(14.10 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže vy chcete, aby se projednával bod 57 a k němu současně bod 58. Je to tak, ano? Dobře.

Takže budeme hlasovat ještě o tomto dodatku, to znamená o návrhu, aby po projednání bodu 57 se projednával bod 58 a aby se o těchto bodech jednalo ve společné rozpravě. Je to jasné? Body 57 a 58 a společná rozprava, a to zítra ve středu po polední přestávce.

 

Zahajuji tedy hlasování pořadové číslo 103 a ptám se, kdo souhlasí s připojením bodu 58 k bodu 57, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadoví číslo 103 se pro návrh vyslovilo 132 poslanců, proti nebyl nikdo, takže jsme vyslovili souhlas se sloučeným projednáváním těchto bodů.

 

Nyní se hlásí pan poslanec Hojda, předpokládám, že jako předseda volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně a vážení kolegové, volební komise na svém čtvrtečním zasedání minulý týden se rozhodla doporučit Poslanecké sněmovně, aby volební body začínající bodem 120 byly přesunuty všechny na jeden den, a to na úterý nejpozději na 18 hodin. Jako odůvodnění byl uvedl, že vzhledem k tomu, že jsou nestejné termíny, kdy uplyne lhůta pro možnost volby jednotlivých voleb, domníváme se, že by bylo vhodné, aby se uskutečnily všechny volby najednou, a to v termínu, kdy uplyne poslední lhůta umožňující volbu navržených kandidátů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Jde tedy o to, aby volby byly zařazeny na 18.00 hodin v úterý.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nejpozději na 18.00 hodin v úterý příští týden, tj. 4. března.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dám o tom hlasovat.

Vážené kolegyně a kolegové, slyšeli jste návrh předsedy volební komise. Zdá se mi, že proti tomu nikdo nic nenamítá, takže i o tomto návrhu, abychom tyto body zařadili nejpozději na 18 hodin v úterý příští týden, budeme nyní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 104 a ptám, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 104 se ze 149 poslanců a poslankyň pro návrh vyslovilo 126, proti byl jeden, takže návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že o možnost přednést sdělení požádal pan poslanec Bílý. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Bílý: Děkuji vám, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, chtěl bych vás seznámit s výsledkem jednání komise pro kontrolu činnosti operativní techniky.

Nabízíme všem poslaneckým klubům i senátorským klubům, aby si udělaly soupis telefonních čísel poslanců - ovšem bez jména - a my můžeme provést kontrolu, zdali tato čísla nebyla odposlouchávána. Chtěl bych dodat, že tato nabídka je neomezeně dlouhá.

Děláme to tímto způsobem, abychom využili času, protože kdybychom to nechali na úterý na kluby, ztratíme zase jeden týden. Proto platí tato nabídka neomezeně. Dejte tyto seznamy prostřednictvím svých klubů na komisi tajemníkovi komise.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane poslanče.

Chtěl bych ještě upozornit, že přehled zbývajících bodů, které máme ještě projednat, by měl být rozdán na lavice.

Máme-li se tedy pustit do projednávání programu, pak na dnešní den máme pevně zařazený bod č. 48 a potom budeme pokračovat v projednávání návrhů zákonů v prvém čtení.

Sděluji ještě, že pan poslanec Ekert má náhradní kartu č. 3.

Teď bychom tedy přešli k onomu bodu číslo

 

48.
Návrh poslanců Antonína Macháčka, Miroslava Kalouska, Svatomíra Recmana,
Ladislava Šustra a Miloslava Vlčka na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 215/2002 Sb., o státním dluhopisovém programu k získání finančních prostředků
na poskytnutí návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu
ke krytí výplaty náhrad ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen
/sněmovní tisk 158/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 158/1, a návrh by nyní měl uvést zástupce navrhovatelů pan poslanec Antonín Macháček.

Prosím, pana poslance Macháčka, aby se ujal slova, a vás prosím o klid v jednací síni (zvoní). Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, k dané problematice tu vystupuji už podruhé. Poprvé to bylo koncem minulého roku.

Dovolte mi, abych na chvíli upřel vaši pozornost na sněmovní tisk 158, kterým je návrh novely zákona 215/2002 Sb., o státním dluhopisovém programu k získání finančních prostředků na poskytnutí návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu ke krytí výplaty náhrad ze Zajišťovacího fondu družstevních záložen.

27. května 2002 byl přijat Poslaneckou sněmovnou dluhopisový program, jehož cílem bylo uvolnění 1,2 mld. korun pro vytvoření finančních prostředků Zajišťovacímu fondu družstevních záložen, a to na poskytnutí náhrad oprávněným osobám, které tomuto fondu prokáží svůj nárok. Celkový objem 1,2 mld. korun byl určen na výplatu náhrad oprávněným osobám, a to do výše 80 %, maximálně však do výše 400 tisíc korun. Bohužel, v průběhu projednávání tohoto zákona 215, o kterém teď hovořím, došlo ke změně zákona č. 212/2002 Sb., kde došlo k navýšení horní hranice výplaty na 400 tisíc a sazby na 90 %. Tímto způsobem došlo podle našeho názor k určitému rozšíření okruhu osob, kterých se tato výplata náhrad týká. Nejedná se o rozšíření celkového počtu osob ze zajišťovacího fondu, což jsou bývalí členové bývalých družstevních záložen, ale k rozšíření počtu tím způsobem, že v tuto dobu již byla řadě členů družstevních záložen vyplacena náhrada ve výši 80 %. Právě proto navrhujeme v naší novele zákona navýšení částky 1,2 mld. korun o 800 mil. korun na celkovou částku 2 mld., tak aby ze zajišťovacího fondu mohly být vyplaceny náhrady všem oprávněným osobám, které prokáží svůj nárok v souladu s relevantním ustanovením zákona 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech.

Dovolte, abych se také zmínil o tom, že hlavním účelem navrhovaného zákona původně je návratná finanční výpomoc státu. Lze tedy předpokládat, že v okamžiku, kdy fond bude mít dostatečné finanční prostředky, svůj závazek vůči státu uhradí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP