(17.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Nyní otvírám obecnou rozpravu, do které mám zatím jedinou přihlášku pana poslance Jaromíra Kohlíčka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení kolegové, milé kolegyně, vážení páni členové vlády, dovolte mi, abych trošičku rozšířil ten celý pohled na záležitost, která se zde mění.

Zákon o přechodu některých dalších práv a závazků České republiky na kraje a obce, který jsme již několikrát otevírali a který je touto předlohou měněn, umožňuje, aby některé závazky, některé nemovitosti a některé instituce přecházely mezi jednotlivými úrovněmi, mezi krajem, obcí, okresem a státem. Já bych chtěl využít právě této okolnosti a chtěl bych potom v podrobné rozpravě upřít vaši pozornost na možnost nahradit nebo spíš zaměnit to, co se stalo v tom původním zákonu, v té původní předloze, kdy dvě organizace přešly na kraje, a tyto dvě organizace, jak se o nich vyjádřila shodně i krajská zastupitelstva, by bylo vhodnější vzhledem k jejich unikátnímu postavení v rámci České republiky převést na stát.

Chtěl bych vás požádat, vážení kolegové, abyste byli v tomto shovívaví. Neotvírám žádný další zákon, otvírám pouze další část tohoto zákona a chtěl bych jej využít k tomu, aby se dvě instituce převedly opačným směrem. To je všechno v obecné rozpravě. V podrobné rozpravě bych potom přednesl konkrétní návrhy a zdůvodnil bych je.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu Kohlíčkovi a ptám se, jestli má ještě někdo jiný zájem vystoupit v rozpravě. Není tomu tak, tedy obecnou rozpravu končím.

Ptám se, jestli má někdo zájem o závěrečná slova po obecné rozpravě. Není tomu tak. Ptám se zpravodajů, aby mě kontrolovali, zda padl nějaký návrh k hlasování. Já o žádném nevím, tedy můžeme pokračovat. Nemáme o čem hlasovat.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec a zpravodaj Šustr. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, první pozměňující návrh. V návrhu zákona sněmovní tisk 19 se na konec názvu doplňují slova - uvozovky - a zákon č. 206/2002 Sb., kterým se mění zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o Státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů.

Hlasovatelné bude, zda bude přijato usnesení zemědělského výboru.

Druhý pozměňující návrh. V § 15 odst. 1 se číslovka 2002 nahrazuje číslovkou 2003. Krátké zdůvodnění: Zákon č. 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků k majetku České republiky, ve znění zákona č. 10/2001 Sb. a zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, dále jen zákon 290, v § 14 určil, že dnem 1. ledna 2002 přecházejí do vlastnictví občanských sdružení působících v oblasti tělovýchovy a sportu z vlastnictví České republiky sportovní zařízení, u kterých trvají vztahy trvalého užívání nebo se změnily na výpůjčku. V § 15 odst. 1 stanovil termín k vyhotovení protokolu o předání a převzetí tohoto majetku, a to do 31. prosince 2002. Protokol je listina, kterou nabyvatel zašle s ohlášením přechodu vlastnického práva z České republiky na nabyvatele k provedení záznamu práv do katastru nemovitostí. Protože byly zrušeny okresní úřady a tím pádem nešlo stihnout úplně všechno, je potřeba tento termín o rok posunout.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu poslanci Ladislavu Šustrovi. Nyní se do rozpravy přihlásil pan ministr a poslanec Zdeněk Škromach. (Hovoří s ním poslankyně Konečná.) Žádám poslankyni Konečnou, aby nezdržovala pana ministra, který se řádně přihlásil do rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji doplnění zákona č. 290/2002 Sb. o § 14 písm. a), a to ve znění: Dnem 1. 1. 2004 přecházejí do vlastnictví odborových organizací evidovaných dle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, pozemky, u kterých trvají vztahy trvalého užívání nebo se změnily na výpůjčku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi Zdeňku Škromachovi za pozměňovací návrh. Nyní je do podrobné rozpravy přihlášen pan kolega Jaromír Kohlíček s avizovaným pozměňovacím návrhem. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane místopředsedo vlády, vážení kolegové, milé kolegyně, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrhy k článku 1.

Za prvé. V části první § 9 za odst. 1 se vkládá nový odst. 2, který zní: Dnem 1. října 2003 se stávají krajské příspěvkové organizace uvedené v příloze 2 k tomuto zákonu státními příspěvkovými organizacemi, ke kterým přísluší funkce zřizovatele Ministerstvu kultury. Zároveň dnem 1. října 2003 přecházejí z vlastnictví krajů do vlastnictví České republiky věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které k rozhodnému dni spravovaly krajské příspěvkové organizace uvedené v příloze k tomuto zákonu. Příslušnost hospodařit s tímto majetkem upraví zřizovatel ve zřizovací listině. Příspěvkové organizace zůstávají nositeli závazků včetně práv a povinností z pracovních vztahů.

Ostatní body se přečíslují.

V příloze 2 na konci textu se doplňují tato slova: Seznam krajských příspěvkových organizací, u nichž přechází funkce zřizovatele z krajů na Ministerstvo kultury a u nichž přecházejí věci, práva a jiné majetkové hodnoty a závazky včetně práv a povinností z pracovních vztahů, které spravují, z majetku krajů do vlastnictví České republiky. Galerie Benedikta Reita v Lounech, Pivovarská 29/34, poštovní směrovací číslo 440 01 Louny, 003 60 724. Muzeum umění Olomouc, Denisova 47, poštovní směrovací číslo 771 11 Olomouc, 0049 45 69.

Zdůvodnění jsem se snažil naznačit v obecné rozpravě. Jedná se o dvě instituce, které mají celostátní záběr a u nichž kraje jednoznačně vyjádřily vůli, aby tyto instituce přešly do majetku státu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegu Kohlíčkovi. Do podrobné rozpravy se přihlásil pan předseda výboru ústavně právního pan kolega poslanec Miloslav Výborný. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové, prosím, abyste pak v třetím čtení při hlasování o pozměňovacím návrhu pana poslance Kohlíčka věnovali tomuto pozměňovacímu návrhu mimořádnou pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP