(12.30 hodin)
(pokračuje Nečas)

Je skutečností, že například pětice největších evropských států vytváří natolik silnou hlasovací mašinérii, že představa, že menší evropské státy při dalším posílení federálních kompetencí budou mít možnost cokoliv ovlivnit nebo čemukoliv zabránit, je velmi naivní. Nejedná se tedy o přesun pravomocí v budoucích Spojených státech evropských z Prahy do Bruselu či Štrasburku, ale ve skutečnosti z Prahy do Paříže, Londýna, Madridu, Říma či Berlína.

Pan poslanec Rouček tady hrozil na své názorové oponenty prstem. A volal na ně z této tribuny - zařaďte se pěkně do údajného jednotného názoru české politické scény, nezlobte, neříkejte své názory z této tribuny ani z tribun jiných. Já jenom doufám, že pokud dojde k tomu nepříznivému vývoji a bude skutečně přijata evropská ústava, která bude jednoznačně reprezentovat federalistický koncept, že nebude mít česká politická reprezentace tu drzost, že by se vyhnula dalšímu referendu. (Potlesk poslanců ODS.)

Nedovedu si představit, že by si obě dvě komory českého parlamentu uzurpovaly tu moc schválit evropskou federální ústavu bez souhlasu svých voličů vyjádřenou prostřednictvím referenda. A pak vám tedy, dámy a pánové, i vážený pane poslanče Roučku, který nám hrozíte prstem, vzkazuji - my nepřestaneme proti této podle našeho názoru pro české národní zájmy nebezpečné koncepci Spojených států evropských mluvit tady ve sněmovně, nepřestaneme mluvit v Senátu, nepřestaneme mluvit na náměstích, nepřestaneme mluvit na ulicích, nepřestaneme mluvit na tisících mítinků a besed tak, aby česká veřejnost v referendu myšlenku evropské federace a evropské federální ústavy smetla ze stolu. (Potlesk poslanců ODS.)

Jaká je pravda v současné době? Když Česká republika zahájila jednání o vstupu do Evropské unie a když jsme se postupně propracovávali ke konkrétním podmínkám, daly se shrnout základní argumenty pro vstup do Evropské unie do dvou základních balíčků. Prvním balíčkem byly čtyři základní svobody a druhým balíčkem argumentů byl obrovský přísun finančních fondů. My jsme na rozdíl od mnoha jiných nikdy nemluvili o tom, že důvodem ke vstupu do Evropské unie mají být ony finanční fondy. Velmi nám záleželo především na oněch čtyřech svobodách.

Skutečnost je dneska taková, že ze čtyř základních svobod pro občany České republiky zůstaly trosky. Skutečnost je nyní taková, že ze slibovaného masového přílivu evropských fondů zůstaly pouze kapky nebo trosky. Taková je pravda a měli bychom to občanům říci. Je evidentní, že občané České republiky a občané i zřejmě dalších kandidátských států celou řadu let po vstupu svých zemí do Evropské unie nebudou plnoprávnými občany Evropské unie, kteří budou mít zaručeny všechny čtyři svobody. Nechci používat silného výrazu, že budou občany druhé kategorie nebo občany kategorie B, vypůjčím si titulek z jednoho článku tolik proevropské Mladé fronty, že budou občany kategorie A minus.

Myslím si, že z hlediska vyjednávání a z hlediska faktické prezentace toho, co se podařilo, plyne několik základních skutečností. A já bych tady zmínil tři.

Z prostého srovnání výsledků dalších devíti kandidátských zemí plyne první základní premisa. Tato země měla nejméně schopné vyjednávače, kteří dosáhli nejhorších a nejslabších výsledků ze všech kandidátských zemí. Česká veřejnost by to měla vědět a neměli bychom to před ní zatajovat. (Potlesk poslanců ODS.) Druhý závěr, který z toho plyne, že Česká republika v době vrcholících jednání o vstupu do Evropské unie měla naivní politické lídry, kteří nebyli schopni se přenést přes tu základní premisu, že chování uvnitř Evropské unie je v prvé řadě motivováno skutečně zájmy, a teprve až pak evropskými ideály. Tato premisa se nám tady potom promítla do neuvěřitelných výroků o tom, jak se nyní máme společně radovat, a o dalších výlevech ve prospěch evropského federalismu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Žádám o klid, abyste mohl hovořit.

 

Poslanec Petr Nečas: Máme naivní lídry a ten výsledek nemohl být jiný. Poslední premisa, která plyne z jednání. Máme pro mnoho voličů v jejich politických stranách nepřesvědčivé lídry. Protože mě fascinuje, jak ve prospěch Evropské unie tady horují představitelé politických stran, podpora jejichž voličů pro vstup do Evropské unie je tristní. Nebudu teď mluvit o kolezích z Unie svobody, podpora jejichž voličů je výrazná. Budu mluvit především o politicích z řad lidové strany a především z řad ČSSD.

Dámy a pánové, kdybyste více oslovovali své voliče, kdybyste jim více říkali pravdu, tak by podpora vašich voličů pro vstup do Evropské unie se aspoň přibližovala podpoře, kterou dávají voliči ODS pro vstup do Evropské unie. Vy totiž nedokážete přesvědčit ani vlastní voliče, ani vlastní lidi. Komu chcete potom něco vykládat? (Potlesk poslanců ODS.) Bez podpory voličů ODS, a tady je třeba to říci jednoznačně, je referendum o vstupu do Evropské unie odsouzeno k neúspěchu. Protože vy jste nedokázali přesvědčit vlastní voliče o tom, že vaše politika je správná. A právě proto, že my jsme státotvornou politickou stranou, právě proto, že nám jde o budoucnost této země - (potlesk v části sálu) - tak vyzveme voliče ODS, aby hlasovali v referendu pro vstup do Evropské unie jako pro tu nejméně špatnou možnost.

Ale, dámy a pánové, až vás přejde potlesk, až vás přejde smích, velmi rád bych potom viděl praktické konkrétní sociologické údaje o tom, jak vy jste si odpracovali podporu mezi svými voliči. A jestliže se aspoň vzdáleně přiblíží vaše výsledky výsledkům podpory mezi voliči ODS, potom vaše rozesmáté tváře budou na místě. Do té doby je spíše prostor pro slzy nad způsobem, jak provádíte vaši politiku. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Petru Nečasovi. Hlásí se nyní o slovo předseda Poslanecké sněmovny, kterému samozřejmě uděluji slovo přednostně. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, já bych si dovolil říci jednu věc, která mně připadá podstatná, když tady slyšíme hodnocení sociální demokracie a její role ve společnosti. Sociální demokracie tradičně oslovuje voliče, kteří se rekrutují ze sociálně slabších vrstev. V každé zemi tato skupina obyvatel je ta, která mívá větší strach z takových věcí, jako je proces integrace Evropy a zvládnutí takové věci, jako je přistoupení do Evropské unie. To, že se sociální demokracie s těmito voliči a s touto základnou stala moderní evropskou stranou, že v průběhu celých 90. let děláme v sociální demokracii politiku, kde se mluvilo o Evropě a kde jsme vytvořili její program jako evropský moderní program, to je zásluha sociální demokracie. To je něco, čím jsme pyšní, a na to jsme dneska hrdí, že jsme toto dokázali.

Mně připadá spíš podivuhodný ten opak, že ODS, která tradičně oslovuje voliče, kteří jsou si jistější a které by bylo snadněji oslovit evropským programem, na toto rezignovala. My jsme šli do voleb právě s tím, jak jsme oslovili naše voliče, a s programem, který jsme vybudovali v průběhu 90. let jako důsledně evropský moderní program. Vy jste se vydali jinou cestou.

Já bych se chtěl zeptat na jednu věc. Když tady slyším z vaší strany opakovaně, že vláda si koleduje o průšvih v referendu, tak bych se chtěl zeptat na to, jak to myslíte, tuto otázku. Je to varování, abychom přidali, abychom vedli seriózní diskusi? Anebo je to to, že vy si chcete tento průšvih připravit těmito vystoupeními? (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Zaregistrovala jsem nyní tři přihlášky k faktickým poznámkám. Upozorňuji pánové, že máte na faktickou poznámku dvě minuty. Chcete-li říci něco delšího, prosím o řádnou přihlášku. Faktická pan poslanec Ransdorf, po něm pan poslanec Kubinyi. Hlásí se někdo dále? Pan poslanec Rouček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP