(20.10 hodin)
(pokračuje Kasal)

Ten návrh zní: přerušit projednávání tohoto bodu a odročit do doby pravomocného rozhodnutí švédského odvolacího soudu.

 

Předpokládám, že jsme připraveni rozhodnout o tomto návrhu v hlasování, které jsem zahájil. Hlasování má pořadové číslo 12. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování skončilo. Ze 180 přítomných bylo pro návrh 88, 90 proti návrhu. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Urban: Pane místopředsedo, omlouvám se, chtěl jsem volit ano, ale mám na sjetině ne.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, o námitce rozhodneme v hlasování. Já vás předtím odhlásím, poprosím o novou registraci a budeme hlasovat o námitce pana poslance Ladislava Urbana.

 

Věřím, že jste připraveni o námitce rozhodnout v hlasování pořadové číslo 13, které jsem zahájil. Ptám se, kdo s námitkou souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přítomných 179 bylo 155 pro, 6 proti. Námitka byla přijata.

 

Budeme opakovat hlasování o návrhu, který jsem před chvilkou citoval. Je to návrh paní místopředsedkyně Němcové.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 14. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 179 přítomných bylo pro 89, proti také 89. Návrh nebyl přijat.

 

Hlasování proběhlo v souladu s tím, jak jste hlasovali, jaký je elektronický zápis, takže vzhledem k tomu, že nejsou další přihlášky do obecné rozpravy - hlásí se pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi přednést stanovisko klubu ODS po proběhlé rozpravě, která podle mého názoru potvrdila řadu hypotéz, které jsem tu dnes vyslovil před zahájením této rozpravy.

Za prvé mi dovolte konstatovat, že odvolávaným členům rady nebylo dovoleno se tohoto jednání ani zúčastnit.

Za druhé mi dovolte konstatovat, že přímý přenos České televize byl přerušen čirou náhodou přesně ve chvíli, kdy vysvětlení této sněmovně začal přednášet předseda rady, a jenom pro vysvětlení uvedu, že naléhavým náhradním programem byl záznam přenosu sportovního utkání ve volejbalu Liberec - České Budějovice. (Bouřlivý potlesk v části ODS.)

Za třetí mi dovolte konstatovat, že z proběhlé diskuse je zcela zjevné, že nebyly splněny zákonné důvody, které uvádí zákon č. 231/2001 Sb., zákonné důvody, které by umožnily Poslanecké sněmovně radu právoplatně odvolat. Nicméně je mi zřejmé, že to je pro podstatnou část této sněmovny okolnost nepodstatná.

Za další mi dovolte konstatovat, že naše otázky směřující k tomu, proč to musí být právě dnes, proč nelze hlasování ani o jeden týden odsunout, tak jak jsem to opakovaně navrhoval já a před chviličkou paní místopředsedkyně Němcová, nebyly přijaty. A to přes to, že nepadl žádný důvod, který by objasnil, proč musí být rada odvolána právě dnes, před ukončením soudního sporu, který se právě koná u stockholmského soudu, kam se - a to opakuji - odvolal ministr financí této koaliční vlády.

Výslovně jste v několika svých vystoupeních několika ministrů této vlády potvrdili, že dnešní odvolávání rady přímo a bezprostředně souvisí s arbitráží mezi Českou republikou a CME. Myslím, že po proběhlé diskusi je každému z vás zřejmé, a řekl to výslovně i předseda rady, že pokud se teď rozhodnete radu odvolat, definitivně rozhodnete o výsledku onoho odvolacího soudu, protože vaše dnešní hlasování bude rozhodujícím argumentem pro tento soud, aby rozhodl v neprospěch České republiky. (Projevy nesouhlasu.) Děláte to přesto, a já se domnívám, že je zřejmé, že právě proto, aby Česká republika uhradila CME 10,5 miliardy Kč. Je tedy jasné, že záměrně - a podtrhuji slovo záměrně - poškozujete Českou republiku a vedete tento spor k tomu, aby vítězem byla CME, aby Česká republika zaplatila oněch 10,5 miliardy Kč.

Ptáme se v tuto chvíli proč. Jenom proto, abyste odpoutali pozornost od zpackané arbitráže vedené vámi? Abyste demonstrovali sílu, místo abyste přijali nabídky opozice, které přišly z obou stran, na společný postup, ve kterém by Česká republika byla hájena jako celek, a to celou politickou scénou? Ani návrh na odklad nejste ochotni akceptovat.

Po tom, co jste tady předvedli a předvádíte, drahé kolegyně a kolegové, je zřejmé, že s arbitrážemi proti České republice se teď roztrhne pytel. Kolik jich takto ještě prohrajete, se ptáme. A kolik za to občané budou muset zaplatit? Poslední otázka, kterou chci vyřknout: Odstoupíte, až prohrajete tu příští? (Hlas: Volby.)

A na závěr mi dovolte konstatovat: Kolegyně Marvanová přece za nic nemůže. Ta z ODS odešla. Mohou za to ti, co neodešli. Děkuji za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP