(11.20 hodin)

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, na základě proběhlé diskuse při druhém čtení tohoto návrhu zákona jménem předkladatelů bych chtěl jen požádat, abyste ve třetím čtení podpořili celý návrh zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan zpravodaj zřejmě chce navrhnout proceduru hlasování - anebo chce vystoupit ještě v obecné rozpravě? Ještě jsem ji neukončila. Ne, takže končím obecnou rozpravu a teď je čas na závěrečná slova, jestli pan zpravodaj chce mít závěrečné slovo. Nechce.

Prosím, pane zpravodaji, navrhněte proceduru.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji, paní místopředsedkyně. Budu velmi stručný, protože tento bod programu je na plénu již poněkolikáté, opakovaně, a proto bych vás požádal o to, abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane zpravodaji, chcete, abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích dohromady, anebo zvlášť o pozměňovacím návrhu 1 a 2?

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za námitku. Navrhuji hlasovat dohromady.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dohromady. Táži se, zda má někdo připomínky k navržené proceduře. Nevidím.

Poprosila bych, pane zpravodaji, abyste ještě stál za tím stolkem, a já nechám hlasovat o pozměňovacích návrzích A1 a A2 dohromady. Prosím o stanoviska.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vzhledem k tomu, že jsou známá, to znamená, že doporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan navrhovatel - prosím o stanovisko k pozměňovacím návrhům. (Doporučuje.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhy číslo A1 a A2, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 159 z přítomných 178 poslanců 119 hlasovalo pro návrh, proti 49. Návrh byl přijat.

 

Mám za to, že jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy. Přistoupíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Antonína Macháčka, Miroslava Kalouska, Svatomíra Recmana, Ladislava Šustra a Miloslava Vlčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 215/2002 Sb., o státním dluhopisovém programu k získání finančních prostředků na poskytnutí návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu ke krytí výplaty náhrad ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen, podle sněmovního tisku 158, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s takto předneseným návrhem usnesení, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 160 z přítomných 177 poslanců 120 hlasovalo pro návrh, proti návrhu 48. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Dalším bodem, který podle našeho schváleného programu jednání budeme projednávat, je

 

67.
Návrh poslanců Miroslava Opálky, Milana Bičíka a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 564/1990 Sb.,
o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 162/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stoku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Miroslav Opálka a zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu poslanec Bohuslav Záruba. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 162/3.

Otevírám rozpravu, do které se přihlásila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážená paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, v podrobné rozpravě jsem přednesla dva návrhy spíše legislativně technického charakteru. Druhý návrh směřoval k opravení jedné chyby, která ovšem už mezitím byla opravena, to znamená, že tento návrh se stal bezpředmětným. Navrhuji, aby tento návrh byl stažen.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já o tomto návrhu nechám hned hlasovat - ano, až po skončení rozpravy.

Táži se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pan zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych jen poukázat na bod 3, pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro vědu a vzdělání. Chtěl bych jen říci, pokud by byl schválen, mírně bude zvýhodňovat žáky národnostních menšin oproti našim žákům.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Vidím, že nikdo. Rozpravu končím a nechám nejdříve hlasovat o návrhu paní ministryně, která navrhla stažení návrhu C2, tuším.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí se stažením tohoto pozměňovacího návrhu, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 161 z přítomných 176 poslanců 152 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. Návrh byl přijat. Znamená to, že nebudeme hlasovat o C2.

 

Prosím, pane zpravodaji, navrhněte proceduru.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Navrhuji následující proceduru hlasování. Nejprve bychom hlasovali o bodu C1, který by opravil legislativní chybu v bodě 6a. Dále bychom hlasovali o bodu B. Pokud tento bod projde, je bod A5 nehlasovatelný a dále bychom hlasovali o bodu A3. Za čtvrté bychom hlasovali o bodu A1, 2, 4, 5, ale o bodu 5 jen v případě, že by bylo neschváleno B, a o bodech 6 a 7, a následovalo by potom hlasování jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se zda má někdo výhrady proti tomuto navrženému postupu hlasování. Vidím, že nikoli, můžeme tedy přistoupit k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Paní místopředsedkyně, nejprve bychom měli hlasovat o bodu C1. Stanovisko zpravodaje i navrhovatele je kladné.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 162 z přítomných 179 poslanců 168 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Budeme pokračovat.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Dále bychom hlasovali o bodu B, tedy o mém pozměňovacím návrhu. Zpravodaj doporučuje, navrhovatel neutrální.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 163 z přítomných 180 poslanců pro návrh hlasovalo 50, proti hlasovalo 73. Tento návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP