(16.30 hodin)
(pokračuje Janeček)

Nechápu jak je to možné, ve svobodném parlamentu takovýmto způsobem postupovat. Proto bych vás ještě jednou požádal, přátelé, vzpamatujme se a nečekejme, až nás Evropský parlament donutí, abychom chránili naše občany. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Janečkovi jako zástupci předkladatelů. Zdviženou ruku kolegy Kalouska jsem vnímal, jako že se přihlásil mezi ty, kteří jsou závislí na kouření, tudíž se nehlásil do rozpravy. Tak tomu rozumím správně. Řádně přihlášený je pan poslanec Karel Vymětal, po něm se připraví pan Martin Říman. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane místopředsedo. Chtěl bych vás nejdřív v úvodu poprosit, kdybyste vyřídil panu zpravodaji Svobodovi, že kdyby si občas přečetl jednací řád, zjistil by, že se jednak nacházíme v obecné rozpravě, nikoliv podrobné, a že ve druhém čtení není možné navrhovat vrátit k přepracování jakoukoliv předlohu, to lze jenom v prvním čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, musím vás upozornit, že znám text § 93 a že se pana poslance Svobody zeptám, jak mínil svůj návrh. Byl bych rád, kdybyste se vyjádřil v obecné rozpravě k návrhu zákona.

 

Poslanec Karel Vymětal: To je jedna věc. Druhá věc. Chtěl bych říci, že chválím postup pana místopředsedy Filipa ve vztahu ke zpravodajství pana zpravodaje Teplíka, protože nešlo o rozměr a rozsah jeho zpravodajské zprávy, ale zapomněl, že jednací řád říká, že zpravodaj má informovat o průběhu projednávání materie ve výboru a informovat Poslaneckou sněmovnu o výsledcích tohoto projednávání. Nemůže zpravodaj přece vykládat své názory, to nechť si řekne v rozpravě, řádně se přihlásí a může cokoliv říkat v předmětné záležitosti.

Polemizoval bych i s tím, co říkal pan zpravodaj Teplík, že vidí příčinu v tom, že dokud tady budou tabákové výrobky, tak se prostě problému nezbavíme. A z toho důvodu že je třeba reklamu na tabákové výrobky trpět. Já to nechci srovnávat, ale my máme také v této republice drogy, takže bychom měli říci, když tady máme drogy, tak pustíme reklamu na drogy. Nebo máme tady zločiny? Máme, tak pusťme reklamu na provádění zločinů. To přece není možné takovýmto způsobem uvažovat, podle mého názoru, samozřejmě.

K tomu, jak tady říkal pan zpravodaj Teplík, že probíhalo těsné hlasování ve výboru, bych chtěl informovat Poslaneckou sněmovnu, jak to v hospodářském výboru probíhalo. Pan poslanec Teplík předložil řadu pozměňovacích návrhů. Tyto pozměňovací návrhy byly hlasovány, a to s tímto výsledkem - z 18 přítomných členů hospodářského výboru pro přijetí těchto návrhů bylo 6, proti bylo 10 a 2 se zdrželi. Takže drtivou většinou hospodářský výbor tyto pozměňovací návrhy nepřijal. Nikoliv těsnou - drtivou. Chtěl bych poprosit i pro příště jiné zpravodaje, aby skutečně informovali o většinovém názoru výboru, ve kterém je projednávána materie, a své názory nechť si nechají do rozpravy jako slovo poslance.

Na závěr bych chtěl říci, že sám jako zdivočelý kuřák budu rád, když tento návrh zákona hladce projde touto sněmovnou a bude schválen. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Vymětalovi. Faktickou připomínku pan zpravodaj? Ne. V tom případě je přihlášen pan Martin Říman a pan zpravodaj Teplík se vyjádří později.

 

Poslanec Martin Říman: Dámy a pánové, vážený pane předsedající, já bych byl velmi rád, kdybyste mohl tlumočit panu předkladateli Janečkovi mé sdělení o tom, aby nedělal z členů Poslanecké sněmovny malé děti, aby argumentoval racionálně a věcně, a nikoliv dramaticky a emotivně. Přece jenom jsme ve sněmovně, v Parlamentu, a nejsme v dramatickém kroužku nebo na divadle. To za prvé.

Za druhé. Argumentuje-li pan poslanec Janeček úmrtími, katastrofami, sirotky, tak možná by ho mohlo zajímat, že nejenom co se týče kouření, ale obecně nežijeme ve světě nulových rizik. Žijeme ve světě nenulových rizik a to se týká každého předmětu lidského podnikání, lidského života. A v jeho logice bychom nemohli zakázat pouze reklamu na tabákové výrobky, ale museli bychom zakázat reklamu na já bych řekl polovinu toho, na co se reklama dělá. Mohu ho ubezpečit, že znám, že vím o dětech, které ztratily oba rodiče při automobilové havárii.

Za poslední, za třetí. Myslím, že se tady docela pěkně projevuje, ukazuje, jaký je rozdíl mezi levicí a pravicí. Levice, jak nám pěkně pan poslanec Janeček ukazuje -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás na chvilku přeruším. Požádám všechny poslance na levé i pravé straně sněmovny, ale i ve středu, aby své rozhovory přenesli do kuloárů a případně se zklidnili, abyste mohl v klidu přednášet svůj projev. Myslím si, že zaujme i pana zpravodaje. Děkuji.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji. Mně to nevadí. Kdo chce poslouchat, poslouchá. Kdo nechce, může se bavit.

Dokončil bych svoji myšlenku. Levice by ráda, aby lidé fungovali tak, jak si ona představuje. Pravice ví, že lidé jsou takoví, jací jsou, a těžko je můžeme předělávat. Praxe potom ukazuje, že snahy levice nakonstruovat člověka podle jejích sebelepších představ končí většinou někde v pekle. Stejně tak to bude i s tímto zákonem, pokud projde. Protože to, co je vidět, to je to, že nebude reklama na tabákové výrobky a že možná někdo nezačne kouřit. Ale to, co není vidět, to je samozřejmě daleko komplikovanější. Je toho samozřejmě daleko více a toho se teprve dočkáme.

V roce 1962 Itálie zakázala to, o čem my dneska diskutujeme, zakázala reklamu na tabákové výrobky. V 60. letech se v průměru v Itálii prodalo ročně asi 70 miliard kusů cigaret. V roce 2002, tedy po více než 30 letech, tedy kdy už více než jedna generace žila ve světě bez reklamy na tabákové výrobky, se počet prodaných kusů v Itálii zvýšil asi o 50 %.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. S faktickými připomínkami pan kolega Ransdorf, pan kolega Kalousek a pan navrhovatel. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Chtěl bych říci, že první kuřák v Evropě po objevení Ameriky se jmenoval Rodrigo de Jerez. Dostal mnohaletý trest a Kolumbus ho tahal z vězení. Do vězení ho dostala inkvizice. Nevím, jestli inkvizice byla představitelkou levice. To je první poznámka.

Druhá poznámka se týká ctihodných kolegů z lidové strany, protože je právě kolega předřečník zařadil mezi levici. Nevím jestli jsou s tímto hodnocením spokojeni. I když samozřejmě, kdybych vzal encykliky Jana Pavla II., tak ty mají s levicí velmi mnoho společného.

Třetí poznámka na okraj levicovosti a pravicovosti. Tak nevím, kdo je levičák. Když například Margaret Thatcherová, kterou strana ctihodného pana kolegy předřečníka tak uctívá, se rozhodla skoncovat s britským uhelným průmyslem, propouštěla horníky ve velkém. Když tam v roce 1984 propukla stávka, tak tu věc nenechali nějak projít přirozenou cestou, ale povolali proti stávkujícím policii a vojáky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP