(Jednání pokračovalo ve 14.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, je 14 hodin, budeme pokračovat odpoledním programem. Ale dříve než zahájíme pevně stanovený bod, první bod našeho odpoledního jednání, kterým je Informace ministra zahraničních věcí o stavu jednání o vstupu České republiky do Evropské unie před summitem v Kodani, požádám předsedu volební komise pana kolegu Pavla Hojdu, aby nás seznámil s výsledky tajného hlasování.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové proběhly volby a dovolte, abych vás seznámil s výsledky tajných voleb.

Nejprve volba člena dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky (bod 62). Počet vydaných hlasovacích lístků 181, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 181, počet odevzdaných platných hlasů pro kandidáty byl 136. Pro pana Václava Exnera bylo odevzdáno 48 hlasů, pro Vlastimila Ostrého 88 hlasů. Ve druhém kole tedy nebyl zvolen nikdo.

Volba členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury (bod 61). Počet vydaných hlasovacích lístků 181, odevzdaných platných i neplatných 181, pro Pavla Hojdu 45 hlasů, pro Libora Ježka 43 hlasů, pro Miroslava Kapouna 87 hlasů, pro Pavla Šustra 75 hlasů. Ve druhém kole nebyl zvolen nikdo.

K volbě členů Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie (bod 58). Počet vydaných hlasovacích lístků 181, počet odevzdaných platných i neplatných lístků 179. Pro pana Michala Briganta odevzdáno 90 hlasů, pro Lubora Dohnala 20 hlasů, pro Jessicu Horváthovou 8 hlasů, pro Jana Jíru 101 hlasů, pro Jana Joukala 32 hlasů, pro Vladimíra Justa 73 hlasů, pro Otakara Koska 3 hlasy, pro Jiřího Kubíčka 90 hlasů, pro Alenu Müllerovou 75 hlasů, pro Radka Pernicu 8 hlasů, pro Marcelu Pittermannovou 72 hlasy, pro Břetislava Pojara 101 hlasů, pro Jiřího Stránského 71 hlasů, pro Tomáše Škrdlanta 91 hlasů. Pro Miloše Zábranského 72 hlasy. Ve druhém kole byli tedy zvoleni do rady Státního fondu ČR pro rozvoj české kinematografie tito kandidáti: Jan Jíra, Břetislav Pojar a Tomáš Škrdlant. Volební číslo bylo 91.

Chtěl bych jenom připomenout, že těmto zvoleným členům a těm, kteří byli zvoleni včera, začíná tříleté období 1. března 2003.

Nyní dovolte, abych vás seznámil s volbou finančního arbitra (bod 60). Počet vydaných hlasovacích lístků 181, počet odevzdaných platných i neplatných 181. Pro Romana Jandu bylo odevzdáno 33 hlasů, pro pana Otakara Schlossbergera 92 hlasy. Ve druhém kole byl zvolen finančním arbitrem Otakar Schlossberger s tím, že mu začíná pětileté funkční období dnem 1. ledna 2003.

K volbě zástupce finančního arbitra bylo vydáno 181 hlasovacích lístků, odevzdáno 181 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro Petra Scholze hlasovalo 85 hlasů, pro pana Františka Šejnohu 10 hlasů. Ve druhém kole nebyl zvolen nikdo za zástupce finančního arbitra.

Je zapotřebí připomenout, že právě u volby finančního arbitra může být nová volba po skončení lhůty, kterou vyhlásí předseda Poslanecké sněmovny; vyhlásí ji s tím, aby se předkládaly návrhy podle výzvy, která bude uveřejněna Českou tiskovou kanceláří, tak jak budou stanoveny lhůty.

To je vše k volbě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji předsedovi volební komise za informaci o výsledcích proběhnuvších voleb.

 

Zahajuji nyní pevně zařazený bod, kterým je

 

93.
Informace ministra zahraničních věcí o stavu jednání o vstupu České republiky
do Evropské unie před summitem v Kodani

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, jsem rád, že mohu podat tuto informaci o stavu vyjednávání České republiky před samotným vstupem naší země do Evropské unie. Toto jednání probíhá již řadu let, začalo v roce 1998 a ještě před tímto datem byla podána přihláška, žádost České republiky o přistoupení k Evropské unii.

Dovolte mi krátký citát z memoranda, které tehdy Česká republika připojila k této své žádosti. Cituji: Toto rozhodnutí představuje krok s velkými politickými a ekonomickými důsledky. A o něco dále se praví: Vytváření evropského díla bylo vždy záležitostí poučené představivosti, politické odvahy, houževnaté práce, kritičnosti, střízlivého realismu, solidarity a umění spolupráce, vstřícnosti a kompromisu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP