(12.30 hodin)
(pokračuje Chytka)

Takže bych byl velice rád, kdybychom v celé koncepci soudnictví při přemýšlení, jak motivovat a nemotivovat soudce, brali taktéž, jak motivovat státní zastupitele. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Radimu Chytkovi. Hovořit bude paní poslankyně Dundáčková, připraví se paní místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, byli jsme panem místopředsedou upozorněni na to, že projednáváme písemnou interpelaci paní místopředsedkyně Miroslavy Němcové a odpověď ministra spravedlnosti Pavla Rychetského na tuto interpelaci. Patřím k těm, kteří se v závěru svého vystoupení vyjádří na podporu paní místopředsedkyně Němcové a na vyslovení nesouhlasu s odpovědí na písemnou interpelaci pana ministra. Ve svém vystoupení vysvětlím také proč.

Nejprve mi dovolte, abych se obrátila k těm ze svých kolegů, bohužel k těm, kteří nejsou přítomni v tuto chvíli na projednávání tohoto bodu, abych se vrátila k tomu, o čem zde mluvil pan kolega Křeček, a sice že podvakrát se paní místopředsedkyně pokusila na pořad schůze Poslanecké sněmovny zařadit bod Zpráva o stavu české justice. A český parlament, vážené kolegyně, vážení kolegové, se tvářil, že to je bod, který občana České republiky nezajímá, že to není jeden z nejpalčivějších problémů dneška, který si uvědomují vaši voliči, dámy a pánové z koalice, stejně tak jako naši voliči, ale že jsou důležitější body, které musí Parlament ČR projednávat přednostně, a to mnohdy dokonce na mimořádných schůzích. A tyto mimořádné schůze pak jsou svolávány v rozporu se zákonem. To je na připomenutí situace, do které jsme se dostali. (Potlesk z řad poslanců ODS.) Je to o to pozoruhodnější, že řada stran současné koalice kandidovala v posledních volbách pod štítem tzv. právního státu. My jsme ti, kteří přinesou právní stát - říkala čtyřkoalice. V okamžiku začátku projednávání tohoto bodu tady nebyl přítomen žádný poslanec Unie svobody, byla přítomna zhruba jedna třetina poslanců sociální demokracie. To jen na dokreslení důležitosti, která je stavu české justice připisována v řadách koaličních poslanců Parlamentu ČR.

Prosím, dovolte, abych se vrátila k tomu, co zde bylo řečeno mými předřečníky. Pan ministr celkem otevřeně popsal některé další příčiny stavu české justice, přidal se pan kolega Pospíšil. Já jen řeknu, že pan ministr poukazoval na koloběh spisů, nestabilitu právního řádu, nedostatečnou odbornost, nedostatečnou materiální vybavenost, špatnou organizaci práce, platy zaměstnanců na soudech. Tady mi dovolte krátkou poznámku a zároveň také otázku na pana ministra, která se týká zajištění tzv. reformy justice, která byla provedena v předchozím volebním období těmi, kteří tu seděli.

Vím, že zajištění se netýkalo v té době posílení justice o finanční prostředky, které by mohly jít na platy administrativních pracovníků. Ale vy, pane ministře, jste přece byl místopředsedou této vlády, nejste nově ministrem spravedlnosti, i jím jste byl v uplynulém volebním období. A tak se ptám, zda finanční prostředky, které byly žádány a také získány ze státního rozpočtu díky poslancům Parlamentu České republiky, byly vynaloženy účelně, zda vůbec vynaloženy byly, či zda se někam ztratily, a zda byly směřovány do investiční oblasti správným rozhodnutím vlády, nikoli jednoho ministra, ale samozřejmě vlády. Pane ministře, kdo za případné neúčelné využití těchto prostředků odpovídá, ne-li vláda?

Omlouvám se, jsem správně upozorněna zezadu, že nemám oslovovat pana ministra, mohu tak činit pouze prostřednictvím pana předsedajícího a budu se tak do budoucna řídit, je-li tomu tak. Jsou i jiné názory mezi kolegy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Není tomu tak. Pana místopředsedu vlády a ministra spravedlnosti můžete oslovovat, resp. jednací řád neupravuje oslovování mezi poslanci a členy vlády.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji vám za výklad, pane místopředsedo.

Dostáváme se k otázce možných řešení, která naznačil pan ministr. Nebudu navrhovat žádná další řešení, budu se pohybovat v rámci odpovědi ministra spravedlnosti. Musím se zeptat. Pane ministře, vy jste se ve své odpovědi obracel na Parlament ČR, hledal jste pro naznačovaná řešení a diskusi o nich podporu, předpokládám, nejen v koaličních řadách, ale také v řadách opozice, což mi připadá zvláštní. Jednak z toho pohledu, že samozřejmě tato koalice je většinová, byť velmi málo, nicméně je většinová. To za prvé. Za druhé - pokud se znovu podívám na možná řešení, která vy vidíte, o nichž se domníváte, že máme několik let diskutovat, pak musím říci, že o otevření se justice na půdě této Poslanecké sněmovny byla řeč, o zavedení lhůt zde rovněž byla řeč, o postavení silného předsedy jednotlivého soudu, ale také o možnosti, jak naložit s případným nesprávným výkonem takovéto funkce, zde bylo také diskutováno, a to velmi obšírně. Rovněž odpověď na otázku, zda má být shledávána také odpovědnost za případnou nezákonnost rozhodovací činnosti, jste mohl najít, pokud byste v případě své případné nepřítomnosti při projednávání těchto bodů hledal ve stenozáznamu. Byli to právě poslanci opozice tehdejší stejně jako dnešní, kteří zde horovali za otevření justice, za zavedení lhůt, za silné postavení předsedy, který samozřejmě má pravomoci, které mu umožňují skutečný a účelný výkon takovéto funkce.

Celý spor kolem justice je ve skutečnosti sporem o nezávislost, resp. o to, co vy jste správně nazval extenzivním či dominantním výkladem nezávislosti soudce, pro kterou snad nemůžeme uplatňovat ony motivační prvky jak pozitivní, tak negativní. A my víme, že čeští soudci si vždy budou vysvětlovat svoji nezávislost z našeho pohledu velmi extenzivně. V této souvislosti musím vzpomenout, že za zásah do nezávislosti soudce bylo považováno například i odnětí platu soudcům. Velmi se přimlouvám za to, aby soudci byli nezávislí ve smyslu výkladu, který je běžný, ale aby nebyli nezávislí na výsledcích své práce.

Pane ministře, jsem hluboce přesvědčena, že odpovědi na všechny otázky, které si pokládáte, které jste položil této sněmovně, o kterých považujete zapotřebí dlouhá léta diskutovat, můžeme najít. Můžeme najít v krátké době. Já se vás proto ptám: Proč se teď s těmito otázkami obracíte na poslance Parlamentu České republiky? Proč, pane ministře, nekonáte? (Potlesk ze strany poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Dundáčkové. Teď bych chtěl požádat, aby se slova ujal pan poslanec Miloslav Výborný.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Pane předsedo vlády, členové vlády, dámy a pánové, moje gestikulace předtím, než jsem přistoupil k řečništi, měla znamenat to, zda neplatí přednost paní místopředsedkyně sněmovny nejen jako dámy, ale také jako funkcionářky sněmovny před mým vystoupením. Dával jsem si do pořádku toto pořadí.

Jsme podle mého úsudku ve velmi komplikované situaci, protože paní místopředsedkyně sněmovny navrhla, aby Poslanecká sněmovna vyslovila nesouhlas s odpovědí místopředsedy vlády a ministra spravedlnosti, přičemž však jeho odpověď zejména v té ústní části dnes přednesené v podstatě jako expozé o stavu české justice byla odpovědí, která, jak já usuzuji, se nikterak zvlášť nelišila od pohledu paní místopředsedkyně Němcové.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP