(20.20 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl předseda poslaneckého kubu ODS Vlastimil Tlustý. Až dozní potlesk, tak dám slovo předsedovi sněmovny panu Lubomíru Zaorálkovi.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové. Informaci o tom, že přímý přenos České televize skončí v 19 hodin 15 minut, jsem dostal zhruba v 17 hodin. To znamená, spojovat ukončení tohoto přenosu s vystoupením předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, je nepříjemný příznak toho paranoidního myšlení, kterému zde můžeme snadno propadat a kterému bychom se měli bránit.

Ale i kdyby diváci měli možnost sledovat vystoupení pana předsedy, tak se obávám, že by se nepřesvědčili o ničem jiném než o tom základním, že rada opravdu selhala v tom, co je její základní povinnost - garantovat transparentnost vysílání a vlastnictví mezi vlastníky licencí na vysílání. Rada tuto transparentnost nebyla schopna garantovat a nebyla schopna tím pádem garantovat to, že nedochází k propojování celoplošných televizí, a tím pádem se ruší to, co je v demokracii zásadní - pluralita vysílání. V této situaci netransparentnosti přesto rada dávala předběžný souhlas s navýšením základního jmění, s převody obchodních podílů, tedy se změnami, které jsou příčinou toho, co se dnes také děje ve Stockholmu.

Nemá cenu asi vysvětlovat do úmoru, že to, co se dnes rozhoduje, už není ani o vině, ani o nevině. Protože to tady bylo mnohokrát řečeno a někomu je zbytečné to vysvětlovat.

To poslední, co bych rád řekl, je, že mi připadá jako trpká věc, že pan předseda se ve svém vystoupení dovolával toho, že mluví i za ty slušné a čestné, jako je například pan Milota. Mám dojem, ten pan Milota, který na protest proti poměrům v této radě z této rady odešel.

Děkuji. (Potlesk poslanců stran vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi Lubomírovi Zaorálkovi, a protože nemám další přihlášky, tak všeobecnou rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Očekávám, že do podrobné rozpravy v tuto chvíli zazní návrh, který přednesl navrhovatel, ještě pro pořádek, nebo ho zopakuje pan zpravodaj.

Takže pokud je to usnesení v písemné podobě k dispozici, je v podstatě lhostejno, kdo ho přednese v tuto chvíli v otevřené podrobné rozpravě.

Takže hovořit bude pan ministr Pavel Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Pane místopředsedo, dámy a pánové. Jediné mé vystoupení v souvislosti s podrobnou rozpravou bude, že vlastně zopakuji návrh usnesení pro ctěnou sněmovnu.

Návrh usnesení zní: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky navrhuje předsedovi vlády České republiky, aby neprodleně odvolal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání z důvodu opakovaného závažného neplnění povinností uvedených v § 5 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Dostálovi. Další se do podrobné rozpravy hlásí pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, jak už jsem řekl ve své řeči, domnívám se, že toto usnesení je nehlasovatelné, protože opakovaně znamená více než jednou. Tudíž by sněmovna musela přijmout teď usnesení, a pak opakovaně něco konstatovat. Takto si myslím, že není o čem hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Hlásí se pan místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové. Já jsem ve svém vystoupení upozorňoval na zásadní rozpor, ve kterém se nyní nacházíme, s odkazem na platný zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Bod, který byl zařazen na naše dnešní mimořádné jednání, se nazývá Návrh na odvolání členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Přesně jsem specifikoval podmínky, za kterých může docházet k odvolávání jednotlivých členů rady. Nicméně návrh, který zde přednesl pan ministr kultury, zní návrh na odvolání rady jako celku. V tuto chvíli si myslím, že tento návrh není hlasovatelný, protože není předmětem jednání Poslanecké sněmovny.

Myslím si také, že odvolání se na příslušný paragraf platného zákona ještě neznamená, že byly a existují zákonné důvody pro to, aby rada byla odvolána, tak jak to zde zmínil předseda poslaneckého klubu ODS. Zejména bych potom upozornil na vystoupení svého předřečníka kolegy Petra Plevy. Jinými slovy, rozhodování a hlasování o návrhu pana ministra kultury je jednak pochybné v tom, že považuji ten návrh za nehlasovatelný, a jednak jsem přesvědčen, že to bude hlasování politického charakteru, nikoli věcného, založeného na právních argumentech vyplývajících z platného zákona 231/2001 Sb.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Langerovi a podrobnou rozpravu končím.

Táži se, zdali je zájem o to, přednést závěrečná slova. Ne-li, tak poprosím zpravodaje pana poslance Jaromíra Talíře, přičemž vnímám námitky z úst pana poslance Petra Plevy i místopředsedy sněmovny Ivana Langera. Já tyto námitky nicméně nepřijímám. Oni mají možnost. Čili jsem hotov dát hlasovat o tom usnesení.

Je žádost o odhlášení, vyhovím.

Hlásí se pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, dámy a pánové. My jsme ještě nerozhodli o způsobu hlasování. Podle § 73 způsob hlasování - je uvedeno, cituji: "Způsob hlasování, není-li určen zákonem" - a zde zákon nepochybně neurčuje - "navrhne předsedající."

Takže pane předsedající, vy byste měl navrhnout a sněmovna by měla rozhodnout.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Děkuji za toto upozornění. Já navrhuji, aby hlasování bylo veřejné, jak je obvyklé při těchto příležitostech. O tomto mém návrhu rozhodneme. Hlásí se pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, já děkuji za slovo. Právě vzhledem k tomu, že tady hrozí, že hlasování by bylo politické, nikoli věcné, právě vzhledem k tomu, že se rozhoduje o věci, která je velmi, velmi, velmi důležitá, náročná, velmi obtížná, a to sledování, jak kdo hlasoval, by mohlo mít pro jednotlivé hlasující, pokud by hlasovali skutečně podle svého svědomí, vážné následky, navrhuji, aby bylo hlasováno tajně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji. Dámy a pánové. Je to protinávrh, o kterém…

Pane poslanče Vymětale, já vám dám slovo v důvěře, že přispějete k hladkému průběhu závěru dnešní schůze, ale připomínám, že se rozprava nevede.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, já také žádnou rozpravu vést nebudu. Ale chtěl bych připomenout, že tady bylo, pane místopředsedo sněmovny, zpochybněno, že je usnesení hlasovatelné. Tudíž nejdříve bychom měli hlasovat o tom, zda je hlasovatelné, či nikoli.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, já jsem to schválně zopakoval a hovořil jsem tak, jak jste si vyposlechl. Čili dal jsem svým kolegům příležitost k tomu, aby podali námitku proti způsobu, který jsem navrhl. Ta námitka nicméně nezazněla. Takže pokud pan místopředseda Langer dá námitku proto tomu, co jsem já tady navrhl, tak samozřejmě dám o této námitce hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane předsedající, já jsem to mé stanovisko považoval za natolik jasné, že jsem neočekával, že byste proti němu mohl takto vystoupit a nepostupovat jinak, než jsem navrhoval já. Nicméně nezbývá mi, než vzhledem k tomu, o čem jsem hovořil ve svém vystoupení, a o ustanovení § 10 příslušného zákona, a v očekávání toho, co se bude dít po případném odvolání rady, namítnout proti vámi navrhovanému postupu, neboť by mé mlčení bylo možno vykládat jako souhlas s tímto zvoleným postupem, což samozřejmě není.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP