambrozka.

Z těch pozměňovacích návrhů Senátu je evidentně patrné, že Senát nesouhlasí s tou částí zákona, kde se pojednává o daňových úlevách těmto zoologickým zahradám. Předkladatel v celém průběhu projednávání zaujímal k těmto věcem víceméně neutrální stanovisko. Mám-li v této chvíli hovořit také za sebe, domnívám se, že je potřebné vytvořit jakýsi prostor, jakési možnosti na přežití a slušné fungování zoologických zahrad. Proto si myslím, že je na místě, aby měly určitá zvýhodnění v rámci daňového systému.

Je jasné, že jak Poslanecká sněmovna, tak Senát se věcně se samotným obsahem zákona upravujícím licenční systém ztotožňují a přijímají jej.

Já tedy musím říci, že preferuji poslaneckou verzi tohoto zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec Tomáš Hasil.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Ještě jednou se vrátím k otázce vypuštění osvobození od daní u zoologických zahrad z reklamy a ze sponzorských darů. Výbor pro regionální rozvoj a životní prostředí tuto věc naopak nenechal v neutrální poloze, ale podpořil ji. Ten důvod je možná ze znalosti, kdo je provozovatelem zoologických zahrad. Ve většině případů vyjma jednoho jsou to města. V jednom případě je to kraj. Obava o to, že by se prostřednictvím zoologických zahrad tunelovaly peníze z osvobozených daní za reklamu a sponzorské dary, mi přijde v době, kdy se tak trošku rozpustily banky a kampeličky, nevěcná.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP