(14.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Vážené kolegyně a vážení kolegové, prosím, abyste opravdu věnovali pozornost tomu, co vám chci říci. Možná, že v tom náporu návrhů při schvalování pořadu schůze se může zdát, že některé návrhy mají dostatečnou váhu a jiné mají váhu menší. Ovšem já bych vás chtěla upozornit, že vzhledem k tomu, že česká justice se potýká s velkými problémy, vzhledem k tomu, že jsem dvakrát interpelovala ministra spravedlnosti, a vzhledem k tomu, že tyto interpelace vyzněly do ztracena, a přestože jsem žádala vás jako zvolené zástupce lidu o pomoc ve věci, která se velmi vážně dotýká života české společnosti, nebyla jsem zatím vyslyšena, a proto si dovoluji opakovaně před vás předstoupit a žádat vás o pomoc. Není to žádost o pomoc pro mne nebo pro členy Občanské demokratické strany. Je to vážně míněná korektní žádost o pomoc vás jako zástupců občanů, zástupců, kteří byli zvoleni ve volbách do Poslanecké sněmovny, abyste tu mohli napravit stav, který nás určitě všechny trápí. Určitě i vy na svých poslaneckých dnech při svých jednáních se setkáváte, určitě tak jako já, dominantně s tím, že občané nejsou spokojeni s tím, jak jsou jejich záležitosti řešeny u našich soudů.

Jestli mi dovolíte ještě jednou zopakovat, oč mi jde.

Za prvé jsem interpelovala místopředsedu vlády Rychetského, že v trestných věcech, jako je například utýrání čtyřleté holčičky velmi drastickým způsobem, nebyly soudy devět let schopny tento případ vyřešit.

Za druhé jsem interpelovala ve chvíli, kdy jsem se dozvěděla, že u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku se koncentrují žádosti z České republiky nespokojených občanů s tím, jak probíhá jejich řízení před českými soudy. Tyto žádosti v dané chvíli dosahují počtu 48. Je avízo ze Štrasburku, že všech 48 stížností proti postupu českých soudů bude vyřešeno v neprospěch České republiky a Česká republika bude platit něco v rozmezí 15 až 20 milionů v těchto 48 případech.

Sám místopředseda vlády pan místopředseda Rychetský na druhou interpelaci, která se týkala tohoto závažného problému, tady veřejně řekl, že je to problém, který má velmi hluboké kořeny a velmi nebezpečnou budoucnost. Budoucnost spočívá v tom, že podobných případů, jako je oněch 48, které budou pravděpodobně rozhodnuty proti České republice a z nichž plynou zmíněné finanční nároky, podobných případů je v tuto chvíli více než - a prosím, poslouchejte mne - 70 tisíc, které leží na českých soudech. Bude-li postupováno obdobným způsobem, to znamená, že všech těchto 70 tisíc občanů se obrátí do Štrasburku, čeká Českou republiku řízení, které může dosáhnout, pokud se týká pouze finančních nároků - a opomíjím všechny ostatní, etické normy - může se dotýkat nároků na státní rozpočet, které budou dosahovat výše 30 miliard korun.

Já vás prosím, abyste si v tuto chvíli srovnali to, co ovládá mediální scénu, to je, zda vláda podpoří, nebo nepodpoří výstavbu sportovní haly za šest miliard korun, zda jí dá, nebo nedá nějaké doporučení k tomu, aby mohla pokračovat, v souvislosti s tím, co se na nás valí v tuto chvíli. Opakuji: jedná se o možnost, že Česká republika bude muset hradit odškodné svým občanům ve výši téměř 30 miliard korun.

Proto vás prosím o zařazení bodu na program této schůze, který se bude jmenovat Zpráva vlády o stavu justice v České republice. Tuto žádost vznáším opakovaně a prosím vás, abyste ve světle zmíněných okolností, zmíněných informací hlasovali pro zařazení tohoto bodu.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Na které místo, paní místopředsedkyně?

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o zařazení jako první bod do bloku zpráv. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Ladislav Býček. Je poslední z těch, kteří chtějí navrhnout úpravu našeho pořadu.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, v programu sněmovny je jako bod 34 zařazena novela zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, kterou předkládá zastupitelstvo hlavního města Prahy. Jako bod 61 je předložen vládní návrh novely téhož zákona.

Doporučuji přeřadit bod 34 před bod 61 a vést společnou rozpravu k oběma bodům.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Býčkovi. V tuto chvíli se přihlásil o slovo místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně a páni poslanci, paní místopředsedkyně Němcová - už musím říci, že podruhé nebo po třetí - navrhuje, aby na schůzi Poslanecké sněmovny byla zařazena zpráva o stavu českého soudnictví. Já se tomu v zásadě nebráním, mně se jen vyvolávají jisté reminiscence, protože to bylo do listopadu 1989, dokonce to bylo uloženo zákonem, předkládat zprávu o stavu socialistické zákonnosti každoročně parlamentu, a ve mně to bohužel vyvolává podobné reminiscence. V podstatě proto, že já mohu takovou zprávu předložit v jediné podobě. V podobě mnoha set stránek statistiky. Statistiky o jednotlivých civilních sporech v řízení, nesporném civilním řízení, jak dlouho trvají řízení obchodní atd. Ale nemůže samozřejmě být předmětem jednání parlamentu žádná konkrétní kauza. Parlament není oprávněn posuzovat žádný konkrétní soudní spor.

Takže je samozřejmě na vás, jak rozhodnete. Upozorňuji, že tyto statistiky ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny dostává pravidelně a také se tím zabývá. Takže jen avizuji, že taková zpráva nemůže obsahovat nic jiného, než kolik sporů trvá v té či oné oblasti takovou a takovou dobu, a i třeba rozděleno na kraje, dokonce i na okresy. Statistiky jsou úplné, ale samozřejmě, že si nedovedu představit, že by Poslanecká sněmovna začala hodnotit a vynášet nějaké soudy o tom či onom konkrétním sporu.

Současně kdyby projednání této zprávy dospělo k závěru, že je třeba navýšit kapitolu Ministerstva spravedlnosti, zejména v položkách týkajících se soudnictví, tak to vřele přivítám.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi vlády Pavlu Rychetskému. Staví mě do prazvláštní situace, kdy musím všem připomenout, že se rozprava nevede, že by měly zaznívat pouze návrhy. Nicméně je tu celá řada z vás, kteří mají přednostní právo vystoupit kdykoli k čemukoli. Jedním z nich je paní místopředsedkyně Němcová, takže i jí dávám slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za pochopení, pane místopředsedo. Chápu choulostivou situaci, ve které se nyní nacházíme, tj. procedurální, která nedovoluje rozpravu k vzneseným návrhům. Ale přesto mi dovolte, abych malinko replikovala na názor, který zde vznesl pan místopředseda vlády.

Já jsem nežádala sněmovnu o to, aby se zabývala jednotlivými kauzami. Pouze na příkladu jednotlivé kauzy jsem uváděla to, co je zřetelné: že česká justice nemá vůli, nemá chuť nebo nemá odvahu nebo nemá vedení k tomu, aby mohla rozhodovat věci českých občanů tak, jak je v jejich zájmu. Proto se obracejí mimo Českou republiku. Myslím, že to není dobrou vizitkou nás jako zákonodárců zvolených v České republice, že naši občané se odvolávají pro hájení svých základních práv mimo naše území. Jen z tohoto důvodu jsem vás žádala pouze o to, abychom zde vedli obšírnější debatu na téma, v jaké situaci se česká justice nachází, zda jí umíme pomoci, zda jsme si vědomi všech souvislostí, které plynou z naší role. Pouze z tohoto důvodu před vás opakovaně předstupuji a žádám vás o debatu na toto téma.

Není mým úkolem, a určitě ne ani vaším, řešit jednotlivé kauzy. Jsem si vědoma našeho omezení, ale zároveň jsem si vědoma naší role coby zvolených zástupců občanů České republiky, a proto vás opakovaně prosím, abychom, máme-li k tomu síly, se věnovali tomuto tématu, které významně podvazuje vědomí u našich občanů o prosazení práva uvnitř České republiky. Abychom se tomuto tématu věnovali a buďto zjistili, že jim umíme pomoci, nebo zjistili, že jim pomoci neumíme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP