(15.00 hodin)
(pokračuje Šeich)

Považuji za nestandardní, abychom se takovéto zásadní informace dozvídali z tisku. To je nezodpovědný přístup. Myslím, že maximálně eurooptimistická vláda nám v této chvíli předkládá zprávu, která budí v eurorealistech obavy, protože i v nejeuroskeptičtějších snech si taková čísla nepředstavovali.

V informaci, kterou podal pan ministr, hovořil o tom, že jsme po celou dobu vyjednávání byli v čele pelotonu kandidátských států. Pak se nabízí otázka, proč v závěru vyjednávání jsme na chvostu tohoto pomyslného pelotonu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane kolego. Prosím pana ministra financí, kdyby se ke mně mohl otočit čelem, a prosím všechny kolegy a kolegyně o klid v jednacím sále. Děkuji.

 

Poslanec David Šeich: Jestli bylo účelem vyjednávání pouze razit cestu ostatním kandidátským státům, pak bylo vyjednávání jistě úspěšné, ale pokud jsme chtěli pro naše vlastní občany vyjednat dobré podmínky, pak je výsledek samozřejmě diskutabilní.

Na závěr bych zopakoval jednoduchou otázku na pana ministra zahraničí - proč podpora společenství pro Českou republiku je nejnižší ze všech kandidátských států, proč je nižší než u států bohatších a jak bylo dosaženo takovýchto výsledků ve vyjednávání.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Laštůvka, připraví se pan kolega Hynek Fajmon.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, budu velmi stručný. Chtěl bych úvodem říci, že není patrně pochyb o tom, že já mám zcela jasné proevropské myšlení, vidění i cítění. Všichni, s nimiž jsem měl tu čest se potkat, o tom jistě nepochybují. Přesto musím při této příležitosti po pečlivém vyslechnutí toho, co tu řekl pan ministr i moji předřečníci, konstatovat, že otázky, které tu zazněly, jsou otázky, na které je třeba odpovědět právě teď, právě v tomto okamžiku. Možná je dobře, že zazněla některá slova, která tu říkali dva poslední předřečníci, co říkal kolega Zahradil. Já tomu rozumím, i to je třeba říkat, i to je podpora pro české vyjednávání bezprostředně v Kodani v následujících dnech. I takovou atmosféru je třeba v českém parlamentu vytvořit. Myslím si, že na otázky, které zazněly, je třeba odpovědět, a to bezprostředně.

Nicméně si myslím, že poněkud předbíháme čas. V tomto okamžiku jsou ještě události před námi. Je to jednání v Kodani. Tato sněmovna by se měla věnovat problémům, které jsou aktuální a odpovídající situaci, v níž se nacházíme, to znamená druhému čtení rozpočtu, a k otázce, o které diskutujeme, se substantivně vrátit - a to bude ten pravý čas - po závěrech jednání v Kodani.

Proto bych si dovolil navrhnout, aby o jednání v Kodani byla vypracována písemná zpráva, která bude bezprostředně předložena Poslanecké sněmovně, a abychom tento bod buď přerušili, nebo následně po jednání v Kodani zařadili nový bod, ve kterém - a to s předběžnou informací ministra zahraničí této sněmovně - budeme substantivně o těchto problémech debatovat a vrátíme se k nim v okamžiku a v situaci, která bude adekvátní dané chvíli, situaci, která vznikne.

Myslím si, že rozumím tomu, proč tento bod byl v tomto okamžiku zařazen. Opakuji, rozumím tomu, je třeba, aby to zaznělo, ale domnívám se, že před touto sněmovnou jsou v tomto okamžiku věci, které nám náleží, a k tomuto problému budeme mít příležitost se vrátit v okamžiku, kdy budou karty na stole. Může to být ještě v prosinci, může to být na příštím zasedání.

Prosil bych vás tedy, abychom nerozhojňovali tuto debatu a abychom spíše žádali odpovědi na otázky, které jsou relevantní a které tady zazněly. Dlouhodobé úvahy bychom měli nechat na výsledky, které budeme mít na stole.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane kolego. Omlouvám se, ale nepostřehl jsem, zda jste navrhl nějaký procedurální návrh, o kterém bychom měli rozhodnout teď hned.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Pane předsedající, uvažoval jsem o procedurálním návrhu přerušit jednání o tomto bodu do výsledků jednání v Kodani, nicméně název tohoto bodu mi v tom poněkud brání, neboť název tohoto bodu je "debata o otázkách rozšíření před kodaňským summitem". Je to samozřejmě otázka benevolence této sněmovny.

Za prvé navrhuji, aby sněmovna byla písemně informována ministrem zahraničí o výsledcích jednání v Kodani, a za druhé navrhuji, aby do okamžiku obdržení písemné zprávy ministra zahraničí byl tento bod přerušen. Navrhuji, abychom o tom rozhodli bezprostředně.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Není na mně, abych hodnotil tento procedurální návrh, nicméně nemohu se ubránit poznámce, že by mi to připadalo jako nekorektní vůči kolegům, kteří se již přihlásili do rozpravy. Je samozřejmě možné nechat proběhnout rozpravu, přerušit ji před hlasováním a odročit na příští týden. Takto? Dobře. Myslím, že to je kolegiální vůči těm, kteří se připravovali na vystoupení. V každém případě prosím pana zpravodaje, aby si poznamenal procedurální návrh pana kolegy Laštůvky, aby ministr zahraničních věcí podal písemnou informaci o výsledcích summitu v Kodani.

Nyní druhá část návrhu, která má charakter procedurálního návrhu - přerušit projednávání tohoto bodu, odročit jej po ukončení všeobecné rozpravy, jestli tomu tak dobře rozumím. Ano. To je procedurální návrh, o kterém nyní rozhodneme hlasováním.

Když dovolíte, nechám poněkud delší prostor k tomu, aby se ostatní kolegové, kteří nesledovali rozpravu, dostavili do jednacího sálu.

Pan kolega Tvrdík má náhradní kartu č. 10.

Pan kolega Exner se hlásí s procedurální poznámkou? Dobře. O procedurálním návrhu se rozprava nevede. Nicméně jste jedním z přihlášených do rozpravy.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, nejde o to, že jsem přihlášen. Jen bych prosil, jestli by bylo možné přece jen zpřesnit a objasnit návrh. V případě, že bychom přerušili jednání po skončení obecné rozpravy a byla předložena písemná zpráva, tak bychom v obecné rozpravě těžko mohli pokračovat, jak jste původně řekl. Zřejmě se má na mysli, že by hlasování o odročení bylo před skončením obecné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Může to tak být - po vyčerpání přihlášek do rozpravy, s tím, že bych nedělal ten formální krok, který znamená ukončení rozpravy. Dobře.

Předpokládám, že jsou zde již přítomni všichni, kteří se chtějí zúčastnit hlasování. Přednesu ještě jednou procedurální návrh pana kolegy Laštůvky, který zní: po vyčerpání všech přihlášek do všeobecné rozpravy přerušit projednávání tohoto bodu a odročit jej na úterý 17. prosince s tím, že v rámci pokračování tohoto bodu předloží ministr zahraničí písemnou zprávu o výsledcích summitu Evropské unie v Kodani. Takto zní procedurální návrh.

Pan kolega Kováčik se hlásí jako předseda poslaneckého klubu.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Nepostřehl jsem, pane předsedající, zcela přesně, jak je to myšleno, jestli přerušení platí po ukončení rozpravy nebo před jejím ukončením a jestli je pak možné pokračovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Úmyslně jsem upřesňoval, že nebudu ukončovat všeobecnou rozpravu. To znamená, že 17. prosince bychom se vrátili v případě přijetí tohoto procedurálního návrhu do bodu všeobecná rozprava.

Slovo má pan kolega Nečas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP