(14.50 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Ptám se, jestli má někdo zájem v obecné rozpravě vystoupit. Nikoho nevidím, proto obecnou rozpravu končím a zahajuji rozpravu podrobnou, do níž se přihlásili pan kolega Aubrecht a paní kolegyně Vostrá. Prosím prvního přihlášeného, pana kolegu Vlastimila Aubrechta, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovoluji si předložit pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 140, to je zařazení nového titulu podpůrných programů 1 D - podpora a udržení kvalitativních parametrů u chmele. Účelem je zvýšení konkurenceschopnosti, udržení kvalitativních parametrů u chmele dle zákona č. 97/96 a prováděcí vyhlášky. Předmětem je 1 tuna označeného chmele splňující vybrané kvalitativní parametry dle zákona č. 97/96 a prováděcí vyhlášky. Přijímacím subjektem je podnikatel podle § 2 zákona č. 513/1991, podnikající v zemědělské výrobě. Forma podpory - neinvestiční, přímá, nenávratná dotace. Výše podpory do 10 tisíc korun na jednu tunu chmele.

Krátké zdůvodnění. Pěstování chmele má u nás tisíciletou tradici. Ve třicátých letech 20. století jsme se 17 tisíci hektary byli největším pěstitelem chmele na světě. Na prvním místě vždy stojí vysoká kvalita českého chmele. V současné ekonomické situaci našich chmelařů, zaviněné skokovým vývojem koruny k euru, není v ekonomických možnostech pěstitelů hradit vysoké náklady na ošetření chmele v průběhu vegetace a při sklizni hrozí nebezpečí ztráty jeho kvalitativních parametrů, a tím i ztráta obchodovatelnosti na zahraničním trhu. Vzhledem ke světové nadprodukci chmele hrozí náhrada výpadku českého chmele přebytečným chmelem z USA a jiných pěstitelských zemí. Konečným důsledkem může být výpadek ze světového trhu, čímž zmizí český chmel jako jedinečná exportní zemědělská komodita, které se nyní vyváží přes 80 %. Žádná jiná zemědělská komodita nemá takový podíl vývozu.

Český chmel dosud patřil a patří k vynikající kvalitě žádané světovými pivovary. Hlavní část produkce tvoří v České republice stále jemný aromatický chmel. Na světové produkci jemného aromatického chmele se Česká republika podílí 70 %. Dominantním faktorem při odbytu chmele je dodržení přísných kvalitativních kritérií. Velmi důležitý je zdravotní stav chmele. Z důvodu stávající kritické ekonomické situace pěstitelů chmele je nutné podpořit zvýšené náklady na udržení vysoké kvality vznikající zvýšenými nároky na chemickou ochranu a náklady na jeho sklizňové a posklizňové ošetření.

Dámy a pánové, doufám, že můj návrh podpoříte, protože v současné době máme program na podporu rozvoje chmelnic, ale pokud se nám nepodaří chmel prodat, nemá ani cenu chmelnice stavět. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Aubrechtovi za jeho návrh. Slovo má paní poslankyně Miloslava Vostrá v podrobné rozpravě.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych zde navrhla doprovodné usnesení týkající se podpory vzniku a činnosti odbytových organizací. Tyto organizace jsou jednou z možností, jak v současné době zajistit přijatelné ceny některých zemědělských komodit, a to takové ceny, které by byly výhodné jak pro prvovýrobce, tak pro zpracovatelské organizace. Význam těchto odbytových organizací jistě poroste po našem případném vstupu do Evropské unie. Proto si myslím, že tyto organizace by měly mít naši plnou podporu. Proto bych chtěla navrhnout tento text doprovodného usnesení:

Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby v případě nevyčerpání finančních prostředků u podpůrných programů určených na neinvestiční dotace a kapitálové výdaje byla tato nevyčerpaná částka přednostně převedena do programu 10 - podpora vzniku a činnosti odbytových organizací výrobců.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji paní kolegyni. To je poslední přihláška v podrobné rozpravě. Ptám se, jestli ještě někdo další má zájem vystoupit. Není tomu tak. Můžeme požádat o závěrečná slova pana předkladatele, jestli má pan ministr zájem. Nemá. Pan zpravodaj také ne.

Můžeme přistoupit rovnou k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s postupem při hlasování.

 

Poslanec Jan Grůza: Byl předložen jeden pozměňovací návrh a jeden návrh doprovodného usnesení. Nejprve bych doporučil hlasovat o návrhu kolegy Aubrechta, který navrhuje vytvořit nový dotační titul 1 D - podpora udržení kvalitativních parametrů u chmele. Doufám, že to nemusím číst, tak jak to přečetl kolega Aubrecht, a že to bylo všem jasné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Souhlasí sněmovna, že není potřeba opakovat návrh, který předkládal kolega Aubrecht? Nevidím žádnou námitku. Můžeme hlasovat. Stanovisko pana ministra je negativní, pan zpravodaj také nedoporučuje.

Odhlásím vás a žádám o novou registraci, abychom zjistili přesnou přítomnost ve sněmovně. Gongem ohlásím, že se přiblížilo hlasování k tomuto bodu.

Věřím, že ti, kteří mají zájem hlasovat, se dostavili do sněmovny.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 452 a ptám se, kdo je pro pozměňovací návrh pana kolegy Aubrechta. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 452 z přítomných 154 poslanců hlasovalo 51 pro a 86 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Grůza: Nyní doporučuji hlasovat o návrhu: Poslanecká sněmovna schvaluje podpůrné programy pro zemědělství pro rok 2003, poskytované podle § 2 zákona číslo 252/1997, ve znění přijatém zemědělským výborem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 453 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 453 z přítomných 160 pro 118, proti 32. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Grůza: Poslední hlasování by bylo o doprovodném usnesení kolegyně Vostré. Já je přečtu: Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby v případě nevyčerpání finančních prostředků u podpůrných programů určených na neinvestiční dotace a kapitálové výdaje byla tato nevyčerpaná částka přednostně převedena do programu 10 - podpora vzniku a činnosti odbytových organizací výrobců.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Hlásí se pan ministr zemědělství.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Pane předsedající, já v zásadě nemám nic proti tomuto návrhu na doprovodné usnesení, pouze chci sdělit, že bychom neměli tímto usnesením žádat vládu, ale ministra zemědělství, protože je to v jeho gesci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Paní kolegyně Vostrá souhlasí s touto změnou textu doprovodného usnesení.

 

Můžeme zahájit hlasování s pořadovým číslem 454. Ptám se, kdo je pro doprovodné usnesení předložené paní kolegyní Vostrou. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 454 z přítomných 161 pro 151, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Schválili jsme podpůrné programy zemědělství pro rok 2003, poskytované podle § 2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, podle pozměňovacích návrhů zemědělského výboru. Děkuji panu ministrovi zemědělství i panu zpravodaji. Končím tento bod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP