(16.30 hodin)
(pokračuje Špidla)

Ten případ je otevřený, nebyl prokázán a pan starosta Beneš v této souvislosti je naprosto nevinným člověkem. Teprve pravomocný rozsudek, pokud vůbec k němu může dojít, protože není na nás, abychom posuzovali trestněprávní podstatu tohoto sporu, by mohl odůvodnit formulace, které použil pan poslanec Kohlíček.

Chci také říci, že je pravdou, že pan starosta Beneš byl členem sociální demokracie, ale nyní již jejím členem není. Opět musím zdůraznit, že to nesouvisí s tou věcí, která byla interpelována.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Uzavřeli jsme třetí interpelaci. Čtvrtou vylosovanou je paní poslankyně Eva Dundáčková, která přednese svoji interpelaci na pana premiéra ve věci vládní pomoci zaplaveným oblastem. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, pane premiére, dovolte mi, abych přednesla konkrétní dotaz, který byl obecně formulován jako vládní pomoc zaplaveným oblastem. Vzhledem k tomu, že jsem si uvědomila, že rozsah možných otázek je velmi široký, na žádost vašeho úřadu, pane premiére, jsem jej konkretizovala a uvedla jsem, že bych si přála vědět, jakým způsobem byla konkrétně realizována finanční pomoc zejména fyzickým osobám a také jakým způsobem bylo či je nakládáno s vládním povodňovým kontem. Odkazuji v tom na šestou schůzi sněmovny, ve které jste přednesl velmi obsáhlou zprávu, pane premiére, týkající se připravované pomoci a způsobu, kterým by měly být následky škod řešeny.

Znovu opakuji, že se mi v tuto chvíli dnes jedná o to, jakým způsobem byla realizována konkrétní pomoc konkrétním fyzickým osobám, na základě jakých kritérií a s jakým úspěchem.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Prosím o odpověď pana předsedu vlády.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, než začnu odpovídat na interpelaci paní poslankyně Dundáčkové, abych se vyjádřil obecněji z hlediska metodiky. Paní poslankyně Dundáčková předložila svoji interpelaci a posléze tato interpelace byla alespoň v přípravné fázi vymezena vládním povodňovým kontem. Teď, v tento okamžik, paní poslankyně Dundáčková předložila interpelaci širšího rozsahu. Proto mi dovolte, abych odpověděl na část týkající se vládního povodňového konta, požádal paní poslankyni Dundáčkovou o pochopení a připravil posléze odpověď na ostatní otázky, které jsou poměrně podrobné. Nelze to vyjádřit jen nějakou jednoduchou obecnou formulací.

Dovolte mi tedy, abych se dotkl problematiky vládního povodňového konta, které bylo zřízeno při loňských povodních. Byl to jeden z důležitých nástrojů pomoci občanům postiženým letními povodněmi, jehož konto bylo založeno na základě usnesení vlády č. 780 ze 13. srpna 2002. To uložilo ministrovi životního prostředí zřídit jednotný účet pro pomoc subjektům postiženým povodněmi v srpnu 2002 s tím, že správcem účtu bude Státní fond životního prostředí České republiky.

Státní fond životního prostředí zřídil vládní povodňové konto téhož dne jako účet u České národní banky. Do 31. 12. 2002 bylo na účtu shromážděno celkem 150 mil. Kč.

Cílem podpor poskytovaných z vládního povodňového konta bylo vytvořit podmínky pro co nejrychlejší výstavbu nájemního bydlení ve vlastnictví obcí pro občany, kteří v důsledku povodní přišli o možnost užívání bytu a nemohli tuto situaci řešit pořízením vlastnického bydlení. Příjemci podpory jsou obce nebo svazky obcí, které byly postiženy povodněmi, nebo obce, které byly ochotny poskytnout nájemní bydlení osobám z obcí postižených.

Podpora má charakter investiční dotace na konkrétní investiční akci, jejímž cílem je vznik nájemního bytu. Podpora může být maximálně 1 mil. Kč na jednu bytovou jednotku a je vyplácena ve dvou etapách. Zálohu 600 tis. Kč obdržel příjemce na základě podané žádosti a rozhodnutí ministra pro místní rozvoj a dalších 400 tis. Kč obdrží příjemce podpory po předložení do 31. 12. 2002 kopie doručení oznámení stavebního úřadu o dokončení stavby, jehož součástí jsou revizní zprávy a výsledky příslušných zkoušek - plyn, elektřina, kanalizace atd. Zároveň musí žadatel doložit, že podal návrh na zahájení kolaudačního řízení.

Při rozhodování o poskytnutí podpory bylo mimo jiné dbáno na to, aby bytové jednotky byly budovány v místech, kde není pravděpodobné jejich ohrožení případnými povodněmi v dalších letech.

Z vládního povodňového konta jsou hrazeny i čištění a opravy odpadů a kanalizací. Žádost o poskytnutí finančních prostředků na tento účel vyřizuje přímo Státní fond životního prostředí ČR a finanční prostředky jsou uvolňovány na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Prostředky poskytované z vládního povodňového konta podléhají finančnímu vypořádání se státním rozpočtem za příslušný rok podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů.

Dovolte mi, abych byl nyní trochu konkrétnější. Z vládního povodňového konta bylo ve Středočeském kraji v obci Zálezlice postaveno 12 domků za 12 mil. Kč, v obci Kly 40 domků za 40 mil. Kč, v obci Liběchov 1 domek za 600 tis. Kč, v obci Chvatěruby 2 domečky za 1,2 mil. Kč. Celkem ve Středočeském kraji to bylo 55 domků za 53,8 mil. Kč.

V Plzeňském kraji to bylo v obci Švihov 8 domků za 8 mil. Kč, v obci Bílovice 2 domky za 1,2 mil. Kč. Dohromady to bylo 10 domků za 9,2 mil. Kč.

V Libereckém kraji bylo postaveno 5 domků za 3 mil. Kč, a to v obci Zákupy. V Jihočeském kraji v obci Blatná to bylo 30 domků za 30 mil. Kč.

Celkem bylo prozatím z povodňového konta postaveno 100 domků pro lidi, kteří ztratili střechu nad hlavou, v celkové ceně 96 mil.

Jsem přesvědčen, že rychlost, se kterou byly tyto domky připraveny, je obdivuhodná, a chtěl bych poděkovat všem, kteří se na tom podíleli. Tato akce byla velmi složitá, vyžadovala mimořádně dobře a rychle vedené administrativní řízení, vyžadovala i velké úsilí technické a organizační. To, jakým způsobem bylo využito vládní povodňové konto do současné doby, považuji za úspěch. Za tento úspěch chci poděkovat celé řadě lidí.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane premiére. Vnímala jsem vaše ujištění o vašem dalším postupu. Ptám se nyní paní poslankyně, zda chce vznést ještě doplňující dotaz směrem k vám. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji. Kvituji s povděkem, že pan premiér je připraven odpovědět i na další části dotazu. Přiznám se, že moje představa byla, že vládní povodňové konto, ze kterého se skládaly prostředky především odesíláním finanční pomoci ze strany fyzických osob, bude také těmto fyzickým osobám vypláceno, byť samozřejmě přerozdělování takového fondu a stanovení kritérií není jednoduchá záležitost. Já teď prosím nekritizuji, že se vláda rozhodla finanční pomoc využít obcím na postavení domků.

Skutečnost, že tato sněmovna zamítla návrh ODS na to, aby byl zřízen jeden účet, ze kterého by transparentním způsobem byly poukazovány a také byly kontrolovatelné prostředky, které jsou na odstranění povodňových škod, nás dnes dostala do situace, že musíme žádat například tímto způsobem, tedy prostřednictvím interpelací, o zodpovězení, jakým způsobem jsou realizována opatření vlády. Budu tedy s vaším svolením při následujících interpelacích ve svých otázkách pokračovat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni. S odpovědí k ní právě míří pan premiér. Prosím, pane premiére.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP