(16.20 hodin)
(pokračuje Janeček)

V naší republice zemře za rok 22 000 lidí, takže jestli 600 lidí je pro vás mávnutím ruky a není to pro vás zajímavé, pro mě je to věc velmi citlivá. Upozornil bych vás na to, že udržovací reklama se týká lidí, kteří zboží kupují, ale tady jde o to, že tabákovému průmyslu právě každý rok těch 22 000 konzumentů zemře a on musí nově nabrat ony teenagery. Čili to je nová zaváděcí reklama a její dopad se odhaduje na takových 10 až 20 %.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Janečkovi, že dodržel termín faktické připomínky, a prosím, s řádnou přihláškou do rozpravy pan poslanec a zpravodaj Tomáš Teplík. (Místopředseda Langer: Tomáši, stručně!)

 

Poslanec Tomáš Teplík: Pane místopředsedo, děkuji vám za výzvu, nicméně nejprve mi dovolte, abych se…

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nebyla moje, pane kolego, ale pana místopředsedy Langera. Já myslím, že i on bude udržovat pořádek ve sněmovně. Já chápu, že spěchá.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Pane místopředsedo, pane předsedající místopředsedo, nejprve mi dovolte, abych se vám omluvil za rozsah své zpravodajské zprávy, který byl poněkud větší, než zpravodajská zpráva měla být, a i ten obsah byl poněkud odlišný, ale věřím, že když si dám příště pozor, že mi to určitě prominete.

Teď už k věci. Avizoval jsem ve své zpravodajské zprávě toto své vystoupení, které bude znamenat předložení návrhu na zamítnutí. Udělám radost panu kolegovi Langerovi a to zdůvodnění tohoto návrhu bude relativně opravdu krátké. Domnívám se, že problém kouření a požívání tabákových výrobků bude existovat v této zemi do té doby, dokud budou existovat tabákové výrobky. V této souvislosti jsem přesvědčen, že návrh pánů předkladatelů vede k monopolizaci trhu tabákových výrobků. Je to prosté, proč k tomu může dojít. Je to prostě proto, že kuřáci - a jsou mezi námi a není mezi námi málo kuřáků - jsou zvyklí na určité značky tabákových výrobků, které jsou - nechci uvádět teď číslo, ale dovolím si to odhadovat na 80 % - výrobky jednoho daného jistého výrobce. Ve chvíli, kdy nebude možnost, i když omezená, i když malá, ale přece jen nějaká, vybrat si jiné výrobky, povede to samozřejmě k radosti tohoto jednoho výrobce a potažmo samozřejmě také k monopolizaci trhu s tabákovými výrobky. To uvádím navíc k těm argumentům, které jsem uvedl již ve své poněkud širší zpravodajské zprávě.

Proto předkládám návrh na zamítnutí předlohy návrhu pánů kolegů Janečka a Holáně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Řádně přihlášen je Pavel Svoboda, ale ještě před ním s faktickou poznámkou zástupce předkladatele, pokud nechcete… Dobře, takže pan poslanec Pavel Svoboda řádně přihlášený do rozpravy jako zatím poslední písemně přihlášený do obecné rozpravy.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, nebudu zde uvádět leckdy řečené argumenty pro a proti. Rád bych tento návrh zákona zasadil do rámce evropské legislativy, jak jsem koneckonců k tomu byl vyzván i kolegou Vojířem.

Návrh novely zákona vychází ze směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 98/43/ES o sbližování právních a správních předpisů členských států ve vztahu k reklamě na tabákové výrobky a sponzorství tabákových výrobků, která byla Evropským soudním dvorem zrušena. Chtěl bych vás však informovat, že v době, kdy byl návrh zákona předkládán, byl připravován nový návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o sbližování právních a správních předpisů členských států o reklamě a sponzorství tabákových výrobků, který měl zrušenou směrnici nahradit. Dne 2. prosince loňského roku rada ministrů EU schválila novou směrnici, která doplňuje již existující zákaz reklamy v televizi a kterou nyní musejí členské státy prosadit do své legislativy do 31. července roku 2005. Dle této směrnice je zakázána reklama na cigarety v novinách, časopisech, rozhlasu, internetu, ale i při mezinárodních sportovních či kulturních akcích. Chci však zdůraznit, že se zákaz dle této směrnice nevztahuje na billboardy, plakáty, na propagaci cigaret v kinech a prodejnách tabáku. Zákaz se též nevztahuje na tzv. nepřímou reklamu, např. prostřednictvím log cigaretových firem na oblečení.

Z uvedených skutečností vyplývá, že by bylo žádoucí připravit nový, komplexní návrh novely tohoto zákona. Stejný názor má koneckonců i vláda. Návrh poslanců Janečka a Holáně je sice slučitelný s právem Evropských společenství, nicméně jde daleko za rámec evropských směrnic právě u zákazu reklamy na billboardech, plakátech a v kinech. Je však také pravda, že zavedení takovýchto opatření je plně v pravomoci každého členského státu, kromě uvedených zákazů. Je tedy na nás, na poslancích a senátorech Parlamentu ČR, do jaké míry má tato reklama být v České republice regulována.

Vážené dámy, vážení pánové, z výše uvedených důvodů si dovoluji navrhnout v podrobné rozpravě vrácení tohoto návrhu zákona autorům k přepracování a zároveň doporučuji, aby nový, komplexní návrh novely tohoto zákona, návrh regulace reklamy, vypracovala vláda.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Svobodovi. Přihlášen je pan poslanec Janeček a poté ještě pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové a kolegyně, já velmi a velmi děkuji kolegovi Svobodovi za tato slova, která zde řekl, neboť to jsou slova zásadní. Kolega Svoboda uznal a na základě evropských norem potvrdil, že reklama získává nové zákazníky. A říká nám: počkejme, až nás Evropa donutí k tomu, abychom přijali legislativu, až Evropa ochrání naše lidi před našimi zákonodárci, až Evropa donutí naše zákonodárce, aby chránili malé děti, aby bránili závislostem a snížili počet zbytečných úmrtí. Vážení přátelé, už možná chápu určitý euroskepticismus některých stran, protože pokud toto je argument a pokud máme šanci, že nás Evropa bude chránit před těmito názory, pak je to skutečně dobře.

Já jsem velmi rád, že kolega Svoboda také uznal, že tento zákon není v rozporu s evropskými směrnicemi. Když jsem byl ve výboru pro evropskou integraci, tak kolegové přiznali, že v podstatě nejde o tu Evropu, jde o to, jak tento zákon zlikvidovat. Téměř jsem cítil určitý kouř ve vzduchu. Mám dojem, že tam někdo byl přede mnou.

Vážení kolegové, to jsou věci natolik závažné, že člověk se bojí vůbec uvažovat o tom, jak je možné, že parlament, který dostane zprávu o tom, že kouření zabije každý den 60 lidí, že tady jsou lidé, kteří mají tu závislost tak silnou, že po operaci plic pro karcinom plic stejně musejí kouřit dál, tak hluboká je ta závislost, lidé, kteří po Buergerově chorobě, kdy jsou jim amputovány části dolních končetin, jsou na vozíku, tak nedokáží svou závislost zvládnout. Je mi líto, že kolegové, kteří vědí o tom, že se tabakismus podílí i na syndromu náhlého úmrtí dítěte, že se jim neřekne - to je podivné. Oni říkají neregulujme. Kolega Svoboda přece ví a všichni kolegové vědí, že regulace je naprosto běžná a chrání lidské životy. Když si sedne do auta, musí se připoutat, aby chránil své zdraví. Nesmí jet po dálnici rychlostí větší než 130 km a mimo obec rychlostí vyšší než 90 km. A to mu nevadí, že tady regulace je. Jemu vadí, že je nějaká firma nějakým způsobem omezována v tom, aby masírovala naše děti a činila z nich nesvobodné občany, kteří nakonec po těch 10, 20, 30 letech zemřou za velmi nepříjemných okolností. Nevím, jestli někdo viděl rodinu, ve které zemřela matka nebo otec a zanechali po sobě sirotky a řekl si: to je mi jedno, protože peníze jsou až na prvním místě a čisté a špinavé peníze nejsou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP