(10.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, paní zpravodajko. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Z místa se hlásí pan poslanec Ladislav Skopal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že jsme zjistili ještě určité možné dopady zrušení okresních úřadů a dohodli jsme se v zemědělském výboru i ve výboru pro veřejnou správou, regionální rozvoj a životní prostředí, že je potřeba znovu projednat tento zákon ve výborech, hned v úvodu navrhuji vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání.

Počítám s tím, že zástupci výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí budou rovněž chtít tento návrh zákona projednat ve svém výboru.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji a táži se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Nevidím nikoho, takže obecnou rozpravu končím.

Protože v obecné rozpravě padl návrh na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání, nechám o tomto návrhu hlasovat. Pokusím se svolat kolegyně a kolegy. Ještě malou chvilku.

 

Budeme hlasovat o vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 35 z přítomných 159 poslanců pro návrh hlasovalo 108, proti návrhu jeden poslanec. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem našeho programu je

 

14.
Vládní návrh zákona o konzervaci a využívání genetických zdrojů rostlin
a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství a o změně
zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
(zákon o genetických zdrojích rostlin a mikroorganismů)
/sněmovní tisk 55/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr zemědělství pan Jaroslav Palas. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vládní návrh zákona o konzervaci a využívání genetických zdrojů rostlin a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon o genetických zdrojích rostlin a mikroorganismů, sněmovní tisk 55, má za cíl především samostatně právně upravit vztah našeho státu ke genetickým zdrojům rostlin a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství a současně upravit tento vztah tak, aby tyto genetické zdroje byly trvale uchovány jak pro využití současné, tak budoucí generace.

Ve světě jsou již genetické zdroje pokládány za nenahraditelné národní bohatství, které pokud zmizí, zmizí navždy. Proto je jejich shromažďování, dokumentace, konzervace a využívání právně regulováno, ať již mezinárodními úmluvami, nebo v právních řádech jednotlivých států.

Předložený návrh zákona upravuje základní podmínky pro shromažďování, hodnocení, dokumentaci, konzervaci a využívání genetických zdrojů rostlin a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství. Stanoví práva a povinnosti pověřené osoby, která bude realizovat národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a mikroorganismů a současně bude provozovat genobanku rostlin. Dále návrh zákona stanoví práva a povinnosti účastníků národního programu, kteří budou vykonávat v rámci národního programu jednotlivé činnosti týkající se konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a mikroorganismů. Návrh zákona také upravuje výkon státní správy, dozor nad dodržováním povinností stanovených tímto zákonem a sankce za jejich porušování.

Návrh tohoto zákona byl podrobně projednán v zemědělském výboru Poslanecké sněmovny, který přijal na své 12. schůzi dne 5. února 2003 několik pozměňovacích návrhů, které navrhovaný zákon zpřesňují a upravují. S těmito pozměňovacími návrhy plně souhlasím.

S ohledem na výše uvedené a vzhledem k přímému vztahu navrhované právní úpravy k harmonizaci našeho právního řádu s předpisy Evropských společenství doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o genetických zdrojích rostlin a mikroorganismů, sněmovní tisk 55, postoupila k projednání ve třetím čtení.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 55/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Vážená paní předsedající, paní a pánové, obsahově velmi krásně a přesně pan ministr projednávanou problematiku popsal, čili já se omezím pouze na to, že vás seznámím s usnesením zemědělského výboru, který na své 12. schůzi dne 5. února 2003 zákon projednal a doporučuje Poslanecké sněmovně tento zákon schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Jako zpravodaj i jako poslanec zemědělského výboru se k tomuto doporučení samozřejmě připojuji s tím, že avizuji, že v podrobné rozpravě budu mít ještě jeden drobný pozměňovací návrh, který je víceméně legislativně technického charakteru a který bude opravou chyby, která se vloudila.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se někdo z pánů poslanců a poslankyň hlásí z místa. Nevidím nikoho. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se přihlásil pan zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Jak již jsem avizoval, předkládám následující pozměňovací návrh k § 32.

Paragraf 32 zní: "Tento zákon nabývá účinnosti třicátým dnem po jeho vyhlášení."

Odůvodňuji svůj návrh následujícím: V současném návrhu textu zákona je již naprosto - jak sami uznáte - nereálně stanovena účinnost dnem 1. ledna 2003. Zákon by sice měl nabýt účinnosti co nejdříve, nicméně je nutné zachovat určitou prodlevu od jeho vyhlášení do nabytí účinnosti. A z těchto důvodů navrhuji právě podaný návrh, to znamená účinnost zákona stanovit 30. den po jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Táži se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nehlásí, nevidím nikoho. Končím podrobnou rozpravu a zároveň končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodajovi.

 

Dalším bodem je

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2000 Sb.,
o Státním zemědělském intervenčním fondu a o změně některých dalších zákonů
(zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu), a zákon č. 252/1997 Sb.,
o zemědělství, ve znění zákona č. 62/2000 Sb. a zákona č. 307/2000 Sb.
/sněmovní tisk 61/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr zemědělství pan Jaroslav Palas. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych Poslanecké sněmovně Parlamentu představil vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2000 Sb., o Státním zemědělském intervenčním fondu a o změně některých dalších zákonů (zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu), a zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění zákona č. 62/2000 Sb. a zákona č. 307/2000 Sb., sněmovní tisk 61.

Hlavním cílem novelizace zákona č. 256/2000 Sb. je vytvoření podmínek pro plnou realizaci společné zemědělské politiky Evropské unie po přistoupení České republiky k Evropské unii. Znamená to vytvoření právního rámce pro implementaci obou pilířů politiky Evropské unie týkající se zemědělství a venkova. To znamená pilíře organizace trhu a pilíře rozvoje venkova a strukturálních opatření týkajících se zemědělství a venkova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP