(14.20 hodin)
(pokračuje Tvrdík)

Domnívám se, že tento bod může odstranit dlouhodobě společensky nepřijatelné nakládání se státním majetkem a zabezpečit co nejrychlejší nalezení efektivního hospodáře pro majetek řádu desítek miliard korun. Proto je žádoucí projednat tento bod v nejkratším možném časovém režimu.

Tímto navrhuji rozšíření programu 10. schůze Poslanecké sněmovny o tento bod. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Kam navrhujete zařadit tento bod?

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Na závěr prvních čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím pana poslance Miloše Kužvarta, připraví se pan poslanec Milan Cabrnoch.

 

Poslanec Miloš Kužvart: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, navrhuji zařadit do programu dnes zahájené schůze dva body. První je poslanecký návrh novely zákona o správním řádu a druhý je po předchozí dohodě s předkladatelem panem ministrem vnitra Grossem vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím správního řádu.

Stručné zdůvodnění. Když byl program schůze, která je dnes zahájena, schvalován, nebyla ještě známa informace, že je již zařazen vládní tisk č. 201 pod bodem č. 65 - návrh správního řádu, předkladatel pan ministr vnitra Stanislav Gross. Proto nebyl zařazen poslanecký návrh. Vzhledem k tomu, že již má sněmovna sněmovní tisk vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím správního řádu č. 202, navrhuji následující: aby za stávající bod jednání 65 byly zařazeny oba další body, to znamená poslanecký návrh sněmovní tisk 152 a vládní návrh č. 202, s tím, že po předchozí dohodě s panem ministrem vnitra Grossem navrhujeme, aby ke všem těmto třem bodům byla vedena společná rozprava v prvním čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Prosím, abyste mi rovněž dal podklady. Až bude čas, dal bych hlasovat ve formě sněmovně srozumitelné o vašem návrhu.

Prosím pana poslance Milana Cabrnocha. Připraví se pan poslanec Ivo Vykydal.

 

Poslanec Milan Cabrnoch: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, z pověření výboru pro sociální politiku a zdravotnictví jako zpravodaj výboru si vás dovoluji požádat o vyřazení bodů 11 a 105 z pořadu 10. schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se o druhé a třetí čtení vládního návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání atd., sněmovní tisk 53. Důvodem mé žádosti je přerušení projednávání tohoto tisku ve výboru v podrobné rozpravě.

Dále vás z pověření výboru prosím o souhlas s přeřazením bodu 12, to je druhého čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon o léku (o léčivech?), tisk 126, na konec bloku druhých čtení. Důvodem této žádosti výboru je skutečnost, že tento návrh bude doprojednán ve výboru dnes večer po skončení schůze Poslanecké sněmovny.

Dále si vás již bez pověření výboru dovoluji požádat o souhlas s vyřazením bodu 45 z pořadu 10. schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se o první čtení vládního návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti atd., tisk 128. Důvodem mého návrhu je skutečnost, že zatím ani ve výboru nebylo dokončeno projednávání sesterského zákona o způsobilosti lékařů a na výsledku tohoto projednávání je jistě závislé i projednávání návrhu zákona o způsobilosti k výkonu nelékařských povolání.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Cabrnochovi. Hovořit bude pan poslanec Ivo Vykydal, připraví se pan poslanec Jiří Pospíšil.

 

Poslanec Ivo Vykydal: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, navrhuji pevné zařazení bodu č. 26 - návrh na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 29/1984 Sb., školský zákon, a zákon č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, sněmovní tisk č. 76 - na pátek 21. února jako první bod jednání.

Předkladatelem tohoto návrhu je zastupitelstvo Olomouckého kraje. Pevným zařazením vyjdeme vstříc prosbě hejtmana Olomouckého kraje. Upozorňuji, že jsme stejně rozhodli v minulosti v případě Moravskoslezského kraje.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ivo Vykydalovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jiří Pospíšil. Po něm bude hovořit paní poslankyně Milada Emmerová.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji vyřadit z programu této schůze Poslanecké sněmovny bod č. 65 - vládní návrh zákona, správní řád, sněmovní tisk č. 201.

Důvodem mého návrhu je skutečnost, že ač byly dodrženy veškeré zákonné lhůty - návrh byl předložen sněmovně 4. 2. a poslancům rozeslán 6. 2 - lze mít důvodně za to, že v tak krátkém termínu několika dnů není možné takto rozsáhlý právní předpis téměř kodexového charakteru prostudovat a posoudit, nakolik má být v rámci prvního čtení postoupen do druhého čtení, či vrácen vládě k dopracování.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pospíšilovi. Prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Milada Emmerová. Připraví se paní místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, dovoluji si vás požádat o vyřazení bodu č. 142 z pořadu 10. schůze Poslanecké sněmovny. Jde o návrh zdravotně pojistného plánu Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky na rok 2003 a vyjádření vlády k zdravotně pojistnému plánu Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky na rok 2003 a dále hodnocení jednotlivých zdravotně pojistných plánů zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven na rok 2003, sněmovní tisk 184.

Návrh zdůvodňuji tím, že tento tisk nemohl dosud projednat výbor pro sociální politiku a zdravotnictví.

Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Miladě Emmerové, která dala návrh na vyřazení bodu č. 142 z pozvánky.

Prosím, aby se slova ujala paní místopředsedkyně Němcová.

Dámy a pánové, ostatní prosím o klid.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych vás požádala o podporu při zařazení nového bodu na pořad jednání této schůze Poslanecké sněmovny. Tento bod by nesl název Zpráva vlády o stavu českého soudnictví.

Svou žádost odůvodňuji takto:

Za prvé. Na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 10. října 2002 jsem interpelovala ministra spravedlnosti pana Pavla Rychetského ve věci utýrané čtyřleté holčičky a postupu soudu v této kauze. V odpovědi pana místopředsedy vlády a ministra řídícího resort spravedlnosti zaznělo - cituji: Chci říci, že tato věc je opravdu otřesným příkladem fungování české justice. Dále pan místopředseda vlády uvedl: Česká veřejnost a musím říci, že nejen česká veřejnost, ale jak jste si jistě všimli, všechny pravidelné hodnotící zprávy Evropské unie…

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím o klid.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane místopředsedo.

Všechny pravidelné hodnotící zprávy Evropské unie vytýkají české justici nepřiměřenou délku soudních řízení.

Za druhé. Na základě této odpovědi jsem žádala sněmovnu o podporu zařazení bodu Zpráva vlády o stavu českého soudnictví. Tento návrh na minulé schůzi neprošel, přestože všechny demokratické politické strany se na jaře roku 2002 ucházely o přízeň voličů mimo jiné se slibem, že v následujícím volebním období budou zejména dbát o pěstování vědomí a víry v právo a spravedlnost.

Dne 12. prosince 2002 na 8. schůzi Poslanecké sněmovny jsem podala další interpelaci na místopředsedu vlády Rychetského ve věci podání k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Jde o problém se stejnými kořeny: nevýkonný systém soudnictví v České republice, ovšem v koncentrovanější podobě. Lidé, kteří ztratili poslední zbytky víry ve spravedlnost a možnost dovolání u českých soudů se, obracejí do zahraničí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP