Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
18. dubna 2003 v 9.02 hodin

Přítomno: 182 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji osmý jednací den 14. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. O náhradní kartu požádal pan poslanec Jiří Maštálka a byla mu vydána karta č. 27, pan poslanec Pelc má náhradní kartu č. 20.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: paní poslankyně Dundáčková pro nemoc, pan poslanec Václav Exner pro nemoc, pan poslanec Jan Kavan z důvodu zasedání OSN, pan poslanec Josef Mandík z důvodu lékařského vyšetření, paní poslankyně Hana Marvanová z důvodu nemoci, pan poslanec Josef Šenfeld z důvodu darování krve.

Z vlády se omlouvají pan ministr Libor Ambrozek z důvodu zahraniční pracovní cesty, pan ministr Pavel Němec z důvodu naléhavého jednání mimo Prahu, pan ministr Bohuslav Sobotka ze závažných osobních důvodů, pan ministr Milan Šimonovský z důvodu lázeňské léčby.

Pan ministr Milan Urban má náhradní kartu č. 4.

Na dnešní jednání jsme si pevně zařadili body 99, 100, 101, 88, 89 a 65. Než přikročíme k jejich projednávání, předkládám vám procedurální návrh, který vzešel z organizačního výboru, a to projednat dnes následující volební body: 74, 75, 78, 79, 80, 81, 82 a 83. Pokusím se vás všechny přivolat a přikročíme k hlasování o tomto mém procedurálním návrhu.

 

Ještě jednou zopakuji pro ty, kteří zde nebyli: budeme hlasovat o návrhu, který vzešel z organizačního výboru, a to projednat dnes volební body 74, 75, 78, 79, 80, 81, 82 a 83.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 277 z přítomných 141 poslanců 120 hlasovalo pro návrh, proti návrhu jeden. Návrh byl přijat.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o účasti a možnosti vystoupení senátorů, kteří zde budou vystupovat k návrhům zákonů, které nám vrátil Senát, a to pan senátor Vaculík a pan senátor Fejfar.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s účastí a vystoupení těchto pánů senátorů, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 278 z přítomných 148 poslanců 131 hlasovalo pro návrh, proti 4 poslanci. Návrh byl přijat.

 

Nyní přistoupíme k bodu

 

99.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí,

práv a závazků České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti
tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona č. 157/2000 Sb.,
o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky, ve znění zákona
č. 10/2001 Sb., a zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 206/2002 Sb., kterým se mění zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti,
výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 19/6/ - vrácený Senátem

 

Ještě než začneme projednávat, hlásí se zřejmě s procedurálním návrhem pan poslanec Zahradil. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Prosím vás, kolegyně a kolegové, o klid, abychom se slyšeli.

 

Poslanec Jan Zahradil: Paní předsedající, není to procedurální návrh, ale je to sdělení v zastoupení předsedy poslaneckého klubu ODS pana poslance Tlustého. Sdělení je následující a týká se včerejších interpelací:

Česká tisková kancelář informovala, že předseda vlády Vladimír Špidla měl tiskovou konferenci v Ostravě. Podle sdělení České tiskové kanceláře od 16.15 do 16.50, ač v té době byl omluven z interpelací, a to z oficiálního důvodu podepisování přístupové smlouvy o přístupu České republiky k Evropské unii v Aténách. Jestli se informace o tiskové konferenci zakládá na pravdě, pak je nutno konstatovat, že pan premiér byl z interpelací omluven z nepravdivých důvodů, že v té chvíli byl v České republice, že se interpelací mohl zúčastnit, a já bych takovou praxi považoval za naprosto skandální. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 19/7. Vítám mezi námi pana senátora Josefa Vaculíka.

Prosím, aby za navrhovatele k usnesení senátu a předloženým pozměňovacím návrhům se vyjádřil pan poslanec Jan Grůza. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Prosím o klid.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych jen stručně zrekapituloval průběh projednávání tohoto zákona v Senátu. S potěšením mohu konstatovat, že ani Senát nezpochybnil základní myšlenky předkladatelů tohoto zákona, tzn. sjednocení výkonu správy k zemědělským pozemkům v režii Pozemkového fondu. Senát provedl pouze několik legislativně technických úprav vlastního návrhu zákona, se kterými se za předkladatele ztotožňuji. Kromě toho vyňal z našeho návrhu zákona také dvě kulturní zařízení, která jsme převáděli zpět na kraj.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP