(12.50 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Dalším bodem, který podle našeho schváleného programu budeme projednávat, je

 

32.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě
a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů
(plemenářský zákon), ve znění zákona č. 309/2002 Sb., a zákon č. 120/2001 Sb.,
o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád)
a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 6/2002 Sb.
/sněmovní tisk 236/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zemědělství Jaroslav Palas. Vidím, že ministra zemědělství nahradí ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach. Prosím, pane ministře, máte slovo.

Prosím o klid!

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych zastoupil ministra zemědělství pana Palase a předložil vám vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 154/2000 Sb., o šlechtění, takzvaný plemenářský zákon.

Cílem navrhované vládní novely plemenářského zákona je dosáhnout plné slučitelnosti plemenářského zákona a právních předpisů vydávaných k jeho provedení s právem Evropských společenství v oblasti označování hospodářských zvířat a jejich evidence. Úsilí Evropské unie se v poslední době zaměřuje právě na tuto oblast, a to vzhledem k obavám z dalšího možného šíření BSE, event. jiných nemocí zvířat, které mohou nežádoucím způsobem ovlivnit zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu. Právě vzhledem k těmto obavám Evropská unie mj. přehodnotila dosavadní právní předpisy Evropských společenství, které upravují identifikaci hospodářských zvířat a jejich registraci, jednak zpřísnila, jednak podstatněji konkretizovala požadavky v této oblasti.

Ze stejného důvodu vyžaduje Evropská unie také od České republiky, aby do svého právního řádu zakotvila, ale také vybudovala, informační systém ústřední evidence jako komplexní databázi, v níž se budou evidovat zákonem stanovené údaje týkající se zvířat a jejich identifikace, chovatelů a dalších zákonem stanovených osob i jednotlivých hospodářství. Informační systém ústřední evidence zakotvil do českého právního řádu právě plemenářský zákon. Navrhovaná vládní novela plemenářského zákona má umožnit jeho realizaci v souladu s revidovanými předpisy Evropského společenství. Z tohoto pohledu má vládní novela plemenářského zákona přímý vztah k harmonizaci našeho právního řádu s právem Evropských společenství.

Současně tato vládní novela navazuje na návrh novely veterinárního zákona, který Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila ve třetím čtení dne 27. února 2003 a který v současné době již projednal a schválil Senát Parlamentu ČR.

S ohledem na výše uvedené a vzhledem k přímému vztahu navrhované právní úpravy k harmonizaci našeho právního řádu s předpisy Evropských společenství, o kterém jsem se již zmínil, doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR předložený vládní návrh novely plemenářského zákona schválit a přikázat jej k projednání příslušnému výboru nebo výborům Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Děkuji za pozornost. Doufám, že jsem patřičně nahradil ministra zemědělství.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro první čtení paní poslankyně Ludmila Brynychová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, děkuji panu ministrovi Škromachovi za fundovaný úvod tohoto zákona.

Chtěla bych vám jen říci, že navrhovaná změna zákona se zabývá pouze otázkou evidence a označování hospodářských zvířat a také označováním a evidencí zvěře ve farmovém chovu. Jedná se o euronovelu, která celou problematiku zpřesňuje a ukládá i sankce za její neplnění. Je vyvolána obavami ze šíření nebezpečných nákaz, jak jsme v minulosti poznali - BSE, slintavka a kulhavka -, a z toho vyplývajícími požadavky na zajištění bezpečnosti potravin.

Je to poslední z trilogie zemědělských novel, které jsou nám předkládány, jako je veterinární zákon a zákon na ochranu zvířat. Tento plemenářský zákon to dovršuje. Jsou to euronovely, které jsou v současné době potřebné a úzce na sebe navazují.

Po zásadních námitkách během připomínkového řízení došlo k vypuštění úpravy části zákona týkající se plemenitby a šlechtění, kterou ani předpisy Evropského společenství od prvotního přijetí tohoto zákona v zásadě nemění, a proto tuto část plemenářského zákona není třeba v této době novelizovat a diskuse o ní může dále pokračovat nezávisle na přijetí této části, která je opravdu nezbytná.

Drobné námitky, které se podařilo s předkladatelem vyřešit i po vydání tohoto tisku, se určitě uplatní ve druhém čtení s dalšími připomínkami ze zemědělské prvovýroby.

Doporučuji sněmovně propustit tento zákon do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní zpravodajce, poslankyni Ludmile Brynychové. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám opět žádné písemné přihlášky. Hlásí se paní poslankyně Rusová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Rusová: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a vážení kolegové, doporučuji, aby tento tisk 236 byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru, a to z toho důvodu, že část, byť minimální, se týká i zákona o exekutorech, tak aby eventuálně došlo k určitému sjednocení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, končím obecnou rozpravu.

Budeme se nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru a v obecné rozpravě od kolegyně Rusové padl návrh, aby tento návrh zákona projednal i ústavně právní výbor. Ptám se, zda má někdo další návrh. Nikoho nevidím.

Přistoupíme k hlasování. Ještě předtím se pokusím zavolat kolegy a všechny vás odhlásím. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

Nejprve budeme hlasovat o přikázání výboru zemědělskému. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh zákona projednal zemědělský výbor, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 81 z přítomných 88 poslanců 87 hlasovalo pro návrh, jeden poslanec hlasoval proti návrhu. Návrh byl přijat.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o přikázání ústavně právnímu výboru k projednání. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 82 z přítomných 93 poslanců 62 hlasovalo pro návrh, 27 proti návrhu. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přikázán k projednání zemědělskému výboru a ústavně právnímu výboru.

Končím tento bod a dávám slovo paní poslankyni Dundáčkové, která se hlásí s procedurálním návrhem.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, budeme probírat bod 33. Dovolte mi, abych upjala vaši pozornost na vteřinku k bodu 35, kterým je tisk č. 81, návrh poslanců Evy Dundáčkové a Jiřího Pospíšila. Už poněkolikáté a doufám, že již naposledy prosím, abyste zvážili a podpořili stažení tohoto bodu z projednávání tohoto pléna Poslanecké sněmovny s tím, že by byl řádně zařazen na příští schůzi.

Důvod je jednoduchý. Jedná se o jednoduchou změnu ústavy, nicméně v tuto chvíli ještě není vytvořena, byť je zřízena, komise pro otázky ústavy. Domnívám se, že toto je jedna z věcí, která by před touto komisí mohla být projednávána. Domnívám se, že projednáme-li tento bod na příští schůzi, bude to lépe odpovídat úmyslu obou předkladatelů.

Prosím vás proto, abyste hlasovali pro stažení tohoto bodu z projednávání na této schůzi Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP