(Jednání pokračovalo ve 14.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne, vážený pane ministře, vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové. Dovolte, abych zahájil dnešní odpolední jednání Poslanecké sněmovny.

Budeme pokračovat v našem programu, a ještě než zahájím bod 35, sděluji, že o omluvu na odpolední jednání dnešního dne požádala ministryně zdravotnictví paní Marie Součková, která se účastní akce Českého svazu tělesně postižených sportovců TOP TEN 2002, když osobně předává ocenění deseti nejlepším zdravotně postiženým sportovcům za minulý rok. Tolik k omluvám, které byly sděleny ráno, a ještě tato jedna na dnešní odpoledne.

 

Nyní přejdeme k bodu

 

35.
Návrh poslanců Radima Turka, Milana Ekerta a Mariana Bielesze
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 593/1992 Sb.,
o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 114/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 114/1. A nyní prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů poslanec Radim Turek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že návrh zákona, který jsme předkládali spolu s kolegy Milanem Ekertem a Marianem Bieleszem, který máme pod sněmovním tiskem 114, jsem načetl již v rámci podrobné rozpravy v bodu "daně z příjmů - tisk 131", dovolím si Poslaneckou sněmovnu, abych ušetřil tímto i práci, požádat, aby přesunula prozatím tento bod programu jako bod 120, to znamená, až po projednání zákonů ve třetím čtení. V této chvíli děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předkladateli. Je to procedurální návrh, o kterém bychom měli rozhodnout bez rozpravy. Ještě zazvoním, abychom získali potřebné kvorum poslanců.

Všechny vás odhlásím a požádám vás o to, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, abychom zjistili, jestli pro procedurální hlasování budeme mít dostatek poslanců v sále. Požádal bych zároveň předsedy jednotlivých poslaneckých klubů, jestli by nezajistili účast svých poslanců alespoň tak, abychom mohli procedurálně rozhodnout o návrhu kolegy Turka. Vidím zde nejméně dva předsedy klubů, předseda klubu ČSSD a předseda klubu KSČM jsou přítomni.

Do té doby, než nás bude dostatečný počet, si procedurálně s kolegou Turkem, vyjasníme, jestli bod, který jsem otevřel, má být přerušen a odročen.

 

Poslanec Radim Turek: Přeřazen až jako bod 120 po třetích čteních, čili přerušit projednávání tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Přerušit a odročit projednávání až na konec třetích čtení, dobře.

Počkáme ještě na tři nebo již jen na dva kolegy. (Do jednacího sálu vstupují další poslanci.) A už je to výborné, přišel další předseda poslaneckého klubu a myslím, že nyní již budeme usnášeníschopní.

 

Opakuji návrh pana poslance Turka jako předkladatele návrhu zákona na přerušení jednání a odročení do skončení třetích čtení na této schůzi.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 65 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 65 z přítomných 83 bylo pro 78, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Přerušili jsme tedy bod 35 a přeřadili jsme jeho projednávání na konec třetích čtení.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Můžeme pokračovat v programu naší schůze bodem

 

36.
Návrh poslanců Václava Klause, Martina Kocourka a Vlastimila Tlustého
na vydání ústavního zákona o rozpočtové kázni České republiky
/sněmovní tisk 115/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 115/1. Prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan poslanec Václav Klaus. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Václav Klaus: Pane místopředsedo, vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych jménem dvou dalších předkladatelů, Martina Kocourka a Vlastimila Tlustého, uvedl poslanecký návrh zákona o rozpočtové kázni České republiky, který máte k dispozici v tisku 115.

Skutečnost, že je vývoj veřejných financí naší země v posledních pěti letech alarmující a že se den ode dne zhoršuje, je všeobecně přijímanou pravdou, na níž se, myslím, do značné míry zde ve sněmovně shoduje opozice i vládní koalice. Stejný názor má i široká odborná veřejnost. Vyřešit tento problém vyžaduje součinnost a spolupráci všech. Všech, kteří jej mohou ovlivnit, tedy exekutivy i legislativy, vládní koalice i parlamentní opozice. Tento negativní vývoj bychom měli společnými silami zastavit a měli bychom zavést pevná pravidla a jasné mechanismy, které by od nás všech a od vlády především vyžadovaly odpovědné hospodaření a rozpočtovou kázeň.

Zahraniční zkušenosti prokazují, že nekontrolovatelné zhoršování stavu veřejných financí, narůstání rozpočtových schodků a rychlý růst zadlužování státu nemohou skončit jinak než vážnou ekonomickou krizí s velmi nepříznivými dopady na zaměstnanost, stabilitu měny a životní úroveň občanů. Spoléhání se na nějaký zázračně rychlý ekonomický růst, který v budoucnu přijde a dluhy zaplatí, nepomůže. Zázraky se nedějí. Naše ekonomika roste pouze mírně a jakékoliv seriózní prognózy jsou v tomto směru spíše pesimistické.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP