(13.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. O vašem návrhu, paní poslankyně, nechám hlasovat bez rozpravy.

 

Kdo souhlasí s tím, aby tento bod byl vyřazen z programu schůze, která právě probíhá, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 83 z přítomných 101 poslanců 78 hlasovalo pro návrh, proti jeden poslanec. Návrh byl přijat. Bod 35 jsme tedy vyřadili z programu této schůze.

 

S dalším procedurálním návrhem se hlásí předseda klubu ČSSD pan Petr Ibl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení kolegové a kolegyňky (pobavení v sále) - zdrobnělina musí být - rád bych přednesl v důsledku omluvy ministra obchodu a průmyslu Milana Urbana z dnešního jednání, který má předkládat bod 36, tedy vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 102/2001, o obecné bezpečnosti atd., sněmovní tisk 252, návrh, aby byl přeložen a zařazen jako první bod úterního jednání dne 15. 4., tedy za přítomnosti ministra obchodu a průmyslu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane předsedo, domnívám se, že to nebude teď možné, protože na úterý odpoledne máme už tři body pevně zařazené. Bylo by možné, aby to byl čtvrtý odpolední bod. (Poslanec Ibl: Může to být i takto zařazeno.) Před hlasováním se pokusím přivolat kolegyně a kolegy.

 

Budeme hlasovat o tomto procedurálním návrhu, o přeřazení bodu 36 na úterý příští týden jako čtvrtý bod odpoledne. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 84 z přítomných 103 poslanců 74 hlasovalo pro návrh, proti návrhu 21. Návrh byl přijat, bod 36 budeme projednávat v úterý odpoledne jako čtvrtý bod.

 

Nyní se budeme zabývat dalším návrhem zákona podle našeho schváleného programu, kterým je

 

33.
Vládní návrh zákona o uznávání odborné kvalifikace státních příslušníků
členských států Evropské unie a o změně některých zákonů
(zákon o uznávání odborné kvalifikace)
/sněmovní tisk 242/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych uvedl návrh zákona o uznávání odborné kvalifikace státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů - zákon o uznávání odborné kvalifikace. 

Předložený návrh zákona je přímou transpozicí směrnic Evropského společenství, které obsahují obecnou úpravu a postup při uznávání odborné kvalifikace státních příslušníků členských států EU. Úprava obecného režimu pro volný pohyb osob na společném trhu je postavena na zásadě vyloučení jakékoli diskriminace v této oblasti ve vztahu ke státním příslušníkům členských států Evropské unie a jejich rodinným příslušníkům. Ústředním správním úřadem odpovědným za koordinaci činnosti státní správy v oblasti uznávání odborné kvalifikace bude Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které bude zejména koordinovat činnost uznávacích orgánů, zastupovat Českou republiku ve skupině národních koordinátorů na úrovni Evropského společenství a vykonávat ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu funkci informačního místa pro systém uznávání odborné kvalifikace. Uznávacím orgánem, který bude rozhodovat o konkrétní věci, o uznávání odborné kvalifikace, bude Ústřední správní úřad ČR, v jehož působnosti je dotyčná regulovaná činnost.

Pro vykonávání regulované činnosti ve formě živnosti jako podnikatel nebo jako odpovědný zástupce držitele živnostenského oprávnění bude uznávacím orgánem Ministerstvo průmyslu a obchodu. Pokud o oprávnění vykonávat regulovanou činnost rozhoduje podle zvláštního právního předpisu profesní komora, bude uznávacím orgánem tato komora. Řízení o uznávání odborné kvalifikace bude probíhat podle obecných předpisů o správním řízení, s některými v návrhu zákona uvedenými odchylkami. Pokud obsah vzdělávání a přípravy vyžadované v České republice pro výkon regulované činnosti není zřejmý ze zvláštního právního předpisu, vydá uznávací orgán seznam teoretických a právnických oblastí, které tvoří obsah vzdělání a přípravy vedoucí k vydání dokladu o formální kvalifikaci, prováděcím právním předpisem nebo stavovským předpisem.

Vládní návrh zákona současně obsahuje potřebné změny kompetenčního zákona, zákona o ověřování shody opisů, školského zákona, památkového zákona, zákona o geologických pracích, zákona o státní správě a samosprávě ve školství a notářského zákona.

Návrh zákona byl zaslán k předběžné konzultaci výboru pro evropskou integraci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V záznamu o předběžné konzultaci je konstatováno, že předložený návrh zákona svým obsahem odpovídá požadavkům stanoveným pro oblast obecného uznávání příslušnými směrnicemi a dalšími předpisy práva Evropského společenství.

Problematika uznávání profesních kvalifikací je velmi pozorně sledována ze strany Evropské komise a podle poslední pravidelné zprávy jde o jednu z významných právních úprav, která v České republice z hlediska harmonizace s právem Evropského společenství chybí. Proto mi dovolte, vážené kolegyně a vážení kolegové, abych vás požádal o propuštění vládního návrhu zákona o uznávání odborné kvalifikace do druhého čtení a přikázání příslušnému výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Soňa Marková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, tento zákon, tedy vládní návrh na vydání zákona o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států EU, upravuje pro účely volného pohybu osob mezi jednotlivými členskými státy EU a v souladu s právem Evropských společenství postup správních úřadů a profesních komor při uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti pro zahájení závislé nebo nezávislé regulované činnosti na území České republiky, pokud byla odborná kvalifikace pro výkon této činnosti získána nebo tato činnost byla vykonávána mimo Českou republiku státními příslušníky členských států nebo jejich rodinných příslušníků.

Navrhovaná právní úprava vychází z principu volného pohybu osob, principu nediskriminace na základě státní příslušnosti a principu vzájemného uznávání, jak jsou vyjádřeny v tzv. obecném systému vzájemného uznávání odborných kvalifikací. Osobě, která je v jednom členském státě Evropského společenství dostatečně kvalifikovaná k výkonu určitého povolání, musí být v zásadě povolen přístup ke stejnému povolání v jiném členském státě. Omezení se připouští jen z důvodu naléhavého veřejného zájmu a pouze v míře nezbytné k zajištění ochrany příslušného naléhavého veřejného zájmu.

Navrhovaná právní úprava nezakládá uchazečům právní nárok pracovat v České republice v regulovaném povolání, které si vybrali, ale dává jim právo, aby jejich kvalifikace byla posouzena orgánem za tímto účelem určeným ve správním řízení, v zákonem stanovené lhůtě a s možností dalšího přezkumu tohoto rozhodnutí.

Tento zákon je zákonem obecným a subsidiárním, proto není možné upravit tuto problematiku vyčerpávajícím způsobem pro všechny činnosti, které jsou regulovány v právním řádu České republiky. Celkem je to přibližně 470 povolání a odborných činností.

Navrhovaná právní úprava zavádí postup profesního uznávání pro státní příslušníky členských států Evropského společenství a není v rozporu s ústavním pořádkem České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP