Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
19. února 2003 v 9.02 hodin

Přítomno: 161 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 10. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní srdečně vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Zároveň sděluji, že pan ministr Sobotka má náhradní kartu č. 9.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Lubomír Zaorálek, předseda Poslanecké sněmovny, z důvodu nemoci, místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip z důvodu účasti na jednání Ústavního soudu v Brně, poslanec Jan Kavan z důvodu nepříznivých klimatických podmínek při odletu z USA, poslanec Josef Mandík z důvodu úmrtí v rodině, poslanec Josef Mikuta z důvodu nemoci, poslanec Petr Pleva z důvodu nemoci, poslanec Lubomír Suk z důvodu nemoci, poslanci Ouzký Miroslav a Maštálka Jiří z důvodu zahraniční služební cesty, poslanci Karas Jiří, Plachý Jaroslav, Rusová Marie a Šulák Petr z důvodu účasti na zasedání OBSE ve Vídni.

Z vlády se dnešního dne omlouvá pan ministr Vladimír Mlynář z důvodu dlouhodobě plánované pracovní cesty do západních Čech a místopředseda vlády Cyril Svoboda z důvodu pracovní cesty do Portugalska a Španělska.

Dnes budeme pokračovat v projednávání návrhů zákonů ve druhém čtení podle schváleného pořadu. Přistoupíme k bodu 11, jímž je

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 593/1992 Sb., o rezervách
pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 131/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane minstře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, dobré ráno. Dovolte mi abych uvedl druhé čtení novely návrhu zákona o daních z příjmů. Chtěl bych říci, že tato novela je harmonizační novelou, která nesleduje změny v oblasti sazeb.

Chtěl bych poděkovat rozpočtovému výboru za způsob projednání návrhu tohoto zákona, protože musím konstatovat, že pozměňovací návrhy, které rozpočtový výbor přijal, vesměs sledují zpestření navrhované úpravy nebo její doplnění v zájmu věcné a časové provázanosti s jinými právními předpisy. Naopak na jednání výboru nebyly akceptovány návrhy, které by tuto technickou harmonizační novelu posouvaly do jiné roviny, návrhy, které by znamenaly negativní dopad na příjmovou stránku státního rozpočtu.

Věřím, že obdobným způsobem jako rozpočtový výbor přistoupí k projednávání tohoto návrhu i celá Poslanecká sněmovna a že pozměňující návrhy, které zde zazní v rozpravě ve druhém čtení, budou směřovat k tomu, abychom byli schopni posléze schválit tuto změnu zákona o daních z příjmů jako novelu, která je čistě harmonizační a směřuje k implementaci právní úpravy Evropské unie.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Miroslav Kalousek. V prvém čtení jsme přikázali tento tisk k projednání rozpočtovému výboru. Toto usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk č. 121/1. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážení oba dva členové vlády, kolegyně a kolegové, rozpočtový výboru zasedl 29. ledna 2003 a na své 9. schůzi přijal usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout tento návrh zákona s pozměňovacími návrhy, které rozpočtový výbor přijal a které navrhuje Poslanecké sněmovně rovněž přijmout.

Dovolte, abych avizoval legislativně technickou úpravu, která pravděpodobně vznikla chybou při přepisu, a protože se jedná o legislativně technickou chybu, avizuji ji pouze pro třetí čtení a nepředkládám ji jako pozměňující návrh. Bude se týkat skutečnosti, že v článku II přechodných ustanovení, v bodu 1 nepatří číslo 84, ale číslo 85.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásili poslanci Miloš Melčák a Jaroslav Gongol. Pan poslanec Melčák má slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloš Melčák: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Dovolím si přednést v podstatě tři námitky proti navrhované novele, z nichž jedna je upravena usnesením rozpočtového výboru, a proto se v podstatě jedná o dvě nové námitky. Tyto námitky upozorňují, že navrhovaná novela zhoršuje investiční prostředí v České republice, a proto se domnívám, že je třeba v této novele udělat některé úpravy.

První úprava se týká neúměrného prodloužení lhůt pro vyměření daně. Novelou navrhovaná změna neúměrně prodlužuje období pro vyměření daně u příjemců investičních pobídek, čímž by tyto subjekty vystavila nepřiměřeně dlouhému období nejistoty - ukazuje se, že až 23 let - týkající se oprávněnosti čerpání daňové investiční pobídky.

Lhůty pro vyměření daně u pobídkových poplatníků stanovuje § 38r odst. 1 zákona o daních z příjmů. Navrhovaná novela § 38r odst. 1 zákona o daních z příjmů stanovuje lhůtu pro vyměření daně jak pro zdaňovací období, ve kterém nárok na slevu vznikl, tak pro všechna zdaňovací období, za která lze slevu uplatnit, po dobu deseti let, s použitím § 47 zákona o správě daní a poplatků, od konce kalendářního roku, v němž uplynula lhůta pro uplatnění nároku na slevu. Jedná se tedy o odlišný režim vyměřování pro pobídkové poplatníky oproti "klasickým" poplatníkům. U "klasických" poplatníků stanoví lhůtu pro vyměření § 47 zákona o správě daní a poplatků pro každé zdaňovací období zvlášť, a to na tři roky od konce zdaňovacího období, v němž vznikla povinnost podat daňové přiznání, přičemž tato lhůta může být za splnění určitých předpokladů prodloužena, nejdéle však na období deseti let.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP