(12.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jaromír Schling. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Schling: Paní předsedající, dámy a pánové, tato novela řeší jenom část problematiky, s kterou se budeme v budoucnosti setkávat. Týká se zákona o pozemních komunikacích, do kterého jsme opravdu před časem doplnili část, která by se dala nazvat speciálním koncesním zákonem, podle kterého bude možno koncesním způsobem budovat dálnice, rychlostní komunikace. Jenomže účast soukromého kapitálu se dá očekávat i v jiných oblastech. Například ve světě se běžně koncesním způsobem budují zařízení sociální péče, nemocnice, dokonce i věznice. Budují se prostě mnohé investice, o kterých stát usoudí, že z nějakých důvodů je výhodné je svěřit soukromému kapitálu na základě udělené koncese.

Pokud bychom přistoupili k tomu, že si vyhradíme kompetenci schvalovat takovéto koncesní smlouvy, pak počítejme s tím, že bychom to měli udělat u všech koncesí. Asi jich během několika příštích let, aspoň doufám, nebude málo a budeme se muset zabývat mnoha a mnoha podobnými věcmi. Ve všech ostatních evropských zemích, kde se koncesní způsob budování ať dopravní infrastruktury, nebo jiných investic používá, je ta kompetence svěřena vládám.

Já zde nebudu bojovat za vládu. Je na členech vlády, aby případně vznesli své námitky. Upozorňuji jenom na to, že se tímto návrhem dotýkáme jenom části celého komplexu problematiky koncesí, účasti soukromého kapitálu na budování investic, které přejdou posléze do vlastnictví státu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Z místa se hlásí pan poslanec Miloslav Vlček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vznesl námitku proti projednávání dle § 90 odst. 2, a to jménem poslaneckého klubu sociální demokracie a poslaneckého klubu KDU-ČSL. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Oznamuji tedy, že vzhledem k tomu, že byla vznesena námitka dvěma poslaneckými kluby proti projednávání podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, budeme pokračovat v projednávání podle § 90 odst. 7 jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Táži se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy? Vidím, že nikdo. Obecnou rozpravu uzavírám.

Předpokládám, že pan navrhovatel a pan zpravodaj nebudou chtít vystoupit se závěrečnými slovy vzhledem k tomu, že neproběhla žádná obecná rozprava. (Nežádají o vystoupení.)

Nepadl žádný návrh na vrácení ani na zamítnutí, proto se budeme nyní zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Má někdo jiný návrh? Nevidím, že by se někdo hlásil. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby byl tento návrh přikázán k projednání hospodářskému výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 63 z přítomných 163 poslanců hlasovalo 101 pro návrh, proti se vyslovil jeden poslanec. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru.

 

Končím tento bod a zároveň také končím dopolední jednání, ale prosím kolegyně a kolegy, aby ještě chvilinku vydrželi, protože s procedurálním návrhem se přihlásil pan poslanec Jozef Kubinyi. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Prosím klid!

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já mám jenom stručný procedurální návrh. Chci vás požádat o to, abychom bod č. 46, je to návrh poslance Vlastimila Tlustého na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 65/1965, zákoník práce, jinak je to sněmovní tisk 151, probírali ve středu příští týden, a to z důvodu nepřítomnosti předkladatele. S panem poslancem Tlustým jsem o tom mluvil, on souhlasí. Požádal bych vás, abyste hlasováním rozhodli, abychom tento bod probrali ve středu příští týden.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče já bych vás ještě požádala o upřesnění tohoto návrhu, zda chcete, aby se tento bod probíral jako první ve středu, případně po pevně zařazených bodech, abychom to upřesnili. (Reakce mimo mikrofon.) Dobře. Já o tomto návrhu nechám hlasovat.

 

Kdo souhlasí s návrhem, tak jak ho pan poslanec Kubinyi předložil? Zahajuji hlasování. Prosím, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 64 z přítomných 163 poslanců 110 hlasovalo pro návrh, proti návrhu bylo 5 poslanců. Návrh byl přijat.

 

Vyhlašuji polední přestávku. Odpolední jednání začne ve 14.00 hodin, a to sněmovním tiskem 114, bodem 35. Přeji dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 12.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP