(9.10 hodin)
(pokračuje Grůza)

Také s tím nemám žádný problém.

Doporučuji tedy sněmovně, aby přijala tento návrh zákona ve znění schváleném Senátem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda k předloženým pozměňovacím návrhům se chce vyjádřit zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Šustr. - Nechce. Podobně se táži zpravodaje zemědělského výboru pana poslance Petra Zgarby. - Rovněž se nechce vyjádřit.

Otevírám tedy rozpravu. Úvodem chci připomenout, že při novém projednávání návrhu zákona nejsou přípustné pozměňovací návrhy.

V rozpravě jako první vystoupí pan senátor Josef Vaculík. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Josef Vaculík: Vážené předsednictvo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně a páni poslanci, k vámi předloženému návrhu zákona považuji za nutné podat následující informaci.

Senát plně akceptoval věcný záměr předkladatelů zákona ve věci přechodu zemědělských pozemků ze správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Pozemkový fond České republiky. Zcela se ztotožnil s názorem, že je třeba se sjednotit správu a nakládání s pozemky ve vlastnictví státu, které slouží k zemědělskému obhospodařování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Promiňte, pane senátore. Žádám poslance a poslankyně, aby se ztišili, aby umožnili panu senátorovi přednést jeho projev.

Prosím, pane senátore, pokračujte.

 

Senátor Josef Vaculík: Děkuji, paní místopředsedkyně.

V zájmu zachování právní čistoty tohoto předpisu Senát na své schůzi 3. 4. 2003 navrhl a schválil k tomuto návrhu zákona pozměňovací návrhy jako usnesení pléna Senátu č. 77. Především v části 1. vypustil bod 1 a 5, které nesystémovým způsobem navrhují přechod majetku krajů do majetku České republiky tímto zákonem. Tento návrh shledal Senát jako návrh, který je v rozporu s naším ústavním pořádkem. Senát se přiklonil k názoru, že převod majetku je jinak řešitelný standardním postupem na základě řádných smluv mezi krajem a státem, i když většina senátorů si je vědoma, že standardní postup je finančně, organizačně i časově náročnější.

Úprava v části 1. bodu 2 a 3 návrhu zákona - viz usnesení Senátu - napravuje časový nesoulad přechodu majetku z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Pozemkový fond České republiky a upřesňuje specifikaci majetku, který na Pozemkový fond nepřechází, v návaznosti na zákon č. 229/2001 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, a dále upřesňuje způsob předání a převzetí přecházejícího majetku.

V části 3. návrhu zákona - viz bod d ) až f) - se pouze legislativně upravuje způsob nakládání s pozemky v dobývacích prostorech , a to tak, že úprava, která není přechodná a má platit i pro budoucí případy, se zařazuje do zákona č. 44/1998 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství, horní zákon, ve znění pozdějších předpisů. Proto Senát navrhuje vložit do zákona novou část, která obsahuje přímou novelu horního zákona. Tato úprava si vynutila i změnu názvu projednávaného zákona.

Úpravy pod písmenem c) až f) jsou tedy úpravami, které nijak návrh věcně nemění.

(Místopředsedkyně Kupčová vyzývá ke klidu a zvoní.)

Senát se pouze pokusil tyto návrhy upravit tak, aby konečná úprava byla pro uživatele právního řádu přehlednější a srozumitelnější.

V zájmu sjednocení správy zemědělských pozemků ve vlastnictví státu a vyjasnění způsobu nakládání s pozemky v dobývacích prostorech při zachování právní čistoty při nakládání s veřejným majetkem si dovoluji doporučit Poslanecké sněmovně, aby návrh zákona ve znění postoupeném Senátem schválila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane senátore. Jako další se do rozpravy přihlásil pan poslanec Jaromír Kohlíček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Doufám, že jsem se v nastalém hluku ve sněmovně trefil do správného zákona, který nám vrátil Senát, a že tedy budu mluvit k věci.

(Místopředsedkyně Kupčová vyzývá znovu ke klidu a zvoní.)

Chtěl bych požádat vážené kolegy a milé kolegyně, aby uvážili, že jestliže stát předává některé věci na kraje, jestliže z okresu některá část majetku se předává na obce a na kraje, aby ve stejném zákonu přihlédli k tomu, že je možný i zpětný převod, a to je záležitost té části, kterou Senát z našeho zde schváleného návrhu zákona vypustil.

Chtěl bych tedy požádat, abyste uvážili, že jsou tři části státního vlastnictví: je to obecní, krajské a státní vlastnictví. A jestliže je možný převod jedním směrem, musí být možný také převod druhým směrem. V tomto případě jasně vyjádřila krajská zastupitelstva svoji vůli převést obě dvě galerie, které jsou zde zmíněny, na stát, a domnívám se, že zákonodárce by měl vyhovět v tomto případě těmto krajským zastupitelstvům.

Chtěl bych vás tedy ještě jednou požádat, abyste schválili předlohu v původně Poslaneckou sněmovnou schválené podobě. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Další přihlášku do rozpravy nemám a ani nevidím, že by se někdo do rozpravy hlásil, takže rozpravu končím.

Táži se, zda chtějí využít svého práva závěrečného slova zástupci navrhovatele a zpravodajové. Zdá se, že nikoli.

Přistoupíme tedy k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky, ve znění zák. č. 10/2001 Sb., a zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 206/2002 Sb., kterým se mění zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní hornické (?) správě, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 19/6, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 19/7."

Já se pokusím přivolat všechny poslankyně a poslance, kteří jsou mimo zasedací síň.

(Z lavic poslanců se upozorňuje na nesprávné uvedené kvorum.)

Ne, teď je ještě normální kvorum. Poprosím techniku, máme špatně nastavené kvorum. Toto kvorum bude platit až pro další hlasování, které případně může nastat, kdybychom schvalovali návrh ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou. (Kvorum bylo upraveno.) Děkuji, teď je správné kvorum. Pokusím se tedy přivolat všechny, kdo chtějí hlasovat.

Návrh usnesení jste slyšeli, všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu zákona ve znění schváleném Senátem.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 279 z přítomných 173 poslanců pro návrh hlasovalo 149, proti 12. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP