(16.50 hodin)
(pokračuje Rusová)

Vážené kolegyně a vážení kolegové, odvolávám se na výše uvedené a žádám vás o podporu tohoto sněmovního tisku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Byla jste poslední, která byla přihlášena písemně do obecné sloučené rozpravy k bodům 62, 63 a 64. Zeptám se nyní, zda se ještě někdo další hlásí do této sloučené obecné rozpravy. Nevidím žádnou přihlášku, a proto obecnou rozpravu končím.

Zeptám se nyní pana ministra, zda chce využít závěrečného slova ke všem tiskům, které zde byly v obecné rozpravě zmiňovány. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, nebudu se příliš vyjadřovat k poslaneckému návrhu, protože k tomu bude asi dostatek možnosti v průběhu jednání v orgánech sněmovny.

Za prvé chci říci, že podporuji návrh na prodloužení lhůty k projednávání, protože to opravdu bude, jak to tak poslouchám, zapotřebí.

K námitkám, jak zde byly vznášeny. Nejprve jsem si je zapisoval, ale asi nemá smysl se ke všem vyjadřovat. Vzal bych jen některé zásadní.

K tomu, co říkal pan poslanec Pospíšil, si myslím, že samozřejmě je na místě se řadou takovýchto podnětů zabývat a bavit se, jestli pohled předkladatele nebo pohled pana poslance je správný, ale od toho je zbývající část legislativního procesu. Vycházím z toho, co řekl ve svém vystoupení, to znamená, že nazrál čas, aby nová procesní úprava spatřila světlo světa.

Přiznám se, že mě trochu překvapil návrh na zamítnutí. Spíš bych vnímal, že by určitou logiku měl návrh na přepracování, protože se asi shodneme na tom, že nový kodex těžko může vznikat poslaneckou iniciativou. Musí být vládním návrhem. Pak, i kdyby měl takovýto osud potkat tento návrh, nepochybně bude základem nového kodexu, který by byl v budoucnu předložen. Právě i na základě toho, že zde i z úst pana poslance, který navrhoval zamítnutí, zazněl souhlas s potřebou nové procesní úpravy nového kodexu, dovolil bych si, souhlase s tímto argumentem, vás požádat, abyste nepodpořili návrh na zamítnutí a umožnili ve zbytku legislativního procesu jak vyřešit diskusi ve vztahu k poslaneckému návrhu, tak i buď vysvětlit, nebo odstranit některé námitky, které měl a má pan poslanec Pospíšil.

K dalším připomínkám, které zde zaznívaly. Připomínka, která se týká problematické aplikace tohoto návrhu. Hovořil jsem o tom ve svém úvodním vystoupení. Proto navrhujeme na obvyklou praxi relativně dlouhou legisvakanci. Samozřejmě pokud dospěje sněmovna k názoru, že by bylo potřeba udělat ji ještě delší, nepochybně to je možné. Jasně jsem řekl, že jsme připraveni a máme určité prostředky k tomu, abychom v okamžiku schválení této normy udělali co možná nejširší osvětovou kampaň - pokud to tak mohu nazvat školení, příslušné podkladové materiály pro jednotlivé úředníky, aby měli možnost se včas připravit na aplikaci této nové normy.

Pokud jde o zmíněnou oblast daňovou, že je nedostatkem, že tento správní řád by se neměl pro řízení v této oblasti vztahovat, musím říci, že názor Ministerstva vnitra je samozřejmě takový, že by se to mělo vztahovat i na tuto oblast. Nicméně v minulé Poslanecké sněmovně o tom byla poměrně rozsáhlá diskuse. Pro řadu kolegů, kteří nakonec o hlásek způsobili nepřijetí tohoto návrhu, to byl argument, proč pro to nehlasovali. Pokud bude převažující vůle, aby i na tuto oblast se správní řád vztahoval, nebude problém zde nalézt shodu. Ale musí to tak skutečně být. Do této oblasti samozřejmě nevstupují jen specialisté na správní právo, právníci, ale i "finančníci" nebo "daňaři", kteří mají v Poslanecké sněmovně také nezanedbatelný vliv. To musíme poměrně citlivě vnímat.

To je vše, co bych chtěl říci k proběhlé rozpravě. Požádal bych o to, aby bylo možno v projednávání pokračovat, protože řada problémů může být v průběhu jednání ve výborech v rámci druhého a třetího čtení odstraněna. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji místopředsedovi vlády Stanislavu Grossovi. Ptám se pana zpravodaje, zda chce využít svého závěrečného slova. Není tomu tak.

Poprosím vás proto, pane zpravodaji, abyste shrnul dosavadní průběh debaty ke všem třem tiskům a navrhl nám postup další.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Aby nebyl problém: nemělo by být dáno závěrečné slovo i předkladateli poslaneckého návrhu?

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Bezpochyby, pokud má pan poslanec Kužvart zájem. Nemá. Avizuje, že nechce v tuto chvíli vystoupit. Tudíž můžeme považovat kapitolu závěrečných slov za uzavřenou.

Svolám naše kolegy. Prosím, abyste nám uvedl, jak dále budeme postupovat a o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Ke všem třem tiskům byl podán návrh na zamítnutí a ke všem třem tiskům byl dán návrh na prodloužení lhůty ve výborech o 40 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Omlouvám se, pane zpravodaji. Zaregistrovala jsem návrh na zamítnutí pouze u prvních dvou tisků, u bodů 62 a 63, nikoliv u bodu 64. Prosím o konzultaci s panem poslancem Pospíšilem pro ujasnění této věci, abychom bezchybně pokračovali dále. - Došlo k vyjasnění.

 

Domnívám se, že v tuto chvíli už můžeme zahájit sérii hlasování, a to nejprve u bodu, kterým je sněmovní tisk 201 (bod 62), u kterého padl návrh na zamítnutí. O tomto návrhu budeme hlasovat. Registruji požadavek na vaše odhlášení. Prosím, abyste se znovu evidovali vašimi kartami.

 

V tuto chvíli můžeme přistoupit k hlasování pořadové číslo 155, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 155 z přítomných 163 poslanců pro se vyslovilo 49, proti bylo 113. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrh na přikázání tohoto tisku. Vidím přihlášku pana poslance Martínka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Radko Martínek: Pane místopředsedkyně, nechtěl jsem vás přerušit, jenom bych vás chtěl požádat, abyste nechala hlasovat o přikázání všech tří tisků také výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: K tomuto jsem chtěla vyzvat poté, co odhlasujeme. Určitě ano. Budeme se tedy zabývat přikázáním výborům. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru. Právě padl návrh, aby všechny tři tisky byly přikázány také výboru, který navrhoval pan poslanec Martínek. Proto přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru, ať v hlasování pořadové číslo 156 zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 156 z přítomných 166 pro se vyslovilo 161, proti byli 2. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP