(14.10 hodin)

Poslanec Jaromír Talíř: Dovolte mi tedy, abych vás seznámil s textem:

"Poslanci a senátoři Parlamentu České republiky, hlásíce se k tradičním etickým hodnotám evropské civilizace, na nichž spočívá duchovní jednota Evropy, uvědomujíce si, že na těchto hodnotách je založen proces poválečné integrace Evropy, jsouce přesvědčeni, že zpochybnění a relativizace těchto hodnot by narušily duchovní jednotu Evropy, a tím i civilizační základy evropské integrace, obávajíce se, aby v Evropské unii nedošlo k takovému vývoji, vyzývají Evropský parlament jako orgán přímo volených zástupců občanů Evropské unie, a tedy instituci s vysokou demokratickou legitimitou v rámci EU, aby byl při své legislativní a jiné činnosti strážcem tradičních etických hodnot evropské civilizace, jako jsou ochrana lidského života a důstojnosti od početí až do přirozené smrti, ochrana rodiny a instituce manželství jako základu společnosti, právo vědeckého bádání formulované nejen jako svoboda jednotlivce, ale také jako odpovědnost vůči společnosti, bez jejíhož respektování by Evropa ztratila mnoho ze svého po staletí vytvářeného civilizačního bohatství."

Toto je celý text této deklarace. Znovu opakuji, že bude vystaven u prezence zde ve foyer Poslanecké sněmovny, a ti z vás, kteří se s ním seznámí a budou chtít, mohou ho spolupodepsat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Talířovi a prosím, aby se slova ujal pan ministr Pavel Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, obracím se na vás s prosbou o přednostní zařazení tří bodů programu, a to na čtvrtek 20. 2. jako první tři body. Jedná se o bod 24, což je druhé čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, dále je to bod 82 - jde o souhlas s Evropskou úmluvou o přeshraniční televizi Rady Evropy - a bod 83 - dohoda mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o společném vlastnictví, hospodaření a užívání výstavního pavilonu v Benátkách.

Důvod mé prosby o přeřazení je prostý. Já se mám během této schůze odebrat za účelem operace do nemocnice a byl bych velice rád, abych se mohl zúčastnit projednávání těchto bodů.

Pokud se týká bodů 82 a 83, což jsou úmluvy, které prošly bez problémů výbory ve druhém čtení, jde o body formální. Pokud se týká bodu 24, novelizace zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, vím, že je tam připraven poslanecký návrh vrátit tento zákon do výboru ještě k jednomu projednání, s čímž naprosto souhlasím. Jde tedy o záležitost zcela formální. Prosím vás tedy z tohoto formálního důvodu o podporu o přeřazení uvedení třech bodů na začátek schůze, tedy na čtvrtek jako první tři body.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi a v této chvíli i poslanci panu Pavlu Dostálovi, který předložil návrh na přeřazení bodu 24, 82, 83 na čtvrteční ráno. Ve čtvrtek ráno by se ale také měly projednávat odpovědi na písemné interpelace, jsou-li. To si ještě v průběhu diskuse vyjasníme.

V tuto chvíli prosím, aby se ujal slova pan poslanec Václav Exner, a připraví se pan poslanec Antonín Macháček.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych se jménem poslaneckého klubu KSČM na vás obrátil s návrhem na zařazení nového bodu na naši 10. schůzi Poslanecké sněmovny s názvem Prohlášení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky proti výhrůžkám použití zbraní hromadného ničení, zvláště jaderných zbraní.

Náš klub se domnívá, že by Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky měla jednoznačně prohlásit, že považuje za nepřijatelné hrozby použití zbraní hromadného ničení, zvláště jaderných zbraní, a za mimořádně nebezpečné hrozby jejich použití konkrétní stranou jako první. Jsme toho názoru, že takové hrozby, aktuálně v některých případech spojené s uvažovanou taktikou tzv. preventivních úderů, nejen neodpovídají platnému mezinárodnímu právu, ale vedou ke zvyšování mezinárodního napětí, k růstu výdajů na vyzbrojování a armádu, iniciují vojenský výzkum a zkoušky, oprávněně zvyšují obavy obyvatelstva z vypuknutí a důsledků válečných konfliktů, podkopávají účinnost mezinárodních mechanismů, udržení míru, rozvoje a spolupráce a zpochybňují tyto mechanismy. Jsme toho názoru, že by Poslanecká sněmovna měla naopak podpořit všechny kroky ke snížení nebezpečí použití zbraní hromadného ničení a k jejich likvidaci pod mezinárodní kontrolou. Myslíme si, že by v tomto směru měla vyzvat vládu a ostatní představitele České republiky, aby důsledně postupovali v duchu tohoto prohlášení.

Navrhuji zařadit tento bod mezi zprávy a ostatní body, konkrétně mezi navržené body č. 130 a 131, tj. po volbách.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče, a prosím, abyste předal text navrženého bodu.

Hovořit bude pan poslanec Macháček. Připraví se pan ministr a poslanec Tvrdík.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych do programu této naší schůze doplnil ještě jeden bod, a sice před bod stávajícího návrhu programu 132 navrhuji doplnit jediný bod s názvem Doplnění výročních finančních zpráv politických stran a hnutí za rok 1998, 1999, 2000 a 2001.

Krátké zdůvodnění. Od poslední schůze Poslanecké sněmovny, kdy jsme schvalovali rovněž doplnění těchto výročních finančních zpráv politických stran a hnutí, došly Poslanecké sněmovně další výroční zprávy tří politických stran, které projednal podvýbor pro kontrolu a následně rozpočtový výbor. Usnesení rozpočtového výboru je k dispozici všem členům Poslanecké sněmovny.

Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Macháčkovi a i jeho prosím, aby mně předal text.

V tuto chvíli bude hovořit pan ministr a poslanec Tvrdík. Připraví se pan poslanec Kužvart.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Vláda České republiky dne 5. února 2003 na své schůzi projednala a schválila návrh zákona o převodu některého nepotřebného vojenského majetku z vlastnictví České republiky na územní samosprávné celky - sněmovní tisk č. 216.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP