(17.30 hodin)
(pokračuje Patočka)

O tom, zda došlo k porušení zákonů o rozpočtových pravidlech, zřejmě rozhodne svým zjištěním NKÚ. Já si myslím, že k tomuto porušení došlo.

Já bych vás prosil, paní ministryně, jestli byste mi řekla, kdo podle vašeho názoru má konkrétní odpovědnost za toto faktické porušení rozpočtových pravidel.

Po svém nástupu jste bleskurychle, abych řekl s mediální podporou i odezvou, odvolala výkonného ředitele Ing. Franka, který byl sice výkonným pracovníkem při realizaci tohoto projektu, nicméně byl především podřízený vašemu nynějšímu náměstku panu Müllnerovi, který musel nejen sám, ale spolu s vaším předchůdcem nést nutně vyšší míru odpovědnosti za smluvní podmínky a realizaci celého tohoto projektu. Totéž platí podle mého soudu i pro funkci a odpovědnost ekonomického vedení vašeho ministerstva. Konstatuji, že jste tedy odvolala operační pracovníky, aby nemohli potvrdit chybné řízení pracovníků ze strategické odpovědnosti? Já si myslím, že ano, a myslím si, že to stejně ale podstatu toho problému nezmění.

Nechtěl bych se vás dotknout, ale berte to, bych řekl, pozitivně, že zřejmě k vaší - (Upozornění předsedajícího na časový limit.) - si myslím, že vám vaši podřízení vnutili určitou obrannou taktiku, aby se zakryly tyto věci, evidentně to byla chybná, špatná rozhodnutí. Já bych se -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Budete mít příležitost v doplňující otázce. Hovořit bude paní ministryně Petra Buzková.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, pokusila bych se odpovědět na otázky, které tady formuloval pan poslance Patočka.

Otázka první: Kdo může za to, že byly v roce 2001 převedeny prostředky z rezervního fondu do mzdových prostředků? Nevím, zda to mám formulovat, kdo za to může. Spíš budu formulovat, kdo o tom rozhodl, protože jsem přesvědčena, že to je správnější formulace. Rozhodlo o tom vedení ministerstva, samozřejmě na základě situace, která tehdy vznikla. Situace při navyšování mzdových prostředků. Zda se jedná, nebo nejedná o porušení rozpočtových pravidel, jak jste zmínil ve své otázce, na to pravděpodobně zde odpověď nenalezneme. Vy se domníváte, že se jedná o porušení rozpočtových pravidel, stanovisko ministerstva je, že se o porušení rozpočtových pravidel nejedná. Ale jak jste sám správně zmínil, veškeré operace tohoto typu zkoumá NKÚ, který k tomu bezesporu dá konečnou odpověď.

Co se týká personálních odpovědností na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy - ano, je pravdou, že jsem bezprostředně po svém nástupu do funkce odvolala vrchního ředitele Franka, který byl bezprostředně odpovědný za státní informační politiku ve vzdělávání. Těch důvodů byla celá řada. Mimo jiné to bylo i vlastní kontrolní zjištění Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z jara tohoto roku, které konstatovalo nehospodárné nakládání s finančními prostředky v rámci projektu státní informační politiky ve vzdělávání.

Hovořil jste zde o odpovědnosti náměstků, konkrétně náměstka Müllnera, který působí stále v této funkci. Já bych ráda upozornila na dvě věci, a sice na značnou samostatnost odboru státní informační politiky ve vzdělávání, která vychází ze samostatného usnesení vlády a která tomuto odboru kromě samostatného financování, které nešlo v té době prostřednictvím ekonomického odboru Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, dává opravdu velkou samostatnost. Kromě toho měl byste asi v této souvislosti dostat informaci, že náměstek Müllner nebyl odpovědný od samého počátku za státní informační politiku ve vzdělávání. Tato sekce pod něj byla převedena až v mnohem pozdější době z odpovědnosti prvního náměstka Sourala.

Co se týká odpovědnosti ekonomického vedení ministerstva, jak jsem řekla, vzhledem k tomu, že na základě usnesení vlády byla odboru státní informační politiky ve vzdělávání dána obrovská samostatnost, neprokázala se takováto odpovědnost, která by zde vznikla.

Ale jak jste sám správně formuloval na počátku, kolem konkrétního provádění celého tohoto projektu vznikla celá řada nejasností, která byla velmi podporována sdělovacími prostředky, a právě proto došlo k iniciativě kontroly Nejvyšším kontrolním úřadem. A já jsem přesvědčena o tom, že na některé otázky tohoto typu, které my si zde opravdu vyjasnit můžeme těžko, protože by se jednalo pouze o dohady a pouze o osobní stanoviska, toto stanovisko, které já nemohu říci přesně kdy, bude zpracováno, protože Nejvyšší kontrolní úřad se nezodpovídá ze své činnosti ministrům a je pouze v jeho pravomoci, kdy seznámí vládu České republiky s kontrolním nálezem.

Já jsem, pan poslanče, poté co jsme myslím poměrně podrobně rozebírali celou tuto kauzu na výjezdním zasedání rozpočtového výboru, kde jste byl přítomen, akceptovala doporučení rozpočtového výboru, aby rozpočtový výbor byl seznámen s kontrolním nálezem Nejvyššího kontrolního úřadu bezprostředně poté, co bude tento doručen vládě.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni Petře Buzkové. Pan poslanec Patočka má příležitost položit doplňující otázku.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji. Já bych ještě se zeptal. 15. 9. skončila lhůta pro biosynergické (? bych řek' synergické ?) využití závazku, finančního závazku Českého mobilu ve výši 450 milionů korun. Ptám se, jestli tuto pomoc ministerstvo školství získalo, či nikoliv, a jestli to bylo někde zveřejněno.

Jinak, paní ministryně, děkuji za vaši odpověď, ale ta moje otázka se netýkala odpovědnosti za deponování v rezervním fondu. To bylo nesprávně pochopeno. Za užití z tohoto deponentu v tom dalším roce. Čili já myslím, abyste rozuměla, proč jsem se na to ptal.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Patočkovi. Paní ministryně Petra Buzková má příležitost vám odpovědět.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Pane poslanče, tu vaši otázku, která se týká řekněme jisté nabídky Českého mobilu, nebo tedy spíše než nabídky o jednu z licenčních podmínek, se kterou společnost Český mobil souhlasila při obdržení licence třetího operátora. Vzhledem k tomu, že jste bohužel tuto otázku neuvedl v názvu své interpelace, omlouvám se za to, že nemohu dát naprosto vyčerpávající odpověď, protože k ní nemám v tuto chvíli u sebe veškeré dokumenty. To znamená, budu hovořit pouze z hlavy bez jakýchkoliv čísel jednacích, dat apod.

Musím vás v jedné věci opravit, protože ta lhůta, která uplynula někdy v září nebo v říjnu, nebyla lhůtou, do kdy musel být vypořádán nárok, ale do kdy ministerstvo školství muselo uplatnit požadavek, že má o tuto záležitost zájem. Ministerstvo školství samozřejmě tento požadavek uplatnilo. Uplatnilo ho opravdu až tuším, že v měsíci září, to znamená ke konci této lhůty, z toho důvodu, že od mého nástupu na ministerstvo jsem stále zjišťovala, že probíhá jistý spor nebo jistý výkladový spor o to, zda se může jednat o finanční nároky nebo o věcné nároky, které mohou být uplatněny vůči Českému mobilu. Zda se může jednat skutečně o nárok finanční, nebo zda se jedná o věcné plnění řekněme v případě umístění vysílačů tohoto operátora na střechách škol apod. Vzhledem k tomu, že celá tato záležitost se dosud řeší, výsledky nejsou dosud známy. Nicméně ministerstvo školství řádně a včas svoji žádost a svůj nárok uplatní.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni Petře Buzkové.

Nyní měly být dvě interpelace na pana ministra Zdeňka Škromacha. Z důvodu jeho nepřítomnosti páni poslanci využijí jiné příležitosti než dnešního odpoledne k tomu, aby s ním prodiskutovali své záležitosti, své otázky.

A nyní by měla interpelovat místopředsedkyně sněmovny paní Miroslava Němcová pana místopředsedu vlády a ministra spravedlnosti Pavla Rychetského.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP