(20.00 hodin)
(pokračuje Muchka)

Pan poslanec Kubinyi položil opravdu nejsložitější otázku, na kterou nevím, jestli budu umět odpovědět. Znělo to zhruba tak, jestli jsem pozoroval uplatňování politických vlivů v radě. V tomto případě mohu hovořit jenom za sebe. V počátku svého funkčního období jsem byl několikrát oslovován různými zájmovými skupinami, které mně nabízely ve jménu někoho členství v různých konzultačních institucích. Vysloužil jsem si pověst, že to u mě nemá cenu. Jak to vypadalo nebo vypadá u jednotlivých členů rady, to nevím. Na mě nikdo politický vliv neuplatňoval, přestože jsem byl nominován ČSSD, ale byl jsem nominován ČSSD na doporučení odborů. Opakuji - já nejsem členem ČSSD a nebyl jsem nikdy členem žádné strany. Znova tady prohlašuji sám za sebe, že na mě politický vliv uplatňován nebyl, ale nemohu to prohlásit o ostatních. To byste museli jmenovitě vyzpovídat všechny členy rady.

To byly asi všechny dotazy, které jsem si stačil poznamenat. Teď mi dovolte, abych přečetl to, co jsem původně chtěl říci v samotném začátku.

Znovu vás oslovím. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, není jen mým názorem to, že považuji přinejmenším za velmi nešťastné jednat o aktu, který se označením viníka zároveň automaticky stává i přiznáním viny, a to navíc v době, kdy u stockholmského odvolacího soudu má po české straně dnes a zítra slovo protistrana. Stěží si umím představit lepší službu protistraně než takto poskytnutý důkaz o nevině České republiky. Nechci ani hledat pojmenování pro případ, že takový důkaz poskytne sama Česká republika prostřednictvím svého zákonodárného sboru. Česká republika - promiňte mi to odlehčení - se tak trochu navíc dostává v mezinárodní optice do situace obdobné někdejšímu slavnému vystoupení Nikity Chruščova před Valným shromážděním OSN, kdy tehdy řekl, že na Kubě sice žádné sovětské rakety nejsou, ale že je Sověti tedy všechny odvezou.

K hodnověrnosti jednoho z hlavních důkazních materiálů stockholmské arbitráže se rada vyjádřila minulý týden a včera rozhodla o podání podnětu orgánům činným v trestním řízení. Rada se rovněž jednomyslně pozitivně postavila k návrhu ustavit parlamentní vyšetřovací komisi.

Rada již dříve opakovaně konstatovala, že v kauze CME postupovala tak, jak jí zákon umožňoval. To bylo opakovaně uvedeno i ve výročních zprávách rady za léta 1999 až 2001, které tato sněmovna přijala. To, že měla k dispozici rada pouze slepé náboje, je věcí známou a popsanou již ve výroční zprávě za rok 1996, tedy tehdejší rady.

Právní důsledky tzv. euronovely Ústavy České republiky z října 2001 jsou účinné teprve od 1. 6. loňského roku. Podle všech právních posudků, které má rada dosud k dispozici, ale generální inkorporace mezinárodních smluv do našeho práva nepřináší retroaktivitu ani absolutní nadřazenost mezinárodních dohod nad českým právem. To ale často opakují někteří politici i ústavní činitelé jako důkaz, že rada může ještě dnes konat a zasáhnout libovolnému provozovateli do licenčních podmínek. Tento výklad oslovené právní autority v nejmírnějším případě označuji jako extenzivní.

Já si tento výklad velmi zjednodušeně dovolím přirovnat k situaci, že by například dříve vydané živnostenské listy měly být rozhodnutím státního orgánu doplněny o podmínku prodávat třeba pouze státem určený druh kávy a podobně. Komentář nechám na odbornících obchodního práva.

Dovolím si jen připomenout, že na této půdě jsem 13. 12. 2001 v souvislosti s kauzou CME hovořil o prvním případu použití presumpce viny v polistopadovém období. Dnešek mě vede pouze ke konstatování, že chceme udělat ještě další krok směrem zpět. Totiž i ve středověku inkvizice před popravou odsouzených alespoň zinscenovala soudní proces. Dnes, 2. dubna 2003, předem odsouzený, nadto ještě kolektivní viník ve státě, který si činí nárok na označení "demokratický", toto právo zatím nemá.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi. S procedurálním návrhem chce vystoupit paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dostali jsme se na závěr dlouhé debaty bodu, který je předmětem jednání této mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Slyšeli jsme zde několik vystoupení a závěrečné, které odeznělo nyní, bylo vystoupení předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, v němž zodpověděl dotazy, které v průběhu odpoledne k této věci zazněly. Zároveň zopakoval varování, které jsme uváděli včera, dnes téměř v každém vystoupení, a žádali jsme vás o pochopení tohoto nebezpečí, které plyne pro Českou republiku.

Ve světle toho, co zde řekl pan předseda Muchka, ve světle toho, co jsme uváděli jako argumenty my, vás znovu, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, žádám o přerušení tohoto bodu a odročení hlasování v této věci do doby pravomocného řízení, které právě probíhá. Myslím, že tím prokážeme službu naší zemi, našim občanům, a máte-li chuť odvolat radu, potom těch pět dnů nebo deset dnů prodlevy nemůže v žádném případě ohrozit vaše demokratické hlasování v této věci. Mějte prosím jako prvořadý zájem zájem České republiky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní místopředsedkyni. Její návrh splňuje náležitosti jednacího řádu. Je třeba rozhodnout hlasováním. O procedurálním návrhu se hlasuje bez rozpravy, pane ministře.

Protože je to vážná věc, vyhlašuji, že hlasovat začneme ve 20.10 hodin. Do té doby budu gongovat.

Prosím, abyste se posadili, a já se pokusím zopakovat procedurální návrh paní místopředsedkyně Němcové.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP