(16.00 hodin)
(pokračuje Janeček)

Byl bych rád, abychom si to uvědomili. Často se hovoří o tom, že se to týká jen dospělých, že každý má právo svobodné volby. Toto je údaj týkající se novorozenců a dětí do jednoho roku věku.

Je mi velmi líto, že se projevujeme jako zákonodárný orgán tak neuvěřitelně necitlivý, že jsme lidé tak tvrdého srdce, že nejsme schopni pochopit, že tím, že usnadňujeme distribuci těchto látek, že necháváme naše děti, aby byly průmyslově přesvědčovány k tomu, aby zahájily kouření, že tady vedeme obrovskou válku, že naše nemocnice jsou v deficitu, který je 3 miliardy korun, a přitom odmítáme diskutovat o tom, že tytéž nemocnice musí vydat na léčení nemocí způsobených kouřením částku desetinásobnou, tedy 23 miliardy korun. Celé naše zdravotnictví vydává 29 miliard korun - a to nás nezajímá, nikdo nesvolává mimořádnou schůzi k tomu, jak zabránit této skutečnosti, nikdo nevyhlašuje stav legislativní nouze z důvodu, že každý den zemře 60 lidí. Jak je to možné? Jaký jiný důvod než korupční prostředí v této republice to může vysvětlit? Jiný důvod nenacházím.

Proto jsem strašně rád, že poprvé v historii České republiky vláda České republiky podpořila přijetí tohoto návrhu zákona, a doufám, že tentokrát Poslanecká sněmovna tento návrh přijme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů. Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru, výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a návrh iniciativně projednal také výbor pro evropskou integraci. Usnesení jednotlivých výborů vám byla rozdána jako sněmovní tisky č. 8/2 a 8/3. Výbor pro evropskou integraci předložil záznam ze svého jednání.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru poslanec Tomáš Teplík.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážený pane místopředsedo, vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, svou zpravodajskou zprávu zahájím konstatováním suchého a holého faktu. Hospodářský výbor projednal předmětný návrh kolegů Janečka a Holáně na svém zasedání dne 14. listopadu loňského roku a doporučil tento návrh sněmovně bez výhrad k přijetí. Nicméně toto suché a holé konstatování by neobsahovalo celou barvitost a pestrost diskuse ani těsnost hlasování, která k tomuto návrhu byla.

Dokáži si představit, stejně jako kolegové, kteří podporovali pozměňovací návrhy k tomuto návrhu ve výboru hospodářském vznášené, že se můžeme bavit o omezování tabákové reklamy, zejména venkovní, velkoplošné. Ano, to všechno je možné. Můžeme vést diskusi o tom, do jaké míry má či nemá tabáková reklama vliv na nárůst používání nebo užívání tabákových výrobků, ale stejně tak můžeme vést diskusi, do jaké míry má zákaz či omezení této reklamy vliv na pokles užívání tabákových výrobků. Toto všechno je legitimní a možné.

Pozměňovací návrhy, které byly přednášeny ve výboru hospodářském, byly návrhy, které představovaly jisté východisko, jistý kompromis. Návrhy se týkaly úpravy vztahů této reklamy k činnosti nakladatelské, vydavatelské, specifickému sponzoringu - zdůrazňuji specifickému - a obdobným dalším aktivitám. Bohužel diskuse, která se k tomuto tématu vedla, byla ze strany oponentů těchto pozměňovacích návrhů vedena v duchu poněkud demagogickém a člověk by nabyl dojmu, že třeba stravovací a pohostinské podniky, které jsou určeny výhradně pro dospělé, jsou téměř plné nezletilců, restaurace, bary, kina po 22. hodině jsou téměř plné nezletilců, specifické a speciální časopisy určené výhradně pro dospělé jsou čteny snad z 95 % nezletilci. Nedomnívám se, že tomu tak je. Jistě, existují určité výjimky, existují křiklavé příklady, kdy je možné dokazovat, že občas někdy něco takového nezletilec přečte či navštíví. Ano, toto všechno je možné.

Stejně tak bylo argumentováno právními předpisy Evropské unie - nikoli tím, co obsahují, ale tím, co neobsahují. Bylo uvedeno, že předmětný návrh kolegů předkladatelů není v rozporu s těmito směrnicemi. Co navrhují kolegové, není upraveno těmito směrnicemi, to je přesnější výraz. Páni kolegové podle mého názoru vystupují v duchu logiky, jako když špatně zaparkujeme autem, tak je určitě oprávněné, že dostaneme pokutu, ale kolegové k tomu dodávají: Ještě vám k tomu nařežeme rákoskou. I tento přístup musím odmítnout. Přístup striktních resp. restriktivních pravidel nad rámec Evropské unie není to, čím se mnohdy mnozí z nás zaklínají Evropskou unií. O tom Evropské unie rozhodně není.

Nakonec podle toho vypadalo hlasování v hospodářském výboru, který bohužel nebyl při svém hlasování kompletní. Je to jeho vina, vina těch kolegů, kteří tam nebyli, ale nakonec usnesení, které jsem citoval na začátku, bylo přijato rozdílem jednoho hlasu. To mě vede k tomu, že tento návrh - neříkám věcně, zcela a stoprocentně, ale rozhodně v té formě, jak byl podán, podle mého názoru, a zřejmě se brzy ukáže, že názoru menšinového, ale jsem přesvědčen, že tento názor stojí za to ověřit - není zralý k přijetí. Proto si troufnu v obecné rozpravě, která bude otevřena po mé zpravodajské zprávě, navrhnout zamítnutí tohoto návrhu a při tomto navrhování si dovolím navrhnout další postup.

Tolik ze strany mé zpravodajské zprávy. Přihlásím se o slovo v rozpravě obecné a předpokládám, že i v rozpravě podrobné. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Věřím tomu, že to, co řekl nad rámec své zpravodajské zprávy, nám ušetří ve své přihlášce do obecné rozpravy.

Nyní prosím, aby nás o jednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu informoval pan poslanec Petr Pleva. - Je ale nemocen a řádně omluven. Chce někdo z výboru přednést zprávu, případně má zájem předseda výboru? Není tomu tak.

Předpokládám, že tisk 8/3 si všichni přečetli. Táži se předsedy výboru pro evropskou integraci poslance Pavla Svobody, jestli chce přednést něco ze záznamu, který byl ve výboru pro evropskou integraci. Pane předsedo máte slovo.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Dámy a pánové, výbor pro evropskou integraci k tomuto návrhu zákona nepřijal žádné usnesení ne proto, že by se jím nezabýval, ale při hlasování, jestli tento návrh přijmout, či ne, dopadlo hlasování 6:6. Nebylo přijato žádné usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi, že nás informoval o jednání výboru.

Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které mám zatím dvě přihlášky. Vnímám přihlášku pana zpravodaje. Prvním přihlášeným do obecné rozpravy je pan poslanec Radim Turek, připraví se pan poslanec Oldřich Vojíř a potom zpravodaj Pavel Svoboda. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Turek: Pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, projednáváme poslanecký návrh zákona, který si klade za cíl omezit tabákovou reklamu. Jeho předkladatelé jsou vedeni snahou omezit množství lidí, kteří podléhají zlozvyku, který způsobuje nevyléčitelné choroby a předčasné úmrtí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP