Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. února 2003 ve 14.02 hodin

Přítomno: 179 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji pátý jednací den 10. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání nové karty.

Nejdříve bych vám sdělil, že o omluvení své neúčasti na našem jednání požádali tito poslanci: paní poslankyně Čurdová, která je na zahraniční služební cestě, nemocný je pan poslanec Michal Hašek, Robert Kopecký a Jaroslav Krákora. Omlouvá se také ministr vlády Pavel Dostál.

Pan poslanec Říman má náhradní kartu č. 1.

Dovolte, abych vás nyní seznámil se závěry dnešního grémia. Dohodli jsme se zařadit na program nový bod. Je to informace guvernéra České národní banky o situaci v Union bance a tento bod bychom zařadili jako první bod příští týden, tj. 4. března. Dále navrhujeme, abychom tento čtvrtek, 27. února, po projednání odpovědí na písemné interpelace začali projednávat blok třetích čtení návrhů zákonů. Třetím čtením bychom věnovali celý den až do 16 hodin, kdy začnou, jak dobře víte, ústní interpelace.

Na těchto dvou návrzích byla dnes na grémiu shoda, takže nebudou-li zde námitky, navrhuji, abychom o obou návrzích hlasovali najednou.

Pan poslanec Hrnčíř má náhradní kartu č. 5.

Budeme tedy hlasovat jak o návrhu rozšířit naši schůzi o informaci guvernéra příští týden v úterý jako první bod a zároveň hlasovat o tom, že začneme ve čtvrtek projednávat bod třetí čtení návrhů zákonů.

 

Zahajuji hlasování o těchto dvou bodech. Kdo souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 101 z 99 přítomných poslanců hlasovalo pro 91, jeden hlas byl proti. Návrh byl přijat.

 

O slovo se hlásí pan předseda Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Dovolte, abych přednesl procedurální návrh, což je návrh na pevné zařazení bodu 57 - Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů. Z důvodů velmi závažných, osobních a rodinných důvodů, žádám zástupce navrhovatele, aby tento bod byl pevně zařazen na čtvrtek jako první bod, případně jako první bod po pevně zařazených bodech.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, ale my jsme hlasovali o tom, že ve čtvrtek bychom dělali třetí čtení návrhů zákonů po písemné interpelaci. A vy to navrhujete kam?

 

Poslanec Jan Vidím: Na středu odpoledne, jako první bod po polední přestávce.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Navrhujete zítřejší středu.

Paní poslankyně Vlčková má náhradní kartu č. 9, pan poslanec Vícha má náhradní kartu č. 8 a pan poslanec Bílý má náhradní kartu č. 10.

Můžeme nyní hlasovat o návrhu, který přednesl pan poslanec Vidím. Byl to návrh, abychom bod 57 - návrh zastupitelstva hlavního města Prahy - projednávali zítra bezprostředně po polední přestávce.

 

Zahajuji hlasování o zařazení tohoto bodu a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 102 z přítomných 127 poslanců hlasovalo pro 102, proti nikdo. Tento návrh na zařazení byl přijat.

 

Hlásí se pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, já se velmi omlouvám, ale upozorňovali jsme vás, že pan poslanec Býček se hlásil ještě předtím, než jste dával hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, že jsem ho neviděl. V každém případě mu dávám slovo nyní.

 

Poslanec Ladislav Býček: Pane předsedo, vážení kolegové, dámy a pánové, předkládal jsem návrh, aby se spojily body 57 a v novém pořadí 58, sněmovna to akceptovala a přijala stanovisko o společném projednávání, tedy o společné rozpravě. Ptám se tedy předkladatele posunutého bodu, zda by souhlasil s tím, aby se projednávaly oba dva body a byla k nim společná rozprava.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP