(11.30 hodin)

Poslanec Bohuslav Záruba: Dále bychom hlasovali o bodu A3. Zpravodaj nedoporučuje, navrhovatel je neutrální.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem A3? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 164 z přítomných 180 poslanců pro návrh 84, proti 48. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Tudíž budeme hlasovat o návrzích A1, 2, 4, 5, 6 a 7. Doporučuji, pan předkladatel rovněž.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Než zahájím hlasování, vidím, že probíhá kontrola výsledků hlasování. Prosím o malé posečkání. Bude někdo zpochybňovat hlasování? Pan poslanec Pelc.

 

Poslanec František Pelc: Vážená paní předsedající, velmi se omlouvám, ale hlasoval jsem "ano", ale ve sjetině mám křížek.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Budeme hlasovat o námitce pana poslance Pelce. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 165 z přítomných 180 poslanců pro 158, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Na žádost z pléna vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Budeme znovu hlasovat o pozměňovacím návrhu uvedeném pod A3. Dovolím si požádat o stanoviska. Pan zpravodaj nesouhlasí, předkladatel je neutrální.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem pod A3? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 166 z přítomných 179 poslanců pro 100, proti 47. Návrh byl přijat.

 

Budeme pokračovat.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Budeme hlasovat o návrzích A1, 2, 3(?), 4, 5, 6 a 7. Doporučuji, pan navrhovatel rovněž.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s těmito pozměňovacími návrhy, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 167 z přítomných 181 poslanců pro návrh 177, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Vyčerpali jsme všechny pozměňovací návrhy, můžeme hlasovat o závěrečném usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Miroslava Opálky, Milana Bičíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 162, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s takto navrženým usnesením, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 168 z přítomných 181 poslanců pro 121, proti 52 poslanců. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji.

 

Dalším bodem schváleného programu je

 

68.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 587/1992 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 207/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Bohuslav Sobotka a zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Miroslav Kalousek. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisk 207/2.

Otevírám rozpravu, do které mám písemné přihlášky pana poslance Doktora a Býčka.

 

Poslanec Michal Doktor: Hlásím se pouze s legislativně technickou, abych načetl u svého pozměňovacího návrhu pod písmenem C odstavec 3 v článku 2 - slova "31. března 2003" se nahrazují slovy "do účinnosti tohoto zákona" a pokračují slova "30. dubna…" Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Do rozpravy se přihlásil pan poslanec Býček.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych navrhl vrátit vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 587/1992 Sb., o spotřební dani, ve znění pozdějších předpisů, tisk 207, do druhého čtení. Nebude-li sněmovnou přijato, navrhuji alternativně oddělené hlasování o pozměňovacích návrzích, zejména bod 4 usnesení rozpočtového výboru, článek 5 část 4, která zní: prodej tabákových výrobků a výrobků podléhajících spotřební dani z lihu, § 40 i) až 40 n).

Zdůvodnění: Vzhledem k značnému množství připomínek, jež k novele a zejména předloženým pozměňovacím návrhům byly vzneseny, jednal dnes ráno podvýbor pro obchod, ochranu spotřebitele a trhu, který přijal k novele, jak jsem uvedl, následující doporučení pro sněmovnu.

Před krátkým časem jsme ve sněmovně schválili návrh poslanců Josefa Janečka a Viléma Holáně, což byla změna zákona 495 Sb., o regulaci tabákové reklamy. V jeho textu jsme charakterizovali specializované prodejny, jež si však protiřečí s návrhem v tisku 207.

Za druhé. V tisku 207 § 38 je uvedeno, že předmětem daně jsou tabákové výrobky, a jejich pojmenování v bodu 2 tohoto paragrafu, tedy § 38, je jiné než např. ve vládním návrhu zákona o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, sněmovní tisk 265, jejž sněmovna propustila do druhého čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP