(19.40 hodin)
(pokračuje Býček)

K textu mám dvě poznámky. První, a je to současně i dotaz: Proč v citaci usnesení není citováno usnesení Poslanecké sněmovny, které stanovilo rozsah a okruh mandátu praporu radiační, chemické a biologické ochrany? Za druhé: Proč v návrhu usnesení I./1. je napsáno "o polní nemocnici včetně odpovídající logistiky a ochrany", když jsme byli při uvádění tohoto bodu informováni, že s nemocnicí nebude vysílána ochrana, že ochranu zabezpečí jednotky praporu radiační, chemické a biologické ochrany? To znamená, že neuplynulo řekněme ani pár hodin, a mění se stanoviska, která byla tady tlumočena. Nejprve že nebude potřeba posílat vojska k ochraně, a v textu už je to takto uvedeno. Ptám se, zda platí to, co bylo zde prohlášeno, a jak je myšleno slovo "ochrany" v návrhu usnesení.

Já tímto avizuji, že chci vystoupit i v podrobné rozpravě na změnu předkládaného návrhu na usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Býčkovi. Obecnou rozpravu v tuto chvíli končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Přihlášky - pan poslanec Černý, pak avizoval pan poslanec Býček a pan poslanec Exner. Takže to jsou tři přihlášení do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Alexander Černý: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, mám velmi jednoduchý návrh na úpravu usnesení. Doporučuji, abychom z navrženého usnesení vypustili bod I/3. Tedy aby byl v podstatě zachován ten původní text, který nám byl předložen a který se ještě vztahoval k vyslání nemocnice. Bod tři překračuje naprosto nesmyslně a podle mého neopodstatněně onen rámec, a proto doporučuji bod tři z toho navrženého usnesení vypustit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Černému. Hovořit bude pan poslanec Býček a připraví se pan poslanec Exner.

 

Poslanec Ladislav Býček: Já jsem se původně domníval, že někdo zareaguje, proč nejsou použita usnesení sněmovny, případně proč je v textu slovo "a ochrany". Není tomu tak, není zájem. Navrhuji tedy vypustit: článek I./1. v textu "a ochrany".

(Ve sněmovně je značný hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Býčkovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl alternativní usnesení k problematice poskytnutí humanitární pomoci iráckému lidu. Navrhuji, aby se sněmovna usnesla na následujícím usnesení:

Poslanecká sněmovna souhlasí, aby vláda České republiky nabídla a v případě přijetí -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím o klid. Promiňte, pane poslanče.

Dámy a pánové, pan poslanec Exner přednáší alternativní návrh usnesení. Protože není v písemné podobě, prosím, abyste mu věnovali náležitou pozornost.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Začnu asi radši od začátku: "Poslanecká sněmovna souhlasí, aby vláda České republiky nabídla a v případě přijetí zajistila humanitární pomoc dle navržené finanční částky podle tisku 285 ze státního rozpočtu cestou mezinárodních humanitárních organizací pod patronátem Organizace Spojených národů."

Krátké zdůvodnění. Jsme toho názoru, že je možné a žádoucí poskytnout humanitární pomoc iráckému lidu. Jsme však toho názoru, že je potřeba to udělat za své, za peníze ze státního rozpočtu, jak koneckonců vláda ve sněmovním tisku 285 navrhuje. Na rozdíl od vyslání vojenské polní nemocnice jsme toho názoru, že je možné zajistit libovolnou humanitární pomoc, která bude potřeba, že je ale potřeba to udělat nikoliv cestou podřízení vojenskému velení koneckonců Spojených států amerických v uvedené oblasti, ale že je třeba to udělat cestou mezinárodních humanitárních organizací a zajistit, aby to bylo pod patronátem Organizace Spojených národů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Exnerovi a v tuto chvíli podrobnou rozpravu končím.

Ptám se členů vlády, zdali chtějí vystoupit v tuto chvíli. Zdá se, že nikdo z vlády vystoupit nechce, takže dám slovo některému - předseda vlády hodlá vystoupit, takže mu dávám slovo a páni zpravodajové se připraví na výkon svých povinností.

(Ve sněmovně je stále hluk.)

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych vystoupil velmi stručně a vyjádřil podporu bodu I/3, totiž bodu, který navrhuje zapojení praporu i do naplňování humanitární pomoci a lékařské péče. Pokud bude Parlamentem schválen, bezprostředně po jednání Parlamentu proběhne jednání vlády, které usnesením recipuje tento návrh, a umožní to posílit naši nemocnici v Iráku.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi vlády a v tuto chvíli poprosím pravděpodobně pana poslance Viléma Holáně, zpravodaje zahraničního výboru, aby nám podal informaci o svých představách o hlasování na závěr projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Vilém Holáň: Kolegyně a kolegové, myslím si, že hlasování bude celkem jednoduché. Kolega Exner podal alternativní návrh a já navrhuji, abychom o něm hlasovali nejprve. Poté byly podány dva návrhy ke změně usnesení, které máte vytištěno, a sice panem poslancem Černým a panem poslancem Býčkem. O těch bychom hlasovali posléze a nakonec o usnesení jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Čili o alternativním návrhu na usnesení bychom měli hlasovat nejprve a to je usnesení, které nevyžaduje zvláštní kvorum, pokud se nemýlím.

 

Poslanec Vilém Holáň: Já to přečtu: "Poslanecká sněmovna souhlasí, aby vláda České republiky nabídla a v případě přijetí zajistila humanitární pomoc dle navržené finanční částky (tisk 285) ze státního rozpočtu cestou mezinárodních humanitárních organizací pod patronátem OSN."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Je zřetelné, o čem budeme v tuto chvíli hlasovat?

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 109. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 177 přítomných bylo pro 40 poslanců, 121 jich bylo proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vilém Holáň: Zbývá nám hlasovat o dvou pozměňovacích návrzích k textu usnesení, které máte vytištěno. Nejprve o návrhu pana poslance Černého, který navrhuje vypustit bod I/3, čili ten bod, který byl v obou výborech dodán.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP