(16.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Slovo má premiér Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, v uvedené interpelaci týkající se situace v oblasti distribuce periodického tisku jsem odpovídal již 8. listopadu. V odpovědi jsem uvedl, jak řekl koneckonců poslanec Doktor, že vládě je situace známá, a uvedl jsem rovněž, že tiskový zákon tuto situaci neřeší, avšak zabývá se jí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zároveň jsem oznámil, že ministr kultury, který nechává zpracovat analýzu o možném postupu, jednal o tomto problému se zástupci mediální komise Poslanecké sněmovny, s nimiž se dohodli na spolupráci s Parlamentním institutem, jehož účelem je ověřit, jaké postupy jsou zvoleny proti nebezpečí monopolu distribuce tisku u jiných srovnatelných zemí. V reakci na moji informaci jste uvedl, že shledáváte postoje, postup zmíněných institucí a aktivit Poslanecké sněmovny jako postačující.

Od listopadu loňského roku, kdy vznikla stávající situace v oblasti distribuce periodického tisku, doznala uvedená problematika značného posunu. Správní řízení bylo Úřadem pro hospodářskou soutěž zahájeno 29. listopadu se šesti vydavateli periodického tisku, kteří vypověděli smlouvy o distribuci společnosti Mediaprint Kapa, a to pro možné porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže. V uvedeném řízení vydal ÚOHS předběžné opatření, kterým uložil dotčeným vydavatelům tisku obnovit smlouvy o distribuci s Mediaprint Kapa. Dne 29. ledna 2003 však toto předběžné opatření zrušil s tím, že nemůže nutit vydavatele k obnově zaniklého smluvního vztahu. Řízení v předmětném sporu u Úřadu pro hospodářskou soutěž stále pokračuje.

K situaci v distribuci periodického tisku se nejčastěji vyjadřovala tzv. Media Observatory, která vznikla na základě tříletého projektu evropské iniciativy pro demokracii a lidská práva. Jejím účelem je monitorovat vlastní činnost médií a svobody médií. Media Observatory vydala k předmětnému sporu několik prohlášení, v nichž uvedla, že se jedná od roku 1989 o největší útok na samu podstatu demokracie, jejíž životní podmínkou je svoboda slova a konkurence názoru a informace. K uvedenému prohlášení situace v distribuci tisku se však vyjádřily i Světová asociace tisku a Evropská asociace vydavatelů tisku, které vyzvaly českou vládu, aby se zdržela jakýchkoliv zásahů a zavedení případných legislativních opatření, neboť prohlásily, že jediný problém ohrožení svobody tisku v tomto případě je potenciální zasahování vlády do způsobu, jakým je tisk distribuován.

Media Observatory předala Ministerstvu kultury a Poslanecké sněmovně balík zákonů, kterými poukazovala na regulaci trhu tištěných médií v Evropské unii. Ze všech dostupných právních úprav členských států Evropské unie však vyplývá, že regulují-li členské státy Evropské unie fúze a sloučení speciálně v oblasti vydávání a distribuce periodického tisku, jedná se vždy o předpisy soutěžně-právní, nikoliv o zákony obdobné českému tiskovému zákonu. Dne 7. února se konalo jednání stálé komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny, na němž ředitelka Media Observatory uvedla, že o situaci v distribuci tisku v České republice informovala dopisem komisaře Evropské komise Güntera Verheugena. V reakci na tento dopis Günter Verheugen uvedl, že situace se týká problematiky soutěžní politiky a jako takovou se jí bude zabývat Generální ředitelství pro soutěž Evropské komise. Doporučuje zároveň, aby se situací zabýval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, což se děje.

V návaznosti na informaci paní ředitelky požádala mediální komise Poslanecké sněmovny Ministerstvo kultury, aby jí do 28. února podalo zprávu o situaci na poli distribuce tisku zaměřenou zejména na to, zda je česká právní úprava v souladu s právem Evropské unie. K otázce souladu české právní úpravy s právem Evropské unie zpracovává v těchto dnech stanovisko rovněž odbor kompatibility Úřadu vlády.

Vzhledem k situaci se Česká pošta rozhodla v roce 2002 vytvořit protiváhu zahraničním distributorům. Byla zavedena a vydavatelům nabídnuta nová služba s názvem tisková zásilka. V rámci této služby Česká pošta zajišťuje kompletní balení, adresování, třídění a doručování tisku předplatitelům včetně úplné správy kmene předplatitelů. Zavedení služby oslovení vydavatelé přivítali a informace o tiskové zásilce se velmi rychle rozšířila. Řada vydavatelů sama projevila velký zájem o spolupráci s Českou poštou. Podle smluv, které byly s vydavateli uzavřeny do dnešního dne, odhaduje Česká pošta, že v průběhu roku 2003 bude předplatitelům distribuovat více jak 10 milionů výtisků časopisů.

V roce 2002 byl rovněž zintenzivněn prodej tisku na poštách, a to ve dvou formách: tzv. drobný prodej a tzv. abonmá, což je určitá forma rezervace předplatného na poště. V případě požadavků ze strany vydavatelů je možné v krátkém časovém horizontu zavést distribuci časopisů nejenom předplatitelům, ale i na další odběrní místa. Rozvážení časopisů do stánků, obchodů a podobně by ze strany České pošty nevyžadovalo větší organizační změny, neboť by bylo možné využívat stávající přepravní sítě i vozového parku. Výhodou spolupráce s Českou poštou by bylo poskytování této služby všem vydavatelům za stejných podmínek, což by bylo garantováno zřizovatelem České pošty - Ministerstvem pro informatiku.

Vážený pane poslanče, jak už jsem uvedl, věc je skutečně velmi složitá. Myslím si, že toto meziřešení prostřednictvím České pošty významně eliminuje riziko, které jste uvedl.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane premiére. S doplňkovým dotazem přichází pan poslanec Michal Doktor. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Doktor: Poděkuji za odpověď, byť musím konstatovat, že v podstatě v kvalitě legislativního prostředí se od té doby nezměnilo vůbec nic. A protože ve vaší úvodní odpovědi byl zmiňován ministr kultury, předpokládám, že i on má přístup ke stejným podkladům, které jsem si vyžádal já. Myslím, že je zcela zřetelné, kudy je možné vést cestu k úpravě legislativního prostředí. Nijak nepopírám, že se samozřejmě jedná zásadně o hospodářskou soutěž. A uveďme příklad, který je uplatňován a praktikován například ve Spolkové republice Německo, kdy platí-li jakákoliv vertikální omezení či mezní limity pro odběr tiskovin, pak musí být uplatňována na všechny subjekty soutěže stejně, což není situace v České republice. Myslím si, že je to poznatek využitelný i pro naše právní prostředí.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nevím, zda si přeje reagovat pan premiér. Nemám žádné avízo, proto končím blok interpelací na premiéra České republiky.

Upozorňuji, že za tři minuty, to je v 17 hodin, začneme druhou část ústních interpelací a těmi budou interpelace na členy vlády. Tedy v 17 hodin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP