(13.20 hodin)
(pokračuje Bartoš)

Postavení MŠMT není ideální, ale pokud to tak má být, musí se jednoznačně vyřešit jeho vztah k ostatním uznávacím orgánům. To v tomto zákonu není. Nepřímá novelizace školského zákona č. 29/1984 Sb. je sice zajímavá, ale v praxi je neřešitelná, v řadě případů dokonce může být škodlivá.

Bez zásadnějších změn a vyřešení alespoň těch bodů, o kterých jsem mluvil, je zákon obtížně akceptovatelný a obávám se, že v rámci pozměňovacích návrhů s tím toho tady ve sněmovně moc neuděláme. Proto si dovoluji v souladu s jednacím řádem navrhnout, aby sněmovní tisk č. 242 byl vrácen navrhovateli k dopracování. A pokud tento můj návrh nebude přijat, připojuji se k návrhu pana kolegy Kohlíčka, aby alespoň byla prodloužena lhůta na jeho projednávání o 20 dnů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane poslanče. Registruji další přihlášku do obecné rozpravy. Nejdříve vystoupí pan poslanec kolega Vávra a potom paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslanec Eduard Vávra: Vážený paní místopředsedkyně, dámy a pánové, rozšířil bych otázku na pana ministra, a pokud může, aby mi na ni také odpověděl. To znamená otázku, kterou kladl i pan kolega Bartoš.

Víme, že vůči některým státům máme přechodná období na pohyb služeb a na pohyb občanů, to znamená, jakým způsobem se potom budou uznávat kvalifikace našich profesních zaměstnanců v těch státech, když tam nebudeme moci třeba vstoupit. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Michaela Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové. Opakovaně se tady objevuje otázka, jak na tom budou naši občané v zemích Evropské unie. Já se k této otázce připojuji, ale předpokládám, že jde o vzájemné uznávání, že je to tedy způsob, který by měl být aplikován, tak jako bude aplikován u nás, tak i v zemích EU. Nicméně budu velmi ráda, když na tuto otázku dostaneme odpověď.

A další problémy, které zde zmínil pan kolega Bartoš, které se týkají našeho vzdělávacího systému a provázanosti s tímto zákonem, se domnívám, že je dobré podrobně diskutovat na půdě školského výboru. A proto navrhuji, aby tento zákon prošel do druhého čtení a aby byl projednán i ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím.

Zazněl návrh od pana poslance Bartoše na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Předtím než přikročíme k hlasování, pokusím se znělkou přivolat poslance do sálu.

Táži se pana ministra, zda chce vystoupit se svojí závěrečnou řečí a odpovědět na položené otázky. Je tomu tak. Slovo má pan ministr Zdeněk Škromach.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Myslím, že poslanci samozřejmě hledali důvod k tomu, aby mohli dát návrh na vrácení k přepracování. Myslím, že všechny otázky, které položili, jsou zodpovězeny.

Vztahy jsou složité. Pokud jde o poslední dotaz volného pohybu, pokud člověk dostane pracovní povolení v zemi, kde je uplatněno přechodné opatření, tak se mu bude samozřejmě započítávat i kvalifikace na základě těchto smluv, které jsou. Tyto vztahy jsou řešeny v rámci EU i v rámci stávajících členských zemí různým způsobem. Otázka uznávání kvalifikací podle jednotlivých školských zařízení, která jsou, jsou také složitější.

Myslím si, že tato záležitost může být diskutována, a domnívám se, že i v rámci výboru k tomu bude prostor. Ale nemyslím si, že by tento zákon měl být nějakým způsobem problematický. A to, co by měl hlavně vytvořit, a to si myslím, že je možné vzhledem ke vstupu České republiky do EU, je srovnatelné a stejné podmínky pro české občany v rámci celé EU. To je základní odpověď.

Jinak s prodloužením lhůty projednávání o 20 dnů samozřejmě souhlasím. Tam myslím, že není žádný problém s prodlením.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji.

 

Nyní tedy skutečně přistoupíme k hlasování o návrhu pana poslance Bartoše na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 85 z přítomných 139 poslanců pro hlasovalo 39, proti 79. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o přikázání tisku výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro evropskou integraci a paní poslankyně Šojdrová navrhla také výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Ptám se, jestli má někdo jiná návrh. Nemá.

 

Nejdříve budeme hlasovat o přikázání výboru pro evropskou integraci.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 86 z přítomných 141 poslanců 125 hlasovalo pro návrh, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 87 z přítomných 141 poslanců 105 hlasovalo pro návrh, proti návrhu hlasovalo 19 poslanců. Návrh byl přijat.

 

Dále v obecné rozpravě byl podán návrh na prodloužení lhůty k projednávání o 20 dnů. O tomto návrhu budeme nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s prodloužením lhůty k projednávání o 20 dnů, stiskněte, prosím, tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 88 z přítomných 141 poslanců 124 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro evropskou integraci a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a lhůta k projednávání byla prodloužena o 20 dnů.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem, který podle schváleného programu naší schůze budeme nyní projednávat, je

 

34.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících
územních samosprávných celků a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 261/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach. Pan ministr Zdeněk Škromach má slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých dalších zákonů. Dovolte, abych z pověření vlády předložil návrh novely zákona, kterým se mění zákoník práce.

Tímto návrhem zákona, pokud bude schválen, by mělo dojít především k implementaci směrnic Evropského společenství, které byly přijaty v průběhu let 2000 až 2002, tudíž po přijetí tzv. harmonizační novely zákoníku práce. Konkrétně jde o tři směrnice, které se týkají rovného zacházení a zákazu diskriminace v zaměstnání, a je nezbytné provést jejich promítnutí do právního řádu ještě před přistoupením České republiky k Evropské unii.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP