(15.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Vrátíme se do rozjednaného bodu, který jsme přerušili, což je bod 95, a ptám se zpravodaje, jestli je připraven u návrhů k výsledkům Kodaně. Není tomu tak. Máme projednán celý program schůze kromě zbytku ústních interpelací, které jsou podle programu zařazeny na čtvrtek, to je zítřek na 17. hodinu vzhledem k tomu, že všechny interpelace na předsedu vlády již byly vyčerpány. Nemám tady žádný návrh o pokračování této schůze. Vzhledem k tomu, že to je jediný bod, ptám se, jestli padne návrh na přerušení, respektive ukončení schůze, nebo interpelující mají zájem zítra pokračovat ve schůzi ústními interpelacemi.

Pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, já si myslím, že zejména návrh pana poslance Urbana si zaslouží zvěčnění a zhmotnění na papír, tak abychom si všichni mohli přečíst, a zejména on sám, co zde řekl. Já si myslím, že v tuto chvíli stojí za to přerušit jednání sněmovny do doby, než bude návrh usnesení vytištěn a rozdán na lavice, a bezprostředně potom hlasovat a poté ukončit jednání sněmovny. Berte to tedy jako procedurální návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, to je procedurální návrh pana kolegy místopředsedy Langera. Hlásí se paní ministryně školství Petra Buzková. Prosím, paní ministryně, máte slovo. (Velký hluk v sále.) Prosím sněmovnu o klid.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, mně jako člence vlády v žádném případě nepřísluší v tuto chvíli radit předsedajícímu, jakým způsobem je třeba pokračovat v dalším jednání sněmovny. Nicméně myslím, že jednací řád dává dostatečně jasný výklad o zahájení a ukončení schůze sněmovny po vyčerpání bodů programu. V dané chvíli rozhoduje předseda sněmovny, a pokud si dobře vzpomínám, a jsem tu od roku 1992, tak pakliže byl vyčerpán program k nějakému dni, nikdy se nepřerušovalo vzhledem k nevyčerpaným ústním interpelacím. Já s tím jako členka vlády nemám problém, jsem ochotna přijít na interpelace, i když myslím, že všechny interpelace na mě již byly vyčerpány. Ale vzhledem k tomu, že v době schváleného pořadu schůze proběhly, měl by předseda sněmovny nebo jím pověřený místopředseda po konzultaci s ním jednání této schůze ukončit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni školství za připomenutí, že skutečně po dobu existence Poslanecké sněmovny českého parlamentu nebylo zvykem si považovat nepřednesené ústní interpelace jako nevyčerpání programu. Já jsem samozřejmě připraven ukončit schůzi, pokud ukončíme tento rozjednaný bod hlasováním, ale ptal jsem se, jestli je zájem na interpelacích. Samozřejmě nemám žádnou ambici někomu brát možnost ústně interpelovat, ale v tuto chvíli mě požádal o vystřídání v řízení schůze pan předseda sněmovny. Samozřejmě rád mu řízení schůze předám. (Veliký hluk v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Přátelé, pokud to správně registruji, tak místopředseda Filip přerušil tento bod do rozdání písemného návrhu usnesení, o kterých bychom měli hlasovat. Přeruším na 20 minut toto jednání. Předpokládám, že do té doby budou návrhy rozdány. V 15.30 hodin bychom se sešli.

 

(Jednání přerušeno v 15.06 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP