(11.10 hodin)
(pokračuje Doktor)

Když zcela pomíjíme ve zprávě ministra zahraničních věcí, že tady dojde ke dni vstupu ke skokovému zdražení z 5 na 22 %. Myslím, že odečítat umíme. Všichni víme, že je to 17 % plus, a protože všichni víme že s jakýmkoliv zdražením konečného zdanění pro spotřebitele je spojeno i skryté zdražení marží firem, různých dalších výdajů, tak prostě 17 % navíc je málo.

Uvedu režim přechodného období, kde se podařilo sjednat rozdílný režim do 31. 12. 2007. Zde uvedu jenom dvě zásadní položky: jednou je stavební práce a tou druhou je teplo. Uvedu, že stavební práce jsou považovány za služby a teplo za zboží. Myslím, že už zde zazněl příklad, který uváděl můj kolega pan poslanec Vojíř, týkal se sektoru stavebnictví a jisté obavy, které vyslovil, z toho vynuceného zdražení objemu prací, myslím si, že jsou zcela oprávněné a zcela na místě. Ale protože on hovořil o tom sektoru jako o celku, uvedu naprosto jednoduchý příklad. Jestliže dnes stojí rodinný dům, a nechci říci, že průměrný rodinný dům, ale rodinný dům například 3 mil. korun, tak dnem vstupu do Evropské unie prostě bude stát 3,5 mil. korun jenom díky změně režimu DPH. A to jsem nezapočítal stavební inflaci a nic jiného, prostě půl milionu korun navíc.

Protože by bylo jistě chybou opakovat cokoliv už tady vyřčeno bylo, je škoda, že tu nesedí pan poslanec Holáň, protože bych mu řekl, že bych podepsal jeho slova, která zde uvedl. Já jsem pravicově smýšlející člověk, pravicový poslanec a jsem proti přerozdělování. Rád bych řekl, že bych vyměnil většinu peněz z Evropské unie, lépe řečeno snad úplně všechny a všechny ty úplatky, za vizi evropské federace, kdyby se Evropská unie a proces integrace dokázal vrátit tam, kde původně byl, ke čtyřem svobodám a čtyřem pilířům, pro které vůbec byla myšlenka Evropské unie založena - k volnému pohybu a svobodě pohybu zboží a služeb, ke svobodě pohybu kapitálu, ke svobodě pohybu pracovní síly a ke svobodě pohybu osob.

Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Doktorovi a prosím, aby se nyní ujal slova pan poslanec Pavel Svoboda. Následovat budou hovořící v tomto pořadí - pan poslanec Miroslav Beneš a pan poslanec Jiří Papež. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji. Paní místopředsedkyně, vážení kolegové a kolegyně, dámy a pánové, existuje málo tak historických dnů v životě České republiky, jako byl 13. prosinec 2002. Existuje však také málo zemí, které by si dokázaly slast tohoto historického okamžiku nechat tak zhořknout, jako je Česká republika. Musím se zeptat, kde je tolik deklarovaný společný jednotný národní zájem politických demokratických sil v České republice. Umíte si představit, co dělají momentálně parlamenty ostatních kandidátských zemí? Já vám to řeknu. Ostatní parlamenty kandidátských zemí momentálně slaví. Umíte si představit, co dělají hlavní opoziční síly v ostatních kandidátských zemích v této chvíli? Podporovaly vládu v jejím vyjednávání a radují se společně s vládou z vyjednaných podmínek. My místo toho, místo tolik očekávaného jednotného vystupování navenek vůči Evropské unii, se dostáváme minulý týden i dnes do malicherných a ponižujících diskusí o virtuálních číslech.

Musíme si všichni uvědomit, že neexistuje, a myslím že opozice to moc dobře ví, že neexistuje kritérium, které by dokázalo komplexně porovnat vyjednané podmínky vstupu České republiky do Evropské unie. Je totiž velmi těžké porovnávat zveřejněná čísla, aniž bychom zmínili, že:

1. Česká republika na rozdíl od ostatních kandidátských zemí nemá hranici s nečlenskou zemí Evropské unie, jejíž zabezpečení bude stát značné finanční prostředky, a na které Evropská unie taky těmto zemím ty finanční prostředky poskytla;

2. Česká republika má ze všech kandidátských zemí skoro nejmenší rozsah zemědělství, na které jdou největší přímé dotace z fondů a z prostředků Evropské unie;

3. Česká republika nemusí uzavírat žádnou jadernou elektrárnu, například na rozdíl od Slovinska či Litvy, na což Evropská unie také dává limitované finanční prostředky;

4. Česká republika například na rozdíl od Slovinska bude mít nárok dostávat prostředky z fondu Evropské unie i po roce 2006, tj. v novém finančním období, na což například Slovinsko nárok pravděpodobně mít nebude;

5. Česká republika vyjednala v předchozích letech jedny z nejlepších a nejkvalitnějších přechodných období ze všech kandidátských zemí.

Je velmi těžké porovnávat finanční hodnotu těchto vyjednaných přechodných období.

Proto mi dovolte, abych touto cestou vyzval ke společnému postupu jak koalici - vládu, tak opozici v komunikační či informační kampani před referendem o vstupu České republiky do Evropské unie. Jsem přesvědčen, že nemáme dělat před referendem stranické kampaně, že máme udělat jednu národní kampaň, ve které budeme pravdivě a objektivně informovat občany České republiky.

Na závěr mi dovolte, abych se i já připojil jako mí někteří předřečníci k poděkování vyjednávacímu týmu pana Teličky, protože jeho práci možná neoceníme dnes, ale oceníme ji určitě v budoucnu.

Myslím si na rozdíl od svých kolegů z opozice, že je co slavit, a kdo má podobný názor jako já, nechť je zván na výbor pro evropskou integraci, kde ho čeká sklenička šampaňského, a bude tam mile uvítán.

Pouze bych chtěl avizovat, že v podrobné rozpravě navrhnu usnesení tohoto znění: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vítá úspěšné završení přístupových jednání České republiky do Evropské unie na summitu v Kodani.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Jan Zahradil. Prosím.

 

Poslanec Jan Zahradil: Dámy a pánové, to byl skutečně ilustrativní příspěvek, který se dá shrnout dvěma rčeními. Teď budeme slavit, jsou koneckonců Vánoce, a od 1. ledna budeme mlžit, mlžit, mlžit a mlžit, a když to dobře půjde, tak se promlžíme až k červnovému referendu.

Dámy a pánové, my rozhodně mlžit nehodláme a určitě bychom se rádi podíleli na kampani informační, ale na kampani dezinformační a zamlžující se, a to vás mohu ujistit, v žádném případě podílet nehodláme. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Janu Zahradilovi. Přihlásil se s přednostním právem pan ministr Škromach. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, myslím, že je legitimní, že opozice, různé strany mohou mít různé názory na vstup České republiky do Evropské unie. Já myslím, že mnohá hodnocení, která tady zaznívají, samozřejmě jsou právem opozice, ale na druhé straně si myslím, že právě ten základní rozdíl, který tady vzniká, je v přístupu. Myslím, že každý z řečníků, který tady horlivě říká o tom, co jsou výhody a hlavně nevýhody, a o tom, jak to jiní vyjednali lépe a podobně, nebudeme se vracet k tomu, kdo byl u prvopočátku našich vyjednávání s Evropskou unií, byla to Klausova vláda a samozřejmě ať už Zemanova, či Špidlova vláda, tak jak tady byla ohodnocena, pokračovala v jednáních, která měla základy už u vlád minulých.

Ale to, co je podstatné. Vážené kolegyně, kolegové, řekněte svůj názor na to, jestli je výhodné v této chvíli vyčkávat a přesvědčovat občany o tom, že vlastně tyto špatné podmínky by neměly být akceptovány a že bychom neměli vstoupit do Evropské unie. Řekněte jasně, že chcete, nebo nechcete do Evropské unie za těch podmínek, které vyjednány byly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP