(16.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Já tedy věřím, že na březnové schůzi budeme moci tento důležitý zákon projednávat. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Poprosím o reakci na vaše slova pana premiéra České republiky, pana Vladimíra Špidlu.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, zákon, který předložil pan ministr Gross 2. října minulého roku, nebyl nekvalitní a jeho projednávání nebylo přerušeno z důvodu nekvality. Projednávání bylo přerušeno z jednoduchého důvodu. Vláda chystá poměrně koncentrovaný a odvážný fiskální výhled, vláda chystá kromě toho jistou reformu veřejných financí. Tato reforma veřejných financí našla svoji podobu ke konci minulého roku. Považovali jsme za velmi důležité, aby finanční stránka zákona byla dopracována v kontextu fiskální reformy. To byl tedy důvod, proč byl zákon projednáván tak dlouho. Mimořádně významnou úlohu tedy tu hrála fiskální náročnost tohoto zákona, nikoli problém nekvalitnosti. Kvalita odpovídá, klíčovým parametrem bylo přesnější zařazení do celkového kontextu, a to bylo možné až po Novém roce.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla závěrečná slova ke druhé interpelaci, závěrečná slova premiéra.

Třetím bylo vylosovaným ústních interpelací na předsedu vlády je pan poslanec Jaromír Kohlíček, který přednese svou interpelaci ve věci neřešení trestního podání na starostu Libochovic. Uděluji mu slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážení kolegové, milé kolegyně, vážení členové vlády, vážený pane ministerský předsedo, jsou v životě obce případy, kdy tři měsíce jsou neobyčejně dlouhou dobou, jindy i po roce je záležitost, která je řešena, stále aktuální. Pokud zastupitelstvo obce zjistí, že starosta s největší pravděpodobností jedná v rozporu se zákonem, řada občanů, kteří pojali toto podezření, podá na starostu města trestní oznámení. Po třech měsících občané považují, pokud orgány činné v trestním řízení nic neudělají, tyto orgány za liknavé. Pokud se i nadále stále nic neděje, pak je třeba naznačit občanům, že to tak není normální.

K objasnění současného stavu směřuje tato interpelace ve věci podání deseti občanů města Libochovic z 1. 11. 2002 na Okresní státní zastupitelství v Litoměřicích. Podání reagovalo na výsledek kontroly provedené finančním a kontrolním výborem města, při které bylo konstatováno hrubé porušení zákona o obcích. Existují doklady o podepisování neodůvodněných dodatků ke smlouvám panem starostou, aniž by toto navýšení rozpočtových nákladů schválila rada či zastupitelstvo.

Protože se jedná o situaci, která se nutně nemusí týkat pouze těchto podání, chtěl bych se zeptat, vážený pane předsedo vlády za prvé: Opravdu jde v daném případě o záležitost, která nijak nespěchá? Nikomu u nás nevadí, že jde o podezření z hrubého porušení zákonných norem? Neumožňujeme nečinností ve vyšetřování panu starostovi pokračování v činnosti, která byla při kontrole označena za hrubě odporující zákonu? Nebo jsme si jisti neoprávněností podání?

A za druhé: Pokud starosta obce tak pohrdá svými spoluobčany, že se ani nedostaví na mimořádnou schůzi rady svolanou k vysvětlení nestandardních postupů, nevadí vám tento fakt ani jako předsedovi sociální demokracie? Jde o člena sociálně demokratické strany, za kterou byl opět zvolen. Nejde náhodou o záměr podržet svého starostu?

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Požádám o odpověď premiéra pana Vladimíra Špidlu.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane poslanče, samozřejmě je nepříslušné, abych se vyjadřoval k průběhu trestního řízení, protože trestní řízení běží samostatným procesem, má vlastní procesní náležitosti a procesní lhůty a je nepřípustné a nesprávné, aby bylo ovlivňováno z politické pozice. Přesto mi dovolte, abych velmi krátce informoval o situaci tak, jaký je její současný stav.

Ze zprávy Okresního státního zastupitelství v Litoměřicích ze dne 19. 2. vyplývá, že na Okresním státním zastupitelství v Litoměřicích jsou vedeny dvě věci týkající se trestního oznámení na starostu Libochovic Ing. Jaroslava Beneše. Anonymní podání občanů Libochovic, doručené 4. 11. 2002 Okresnímu státnímu zastupitelství, v němž se upozorňuje na skutečnost, že starosta v době povodní měl zneužít pro své soukromé účely služební vozidlo a jel se podívat na záplavy v obci Lukavec. Vzhledem k tomu, že nebylo shledáno podezření z trestného činu, které by bylo nutné šetřit policejními orgány, postupem podle § 158 odst. 3 trestního řádu bylo oznámení postoupeno cestou právního a kontrolního oddělení Okresnímu úřadu v Litoměřicích k případnému dalšímu využití k výkonu vnitřní kontroly zastupitelstva města. Čili v tomto případě je věc z hlediska policejního uzavřena.

Dne 5. 11. 2002 bylo Okresnímu státnímu zastupitelství v Litoměřicích doručeno trestní oznámení na starostu města podepsané skupinou zastupitelů. V oznámení je vysloveno podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomocí veřejného činitele podle § 158 trestního zákona, ke kterému podle oznamovatelů mělo dojít tím, že ze strany starosty došlo k neoprávněnému proplacení faktury stavební firmě, která prováděla rekonstrukci chodníku v obci. Je poukazováno na skutečnost, že byly fakturovány práce, které nebyly odsouhlaseny radou města. Toto oznámení bylo postoupeno k dalšímu šetření místně a věcně příslušnému policejnímu orgánu, přičemž policejní orgán, který ve věci zahájil úkony trestního řízení, vyšetření dosud neukončil, a naposled byla státním zástupcem lhůta prodloužena do 30. 3. 2003. Čili policejní orgány nebo orgány činné v trestním řízení věc šetří, provádějí úkony a drží se v rámci trestního řádu. A jak už jsem řekl, je samozřejmě nesprávné a nemožné toto nezávislé trestní řízení ovlivňovat jakýmkoliv způsobem z politické pozice.

K vašemu dotazu na to, jaký je můj názor coby předsedy České sociálně demokratické strany na celý případ, a váš názor, že chceme krýt starostu, který je sociálním demokratem, mohu odpovědět pouze to, že pan starosta Ing. Beneš není členem sociálně demokratické strany.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane premiére. Vidím, že vaše odpověď vyvolala dodatečnou otázku. Prosím, pane poslanče, máte na ni jednu minutu.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za odpověď, pane premiére. Pokud v mezičase mezi mojí informací a dnem interpelace pan Ing. Beneš již není členem sociální demokracie, pak se sociálním demokratům omlouvám.

Domnívám se ale, že stejně je tato záležitost natolik naléhavá, že je třeba, aby byla sledována, přičemž věřím, že nezapadne. Bude se totiž jednat o určitý precedens, protože v řadě menších obcí postavení starosty doslova svádí k tomu, aby podobným způsobem jednal, a to rozporu se zákonnými předpisy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Přestože jsem nevnímala otázku, spíše konstatování, pan premiér chce doplnit své informace. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci. Důvod, proč vystupuji, spočívá v tom, že formulace, které použil pan poslanec Kohlíček, naznačují, jako by byla ruka v rukávě a jako by bylo zcela jisté, že pan starosta Beneš zneužil pravomoci veřejného činitele.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP