(11.40 hodin)
(pokračuje Janeček)

Já si jenom říkám, že to je pro mě spíše ale dobrá zpráva. To znamená, že ti delikventi, abych tak řekl, nejsou zkažení. To znamená, že jsou možná pod nějakým špatným vlivem nějaké party, ale v okamžiku, kdy dokvasí jejich pubertální věk, tak se snaží vzpamatovat. Mě by velmi zajímala jiná statistika, totiž kolik z těch, kteří jsou zadrženi a kteří jsou ve výkonu trestu, poté co jsou propuštěni, spáchají něco obdobného znovu. Jaký je poměr těchto čísel? Zdali náhodou ono, že je dáme, nechci použít to ošklivé slovo do kriminálu, zdali to nebude jejich definitivní celoživotní výhybka k tomu, aby na této cestě setrvali.

Musím říci, že se věnuji práci s mládeží. Viděl jsem děti, které - někdy jsem měl pocit, že i patřily do kriminálu, ale pak jsem viděl jejich vývoj, že se z nich stali naprosto seriózní a poctiví občané. Znám lidi ve vysokých odborných funkcích, kteří se neradi hlásí k tomu, co všechno prováděli v době svého dětství, a kteří by na základě tohoto zákona možná skončili někde úplně jinde. Znám město, Mladou Boleslav, kde se podařilo velmi kvalitně zajistit spolupráci mezi školami a policií s tím, že policie kontroluje a ptá se dětí, co dělají v době školního vyučování v herně, co dělají v době školního vyučování v supermarketu atd. Vidím právě takovouto spolupráci jako základ, odkud bychom se měli vypíchnout.

Někdy, když jezdím do parlamentu, rád beru stopaře a někdy se také stane, že beru žáky školou povinné. A ptám se jich, co tady děláš, na silnici, jak je to možné, že nejsi ve škole, a co by tomu řekl tvůj tatínek? Také jsem párkrát udělal to, že jsem zastavil a to dítě vyložil a poslal ho zpátky do školy. Ale to si myslím, že je prostě otázka odpovědnosti každého z nás. Říci prostě - toto není to správné. I já se přikláním k tomu, že bych spíše podpořil onen vládní návrh zákona, který se mi zdá komplexnější, že jde více k meritu věci, než takovýto jednoduchý administrativní úkon - 14 let, spadla klec.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní uděluji slovo místopředsedovi vlády a ministru spravedlnosti panu Pavlu Rychetskému.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já jsem sledoval diskusi k tomuto bodu na monitoru ve své kanceláři a cítil jsem potřebu rychle přijet, abych vás požádal, abyste tak zásadní věc, jako je změna trestního zákona, velmi vážně zvažovali. Dobře víte, že vláda se zavázala ve svém legislativním plánu předložit Poslanecké sněmovně v tomto roce ne komplexní novelu, ale nový trestní kodex. Dokonce řada z vás ví, že obecná část trestního zákona nového už je hotová. Přislíbil jsem, že ji předáme k diskusi již teď, dříve než půjde do legislativní rady, dříve než půjde do normálního procesu, všem klubům zastoupeným v obou komorách Parlamentu. Myslím si, že to bude kodex, který se tady bude projednávat určitě nejméně jeden celý rok, a bude mnoho příležitostí k zásadní diskusi o tom, zda trestní odpovědnost, včetně toho, že tedy trestání a uvězňování ve věznicích má být spojeno s hranicí dosavadní, patnácti let, má být posunuta níž.

Jsem velice rád, že v této diskusi zazněla slova například z úst pana místopředsedy Langera nejenom o potřebě zásadní diskuse vedené napříč kluby, ale i napříč nejen odbornou právnickou veřejností, ale i veřejností, která se zabývá sociologií mládeže. Chci ovšem upozornit na to, že skutečně změna věkové hranice trestní odpovědnosti nemůže být přijata, nepromítne-li se například do zákoníku práce, kde máme hranici 15 let pro způsobilost k právním úkonům, samozřejmě do trestného činu pohlavního zneužívání, kde máme také zákonnou hranici 15 let. Dopad do ostatních právních norem je tak zásadní, že považuji za svým způsobem nekorektní to skutečně provést pouze drobnou novelou trestního zákona.

Ještě na této schůzi Poslanecké sněmovny povedeme zásadní diskusi nad návrhem zákona o soudnictví nad mládeží. Tento návrh zákona se snaží u nás zavést to, co je ve většině evropských zemí, tj. speciální úpravu trestání mládeže i dětí mimo trestní zákon samostatnou normou. Tento návrh zákona, který sem vláda předložila, předpokládá celou škálu opatření nejen výchovných, ale i represivního charakteru, namířených vůči osobám mladším 15 let pro případ, že se dopustí jednání, které jinak formálně naplňuje všechny znaky skutkové podstaty některého z trestných činů ve zvláštní části trestního zákona. Ale předpokládám, že takový pachatel mladší 15 let, tj. vlastně dítě, nebude souzen normálním soudem, nebude vězněn v normální věznici a bude pro něj dokonce vypracován individuální program, nejen represe, ale i program různých omezení a ochranných opatření, kterým se bude muset podrobit. Věřte mi, že to je jediná rozumná cesta jak čelit nežádoucímu asociálnímu jednání u dětí.

Na závěr bych chtěl říci jednu věc. Není pravda, a statistiky to nepotvrdily, že by narůstala kriminalita dětí. Pravda je, že narůstá závažnost těch činů, kterých se dopouštějí proti době před deseti dvaceti lety. Ale celkový objem kriminality je zhruba stále na stejné úrovni.

Opravdu bych se přimlouval za to, abychom nad zákonem o soudnictví nad mládeží, za týden, ani ne, a nad novým trestním kodexem, který přinese zásadní změnu pojímání trestního práva v České republice, vedli diskusi, ve které se nepochybně nevyhneme otázce hranice pro trestní odpovědnost z hlediska věku. Ale nedoporučoval bych, abychom jako dílčí jeden moment teď takovou novelu přijímali. Byl by to podle mého soudu opravdu krok ukvapený. Já se tím nebráním i eventuálnímu posunu té hranice, ale myslím si, že k tomu nemůže dojít dříve než skutečně po delší seriózní diskusi i s odborníky nejenom z oboru trestního práva.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu místopředsedovi vlády a nyní uděluji slovo panu poslanci Petru Bratskému.

 

Poslanec Petr Bratský: Paní předsedající, dámy a pánové, pan místopředseda vlády Rychetský částečně možná zodpověděl některé dotazy, které jsem chtěl předtím položit, takže se možná minu účinkem. Nicméně přesto jsem velice rád, že tato novela byla navržena, a to z jednoho jediného důvodu - už proto, že se v první části našeho volebního období znovu tento problém otevřel. Ono se tímto problémem snížení věkové hranice již zabývalo několik vlád a parlamentů před námi, v České republice, aspoň co se týče diskuse.

Myslím si, že není druh trestné činnosti, kterou by dneska děti pod 15 let nepáchaly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP