(16.40 hodin)

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Chci jen ujistit paní poslankyni, že po technické diskusi, abychom si ujasnili přesně, jaký je záměr její interpelace, budu reagovat, protože si myslím, že veřejný přehled o tom, jakým způsobem se zvládají povodňové škody, je informace mimořádně důležitá a že je Parlament ČR odpovídajícím místem, kde má být předložena.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane premiére. S pátou interpelací byl vylosován pan poslanec Hynek Fajmon ve věci výstavby Základní školy Milovice. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážená paní místopředsedkyně, pane premiére, minulý týden jsem navštívil město Milovice ve věci výstavby nové základní školy. Město Milovice je jediné město v České republice, kde došlo v posledních pěti letech k prudkému růstu počtu občanů. Z původních zhruba 1300 zde žijících občanů v polovině 90. let se počet občanů zvýšil na dnešních téměř 5000, a i to je nepřesný údaj, protože mnoho občanů, kteří zde bydlí, nejsou v Milovicích hlášeni k trvalému pobytu.

Díky rozsáhlé pomoci státu se v posledních letech v Milovicích rekonstruovalo mnoho panelových domů vybudovaných pro účely bývalé vojenské posádky Sovětské armády. Do těchto bytů se nastěhovali převážně mladí lidé s malými dětmi. V důsledku toho došlo k úplnému naplnění a nyní již přeplnění jediné zde existující základní školy. Radnice města usiluje o vybudování nové základní školy a za tím účelem přestavuje budovu v bývalém vojenském táboře. Její výstavba je ale nad finanční možnosti města. Pro letošní rok zastupitelstvo uvolnilo ze svého rozpočtu částku 8 mil. Kč, ale k úplnému dokončení školy je potřeba ještě dalších 20 mil. Kč. Jen tak je možné zajistit dostatek místa pro zdejší školáky ještě před začátkem školního roku 2003 - 2004.

Ptám se vás proto, pane premiére za prvé, zda je vám tato situace známa. Za druhé, zda si myslíte, že je normální, aby stát investoval peníze do opravy několika set bytů na jednom místě a zapomněl na vybudování k tomu příslušné základní školy. A za třetí se ptám, zda jste připraven pomoci městu Milovice k získání potřebných prostředků, a pokud ano, jaké v této věci podnikne vláda kroky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Poprosím nyní o odpověď premiéra pana Vladimíra Špidlu.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, k interpelaci pana poslance Fajmona ve věci Základní školy Milovice sděluji: Na základě pozměňovacího návrhu při schvalování státního rozpočtu na rok 2002 Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR byla odsouzena na Základní školu v Milovicích dotace ve výši 8 300 000 Kč. Původní záměr města na přestavbu bývalého domu pionýrů na základní školu, v němž požadavek města přesahoval schválenou dotaci, nemohl být Ministerstvem financí přijat. Přesto byla městem uzavřena smlouva se zhotovitelem stavby na zakázku s cenou 36 536 000 Kč. Později město předložilo Ministerstvu financí samostatný záměr na ucelenou část, která zahrnovala pět učeben, sociální zařízení, dva kabinety, kancelář, úklidovou komoru a dva sklady pomůcek. K tomu přiložilo potvrzení stavebního úřadu, že souhlasí se samostatnou kolaudací stavby v tomto rozsahu. Tento záměr byl již Ministerstvem financí schválen a dotace ve výši 8 300 000 Kč byla městu poskytnuta.

V červnu 2002 požádalo město o dalších 27 mil. Kč na realizaci další samostatné etapy zahrnující zbývající část původního rozsáhlého záměru města. Zde uvažovalo o svojí spoluúčasti na financování akcí ve výši pouze 180 000 Kč, což pokrylo náklady na inženýrskou činnost.

Při projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2003 nebyl váš návrh na vyčlenění dotace ve výši 20 mil. Kč na rekonstrukci Základní školy v Milovicích, položka 123 část B2 pozměňovacího návrhu, Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR schválen, a proto akce není do státního rozpočtu na rok 2003 zahrnuta. Při přípravě návrhu státního rozpočtu na rok 2004 bude žádost opět posuzována.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane premiére. Zeptám se na doplňující dotaz. Slovo má pan poslanec Hynek Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Chtěl bych konstatovat, že nebylo odpovězeno na všechny tři moje otázky. Chtěl bych je pouze ještě jednou zopakovat, především tu otázku, pane premiére, zda se domníváte, že je správné, aby v případě, že stát investuje takto rozsáhlé prostředky do rekonstrukce bytů ve městě Milovice po pobytu Sovětské armády, nebyly rovněž investovány prostředky na to, aby zde vznikla odpovídající infrastruktura, tedy i základní škola. Podle toho, co jste dnes přednášel o sociálním státě, předpokládám, že síť základních škol patří k jedněm ze základních atributů toho, o čem vy hovoříte. Takže se ptám, zda je možné očekávat ještě v roce 2003 nějaké řešení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Požádám o odpověď předsedu vlády.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Jak už jsem sdělil, při přípravě návrhu státního rozpočtu na rok 2004 bude žádost opět posouzena. To znamená, že v roce 2003 se nepředpokládá žádné zvláštní řešení. Musím říci jasně, že rok 2003 se řídí schváleným státním rozpočtem, a pokud situace umožní, jsou prostředky uvolňovány na projekty, které jsou v daný okamžik nejdůležitější a vyžadují nejvýznamnější intervenci. Je to jedna z nejobtížnějších úloh při rozpočtování státu, spravedlivým a pochopitelným způsobem vyrovnat různé oprávněné zájmy.

K vašemu dotazu sděluji zcela jasně, že žádost bude posuzována při návrhu státního rozpočtu pro rok 2004.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane premiére. Šestým vylosovaným je pan poslanec Michal Doktor, který přednese svou interpelaci ve věci vzniku monopolu v oblasti distribuce tisku.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážená pane premiére, dne 7. listopadu 2002 jsem se na vás obrátil s ústní interpelací ve věci hrozby vzniku monopolu v oblasti distribuce periodického tisku, resp. aktuálního vývoje té věci v těchto dnech. Myslím, že velmi detailně, a myslím, že i korektně a vyváženě jsem tehdy popsal vznikající kolizi i její možné důsledky. Když zopakuji základní ideu, kterou jsem tehdy vyjádřil, pak vzniklý monopol může zásadně ovlivnit trh s informacemi, politickou soutěž, svobodu názorů, stejně jako může ovlivňovat - teď uvedu snad v uvozovkách - cenu jogurtu zvoleného výrobce.

Myslím, že bez nadsázky je ovšem možné říci, že vertikální integrace, ke které docházelo na území České republiky, tedy spojení vydavatelů a distributorů v jediném monopolu na území ČR, omezuje, ba zcela vylučuje přístup ostatních evropských vydavatelů na český trh. Myslím, že zásadně ovlivňuje rozsah i svobodu volné soutěže ekonomických subjektů, ale i svobodu soutěže názorů. Řekl bych, že od již uvedeného data uběhla spousta času. Je třeba dodat, že naštěstí v této věci rozhodly již tři nezávislé krajské soudy. Jejich rozhodnutí zcela jistě zmírnilo tempo monopolního chování. Řekl bych, že i zamezilo dokonání záměrů vybrané fúze a do jisté míry udrželo i existující zbytky volné soutěže.

Řekl bych na závěr svého úvodního slova, že vaše tehdejší odpověď dokládala vážnost situace, která vznikla. Vzhledem k časovému odstupu od té doby však postrádám snahu přinést legislativní úpravy zákonů, které máme k dispozici, tedy nikoli tvorbu zákonů nových.

Žádám vás o odpověď, resp. aktuální informace, jak vláda či vy osobně či vaši ministři postupujete v této věci a zda připravujete legislativní kroky ke zmírnění monopolního chování distributorů tisku. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP